suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:61/100)

Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. 113

świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, plater korzenia selera sól i pieprz łyżka majeranku suszonego do podania: gotowane młode ziemniaki 100 ml śmietany 12 % do zabielenia połączona z łyżką mąki pszennej łyżka octu lub soku z cytryny  Do podania: 6 jaj ugotowanych na twardo(...)liście posiekać a buraczki zetrzeć na tarce. Bulion zagotować. Dodać do niego pokrojone w kostkę lub starte na tarce o średnich oczkach włoszczyznę. Gotować 20 minut, jeżeli są to warzywa z poprzedniego sezonu i po tym czasie dodać botwinę. Jeżeli dajemy młode, można je dołożyć do garnka razem z botwiną.  Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wolno duszona marynowana wołowina 154

wołowinę Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam je gorącą wodą na około 30 minut, a następnie także kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru dwa warianty. W przypadku gdy, używacie wolnowarów(...)podsmażyć wołowinę na ostrym ogniu (pod koniec smażenia można również dodać cebulę). Jeśli Wasz model ma kamionkową misę, to umieszczamy w wolnowarze wszystkie składniki z wyjątkiem pędów bambusa (najpierw warzywa, później mięso), wlewamy bulion, ustawiamy slow cooker na opcję high , włączamy i w zależności od jakości mięsa mamy około 3,5 do 5 godzin wolnego czasu. Na pół godziny przed

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z grzybami i czarnuszką 159

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, ziele(...)opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie

Kuchnia Bon Appetit
Dietetyczna kapusta z kurczakiem 250

Danie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania żeby kapusta odpowiednio zmiękła. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów(...)puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku ok. 1,5 łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę

Bullio
Ziołowe grzanki z wege pastą 164

Składniki na dwie porcje. Składniki:1 średniej wielkości bagietka3 łyżeczki masła roślinnego1 łyżeczka bazylii (suszonej)1 łyżeczka oregano (suszonego)50 g wege pasty węgierskiej PolsojaDodatki:Kilka liści sałatyPomidorki cherryPrzepis:Bagietkę kroimy na mniejsze części i z każdej strony smarujemy masłem. Następnie wierzch grzanki posypujemy bazylią i oregano. Tak przygotowane grzanki układamy na rozgrzanej patelni(...)zarumienienia z każdej strony. Ciepłe i chrupiące grzanki smarujemy wege pastą węgierską Polsoja. Dodatkowo możemy urozmaicić grzanki dodatkiem sałaty i pomidorków cherry. Pasta jest naprawdę smakowita! Duże kawałki warzyw i lekko pikantny smak na pewno przypadną Wam do gustu

Emcia Pichci
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 101

kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby 0,5 szklanki manny 3 jajka Nadzienie: 2 łyżki masła cebula 0,5 kg pieczarek łyżka majeranku jajko łyżka manny łyżeczka pieprzu ziołowego Oraz: łyżka majeranku sól(...)wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam  jak to  zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp.  Zapewniam

Dieta moja pasja
Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 68

1 cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy

Gotowanie jest łatwe
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 120

tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują na te połączenia. Co dla wielbicieli ziemniaków? Można je połączyć z warzywami opiekanymi czy grillowanymi, lub pod postacią surówek. Do tego sos na bazie naturalnego jogurtu i świeżych ziół. Kolację dobrze jest zjeść na 3-4 godziny przed snem. I nie dajcie(...)mądre :) Jedzmy zdrową żywność To nie banał, to dość istotna kwestia. Starajmy się kupować nieprzetworzone produkty. Unikajmy przypraw z polepszaczami smaku, z konserwantami. W ich miejsce wybierajmy zioła: suszone lub świeże. Zioła dodatkowo wspomogą trawienie, a jak wiadomo dobre trawienie to dobra przemiana materii. Zauważyłam też, że kiedy używam dużo ziół, wtedy mniej solę, co jest bardzo korzystne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 176

świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos  pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże blaszki: ciasto: mąka pszenna 2,5 szklanki, mąka pełnoziarnista 2 szklanki, oliwa(...)ciepła 1,5 szklanki, sól 1 płaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka, ser mozzarella 300 g, dodatkowo: koncentrat pomidorowy pół słoiczka, zioła prowansalskie do posypania

kulinarne odsłony pati
Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami 112

zdrowa i kolorowa ;) Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami pęczek zielonych szparagów 5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości 1 duży batat ekologiczne jajka olej kokosowy sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę i odciąć w miejscu(...)jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku

FitKot
Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem 102

Na tak skomponowaną smakowo sałatkę miałam ochotę już od dłuższego czasu. Dzisiaj wreszcie nadszedł ten moment i zrobiłam ją na śniadanie. Dodałam ząbek czosnku i posiekaną

Moja smaczna kuchnia
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 147

kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były do lokalnie występujących składników. Na terenach gdzie pszenica durum była(...)pilaw z ryżu pełnoziarnistego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych był ciekawym dodatkiem do  pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 121

bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oliwy z oliwek. Wstawić na kilka godzin(...)pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu.   Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody

Ugotować
Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów 142

Z pewnością Wasze spiżarnie zapełniają się pysznymi domowymi przetworami. U nas cały czas słoiczków przybywa. Dzisiaj przepis z którym spotkałam się nie tak dawno jednakże już

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach 160

Składniki:  szklanka ciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej  1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie  390 g

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti bolognese 180

czym pojawia się dość często na naszym stole. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie wrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą(...)makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Do podania: świeżo mielony pieprz tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron

PatiGotuje
Zupa grzybowa 177

Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól(...)woda ostygnie a grzyby napuchną. Obraną marchew, seler, seler naciowy i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni

Jacob Tastes
Pasztet z dzika 129

dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią sól pieprz Opis wykonania: Mięso gotujemy z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, aż będzie miękkie(...)pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki. Na wierzchu smarujemy olejem z ziołami. Pasztet pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 472

porcja rosołowa z kaczki 1 l  zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso, włoszczyznę i opaloną nad palnikiem cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i na najmniejszym ogniu(...)upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa; bulion przelać przez sito. Do przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku

W SMAK
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 337

oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula  100 g sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy  100 g pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka(...)pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy jogurt i majonez, oraz czarnuszkę. Doprawiamy całość świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z czerwonej soczewicy 110

pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu(...)marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam

mojewypiekiinietylko