kolendrą 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry
Czary - gary w kuchnilodówce, z dostępnych warzyw tylko pekinka, pomidory i cebulka, parę oliwek. I powiem szczerze, będę do niej wracać, bo bardzo wszystkim zasmakowała. Polecam :) Składniki - kapusta pekińska ( średnia główka, lub pół dużej - pomidory 2 szt. - młoda cebulka, ( u mnie biała część, ale można dodać również zieloną) - kilka zielonych oliwek z papryczką - domowa wegeta - pomidory suszone z bazylią ( przyprawa w proszku
Kuchnia z widokiem na ogródsoli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze. Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany
Słodko-Słony Świat IlonyZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w
WojnaNaSmaki.plpragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi w upalnych przysmakach.Ekspresowe gazpacho Przepis własnyna 4 porcjeSkładniki: 500 ml soku pomidorowego 1 ogórek 1 papryka 1 pomidor 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz, suszona bazylia - do smaku Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwalubię makaron, lubię warzywa i lubię mięso, więc postanowiłam przyrządzić go zgodnie z własnymi upodobaniami i oczywiście zgodnie ze smakiem domowników. Wszystkie warzywa kroiłam sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka(...)smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka; – pół puszki zielonego groszku; – szczypiorek do posypania
dom-agi.plłyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników: ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki suszonych płatków chili ½ gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka(...)minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem
bistro mamaktoś coś mówił, że ostatnio tylko szparagi i szparagi... ? -). Sezon na te pyszne warzywa w pełni, więc nie mogę się powstrzymać ! Dzisiaj szparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy(...)oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już
Kulinarne przygody GatityNiemczech, a złamania są tam ponad 99% rzadsze). Pamiętaj o tym komponując swój jadłospis – nawet jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa czy produktów mlecznych, zwiększ ilość warzyw i owoców, roślin strączkowych i orzechów w diecie. Wapń – więcej znaczy lepiej? Mark Hegsted, profesor Uniwersytetu Harvarda już od lat 50.XX wieku zaczął zajmować się kwestią wapnia, był też autorem(...)trzeba sięgać po szkodliwe produkty odzwierzęce mające negatywny wpływ na nasze naczynia krwionośne. W świecie roślin dobrymi źródłami wapnia są: rośliny zielone (jarmuż, brokuły, liście rzepy, bok choi), rośliny strączkowe, suszone figi, sezam, tahini, mak, soja, mleko sojowe i tofu. Recepta na silne i zdrowe kości? Najważniejszy czynnik wpływający na stan zdrowia kości nie ma nic wspólnego z jedzeniem
Roślinna - blog wegańskiGULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem
Markowy smakpapryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu 200 g makaronu farfalle Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać
VioletoweKucharzeniejest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało może zastąpić(...)dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli) 3 obrane ząbki czosnku 2 cm korzenia świeżego imbiru 80 g brązowego cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki) 80 ml octu ryżowego (lub jabłkowego, lub białego winnego
Naturalna Kuchniaulubionych owoców lub warzyw, komponuję koktajle lub smoothy. Dziś zapraszam Was na daktylowo-kawowy koktajl z płatkami orkiszowymi. Naturalnie słodki, pożywny, z kawową nutą. Taki koktajl idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, posiłek dla sportowca lub zdrowy zamiennik słodyczy. Spróbujecie. Składniki: (na 1 porcję) 1 średni banan (najlepiej dojrzały) 1 łyżeczka kawy zbożowej 3 suszone daktyle bez pestek
Słodkie okruszkisłoiczki dobrego koncentratu pomidorowego (tak, robię z koncentratu. I co? ;)) – 200g każdy 4 liście laurowe trochę ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach sól, cukier świeża bazylia 1 łyżeczka bazylii suszonej Kuraka zalej wodą. W sumie niech tego wszystkiego wyjdą 3 litry. Wstaw na ogień. Jak kurczak zacznie się gotować, weź płaską dużą łychę lub łyżkę cedzakową i zdejmij delikatnie(...)Raczej umiarkowanie, nie chcemy, by woda się wygotowała. W międzyczasie obierz warzywa, pokrój w kawałki. Liście bazylii posiekaj drobno. Jeśli zauważysz, że ubywa Ci wody w garnku, zagotuj trochę w czajniku i dolej wrzątku do ustalonego poziomu. Warzne jest, żeby nie przerywać wrzenia. Po upływie 30 minut dorzuć warzywa i nastaw budzik na kolejne 30 minut. P zakończeniu tego czasu
manslogblog