stosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie używanej nie mogła(...)niezbyt czarująco pachną. Jak można to jeść z własnej woli? Rok temu jednak przemogłam się, kupiłam worek nasion i bardzo nieprofesjonalnie posiałam. Przetrwały bielinka (w zeszłym roku mało aktywnego), suszę i parę przymrozków. Jesienią były jeszcze zbyt małe, żeby je zebrać, ale ilość kuleczek na łodydze była całkiem znacząca. Teraz brukselki nabrały masy, więc postanowiłam być dzielna i stawić
les mirabellesbolognese! Jak wiadomo oryginalny przepis uwzględnia warzywa korzenne, seler naciowy dużą ilość cebuli i czosnku, ja nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne(...)oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy
Kuba Gotujegroszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat(...)Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek mielony (lub suszony w młynku) - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub np. masła klarowanego - 1-2 łyżki masła extra (lub dowolnie) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, dodać obraną, pokrojoną
Smaczne ZdroweCiekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie
Pobite gary BarbaryZiemniaki mączyste będą po zapieczeniu rozpadać się po prostu. Taki ziemniaki nadają się najlepiej na puree czyli tzw. tłuczone. Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do zapiekanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb. SKŁADNIKI na zapiekankę dla 2 osób: 4-5 dużych ziemniaków z gatunku niemączystych (jeśli(...)czosnku (4-6 ząbków) 1 duża cebula 1/2 litra bulionu drobiowego 1/2 litra chudego lub półtłustego mleka (jak ktoś chce może dać tłuste) gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego sól i pieprz do smaku 4-6 łyżek tartego żółtego sera do zapiekania Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość ok 3-4 mm. Czosnek obrać
Sztuka gotowania w/g Samirypropozycję na bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni(...)obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią
Smakołyki Asipozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, a wodę przecież wylewamy. Dlatego doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie na parze. U nas w domu wszystkie warzywa zawsze gotuję w parowarze. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli(...)menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą
Kulinarne przygody Gatityklubu. Któż wie, co z tego będzie...?Od czapek wróćmy z powrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego(...)optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiemSkładniki:(na 8 porcji)2 kg marchwi2 cebule6 ząbków czosnku2 łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego estragonu1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki chilli w płatkach2 l bulionusólpieprzMarchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze. Cebulę
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieża czerwona papryczka chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy(...)praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny
Smakowity Blog KulinarnyKalafior to bardzo popularne w Polsce warzywo, do niedawna jednak kojarzone z intensywnym, dla niektórych niezbyt przyjemnym zapachem, podawanym z przesmażoną na maśle bułką tartą. Dziś chciałabym odczarować to warzywo i pokazać, że kalafiora można podać w ciekawy i nietuzinkowy sposób. Kalafior jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej i to właśnie nią inspirowałam się przygotowując dzisiejsze danie. Kalafior duszony(...)danie, ale także być dodatkiem do mięs czy ryb np. z grilla. Polecam! Kalafior duszony z chilli Składniki : 1 średni kalafior 0,5 łyżeczki płatków chilli lub 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka nasion kuminu 1 łyżeczka nasion gorczycy 0,5 łyżeczki kurkumy 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia świeża kolendra do przybrania Jak zrobić kalafiora duszonego
Codzienne GotowanieCzasami nie wiem już co przygotować na śniadanie moim małym niejadkom i wtedy tego typu dania są niezawodne. Za każdym razem jaglankę lub owsiankę podaję z
kuchnia doskisosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu... Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego mielony i świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy, ? łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki(...)szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz
Czerwień i błękitkurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy(...)piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym
Kuchnia PROzdrowotnaMięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny
Pasja Smakuupieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony(...)wywarem, kminek i gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony
Kulinarny karnet Christophera