bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami. Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:)Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis(...)rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy extra virgin 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam pieczone pierożki, zresztą podobnie jak takie tradycyjne. Może dlatego, że można zrobić mnóstwo kombinacji smakowych. Dziś konkursowa - farsz z dodatkiem serka Almette. Na mój przepis
Pasja SmakuPolecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie(...)olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimnie rokrocznie koleżanka z Polski. A jak są grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową. Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową.Składniki:suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)1 marchew1 pietruszka kawałek selera2 małe cebule liść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka mąki pszennejsłodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny(...)czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno
Walijskie Pichceniezniknęła jeszcze szybciej niż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji:500 g cukinii (2 młode sztuki)1 cebula2 duże ziemniaki1 ząbek czosnku listek laurowy1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania:Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę, dodać do cebuli. Całość zalać 1,5l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (oprócz pieprzu i kolendry). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, zmiksować na krem.Kolendrę i pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. Połowę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Pozostałą mieszanką udekorować zupę w miseczkach.Smacznego!Wyliczenia:cukinia
Obiad za dychęDla mnie mięso i cukinia to idealne połączenie na sycący i smaczny obiad. Póki w sklepach dostępna jest cukinia w dobrej cenie proponuje takie szybkie kotleciki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIdealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki
Z Majeczką w kuchniPyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego
Moje domowe kucharzeniePrzyznam się że po raz pierwszy robiłam patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne.Dodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze mają
Kuchnia Danusirównież do ryb. Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje(...)wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego
Szczęśliwa kuchniaZaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać wody. Wrzucić skrzydełka(...)umyć, obrać i pokroić w krążki. Dodać do zupy. Wyłuskać groszek i również wrzucić do wywaru. Wycisnąć czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Doprawić. Gdy warzywa zmiękną należy zblendować zupę. Do miski przełożyć kawałki kurczaka, zalać zupą. Na górę dodać mix nasion
kuchniabellissima.wordpress.comogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa(...)bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem z zielonych warzyw Zupa
Codziennik Kuchennyśrednie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek 2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej(...)środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru
Kuchnia Beatyryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki(...)natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalubiliśmy do zeszłego roku, ale jest warzywem idealnym. Można z niej zrobić makaron, można dodać ją do ciast, ciasteczek, faszerować, robić z niej placki… naprawdę z niepozornego warzywa, można wyczarowywać cuda. Koniecznie włączcie ją do swojego menu w dowolnej formie;) Drukuj Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy Składniki 2 większe lub 3 mniejsze cukinie 390 g mąki(...)łyżeczki imbiru, zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 2/3 szkl. cukru kokosowego 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 170g oleju kokosowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Cukinie myjemy, ścieramy na tarce i kładziemy na sitko, aby trochę odciekła. Suche składniki (mąka, przyprawy, cukier, soda i proszek) mieszamy razem. Mokre składniki (jajka, rozpuszczony
Mieszam w Garnku