suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:65/100)

Jaglanka z płatków jaglanych 142

Czasami nie wiem już co przygotować na śniadanie moim małym niejadkom i wtedy tego typu dania są niezawodne. Za każdym razem jaglankę lub owsiankę podaję z

kuchnia doski
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 119

sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu... Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego mielony i świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy, ? łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki(...)szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz

Czerwień i błękit
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 296

kurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy(...)piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym

Kuchnia PROzdrowotna
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowym na puree z dyni 223

Mięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny

Pasja Smaku
Przepis na kapuśniak Christophera. 130

upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony(...)wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy  i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony

Kulinarny karnet Christophera
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 151

bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur  - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami. Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:)Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis(...)rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy extra virgin 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 311

Uwielbiam pieczone pierożki, zresztą podobnie jak takie tradycyjne. Może dlatego, że można zrobić mnóstwo kombinacji smakowych. Dziś konkursowa - farsz z dodatkiem serka Almette. Na mój przepis

Pasja Smaku
Kurczak z papryką 553

Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić  do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie(...)olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
GRZYBOWA 145

mnie rokrocznie koleżanka z Polski. A jak są grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową. Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową.Składniki:suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)1  marchew1 pietruszka kawałek selera2 małe cebule liść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka mąki pszennejsłodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny(...)czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z cukinii 170

zniknęła jeszcze szybciej niż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji:500 g cukinii (2 młode sztuki)1 cebula2 duże ziemniaki1 ząbek czosnku listek laurowy1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania:Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę, dodać do cebuli. Całość zalać 1,5l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (oprócz pieprzu i kolendry). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, zmiksować na krem.Kolendrę i pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. Połowę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Pozostałą mieszanką udekorować zupę w miseczkach.Smacznego!Wyliczenia:cukinia

Obiad za dychę
Kotlety mięsne w cukinii 105

Dla mnie mięso i cukinia to idealne połączenie na sycący i smaczny obiad. Póki w sklepach dostępna jest cukinia w dobrej cenie proponuje takie szybkie kotleciki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
POMIDOROWA SALSA 122

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki

Z Majeczką w kuchni
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 173

Pyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego

Moje domowe kucharzenie
Patisony faszerowane 135

Przyznam się że po raz pierwszy robiłam patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne.Dodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze mają

Kuchnia Danusi
Żurawina do mięs 163

również do ryb. Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje(...)wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia