suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:38/100)

Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 108

oliwki, pomidory, czy avokado). Może być też używana jako dip do upieczonych lub surowych warzyw. Dzisiaj na blogu pokażę jak przygotować hummus   w troszkę innej wersji, a konkretnie takiej, która cieszy się u nas w domu największym "uznaniem". Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami Składniki: 1 główka czosnku 1 i 1/3 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 2 szklanki

Moja Mama Gotuje
Domowa warzywna "kostka" rosołowa II 98

lubczyk, koperek, estragon, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej 30 g białego wina, ostatecznie może być po prostu woda  2 łyżki oleju Wszystkie składniki, czyli  warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera

MamaOskarka
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 192

zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 132

średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa  wymieszane

kgwjanczewo
Sałatka z pieczonym indykiem 281

Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość

Bullio
Frittata z warzywami 191

serii mrożonek " warzywa na patelnie ". Tak, czy inaczej przygotowuje się ją szybko i jest świetna na śniadanie lub lekki lunch. Chociaż ja lubię frittatę także na kolację. ;) Składniki na 2 porcje: 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 100 g brokułu , podzielonego na drobne różyczki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka oleju po szczypcie suszonego tymianku i lubczyku(...)Odcedzić. Marchewkę pokroić na plasterki, paprykę w paski. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika* rozgrzać olej. Podsmażyć na nim marchewkę i paprykę przez 2 -3 minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez 2 minuty, posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec przez

Pełny talerz
Barszcz na zakwasie 202

używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka(...)sporo ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować

MarcinChef
Pieczona dorada w pomarańczach 178

łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty i marchewkę bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw(...)Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem na gładkie puree, które odstawiłem na bok, aby delikatnie tylko podgrzać je bezpośrednio przed podaniem. Do osobnej miseczki dodałem 60 gram

Wyprawy kulinarne
Zupa - krem ze szparagami 167

ziemniaki kawałek pora (ok. 10 cm) ok. 6 cm chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 139

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół

Gaździnka warzy
Szybka zupa krem z pieczarek i borowików z serem korycińskim 143

ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski  z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim Umyj i poszatkuj pieczarki oraz borowiki. W garnku rozpuść 2 łyżki oliwy oraz masło, wrzuć grzyby, przykryj i duś około 5 minut, aż zmiękną. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, dosmacz solą i pieprzem. Dolej wrzątek tak, aby nie przykryć warzyw.Dopraw

Z Kuchni Do Kuchni
Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką 136

Zupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym

Oryginalny smak
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami 115

można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól ,oliwa

Anioły w kuchni
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 149

Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę czasu, chociażby na pokrojenie warzyw.   Składniki na farsz: pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych(...)imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.    Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania