suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:35/100)

Sałatki i surówki w diecie dr Dąbrowskiej. Część 3 473

Surówki to bogactwo witamin i minerałów. Najprościej i najszybciej zrobić surówkę z wcześniej poszatkowanych warzyw. Można zetrzeć na tarce marchew, buraka, dynię, seler, rzodkiew i zapakować je każde osobno do pojemników i przechowywać w lodówce. W ten sposób udaje się błyskawicznie skomponować sałatkę, dodając np. na świeżo starte jabłko(...)jajecznego” charakteru, chrzan ostrości, a cytryna kwaskowatości. Pokazuję Wam przykładowe sałatki i surówki, ale każdy może sobie je komponować po swojemu, dodając świeże lub suszone zioła. Surówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak

To co kocham
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 251

naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka(...)sól, pieprz,  czosnek,  ostra papryka,  świeża bazylia,  200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć

Z miłości do słodkości
Zupa Wietnamska Tom Yum 132

zdobyć odpowiednie ingrediencje, ponieważ w danym państwie nie ma ich odpowiedników, muszą więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa(...)uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło:  http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna 1 kg kości wołowych 400g karkówki 10 krewetek tygrysich 5 suszonych papryczek chili 8 pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  mieszanka chińska - mrożone warzywka  tajska

ClauditteMissCooking
Placki ziemniaczane z bazylią i suszonymi pomidorami 187

Przy smażeniu zwykłych placków ziemniaczanych postanowiłam zrobić "próbę" i dodać do połowy ziemniaków posiekaną świeżą bazylię oraz suszone pomidory, które zdecydowanie zmieniły ich smak. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną 192

Składniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu   pół kostki masła opakowanie

Pobite gary Barbary
Cukinia kulista faszerowana. 176

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła

Kulinarny karnet Christophera
Burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 146

zmiksujemy z innymi składnikami. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera dodajemy ciecierzycę, cebulę, czosnek, pomidory, kumin, olej i mąkę z ciecierzycy. Całość miksujemy dolewając po trochę wody. Dłońmi formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju aż do zarumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionym pieczywem, warzywami i sosem lub majonezem . Praktyczna(...)wystarczy je położyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu i od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę. Smacznego! * Przepis pochodzi od Chloe . Artykuł Burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Wieprzowina z papryką 151

się jeszcze woka, ale duża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące, mięsko miękkie, a sos ostrygowy dodał im charakteru.  Wieprzowina z papryką WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy(...)odcedzamy i grubo siekamy. Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty. Podajemy z ryżem. Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką Wieprzowina

peggiwkuchni
Leczo z makaronem. 165

czerwonej papryki w proszku 1 łyżka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku 1,5 szklanki makaronu małe kokardki ozdobne Lubella około 600 ml bulionu lub wody   Cebulę, pieczarki obieramy, cukinię i resztę warzyw myjemy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i młodą cukinię w pół plasterki. Kiełbaski kroimy

Sama słodycz i szczypta chili
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera 126

ząbki czosnku – bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżeczki mieszanki ziół suszonych: oregano, koperek, bazylia, pietruszka, tymianek sól i pieprz do smaku Szczypta mielonego chili 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłam cukinie na cieniutkie paski. Zalałam marynatą i odstawiłam na ok. godzinę. Kozią roladkę pokroiłam

Kate's Kitchen
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 141

oliwki, pomidory, czy avokado). Może być też używana jako dip do upieczonych lub surowych warzyw. Dzisiaj na blogu pokażę jak przygotować hummus   w troszkę innej wersji, a konkretnie takiej, która cieszy się u nas w domu największym "uznaniem". Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami Składniki: 1 główka czosnku 1 i 1/3 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 2 szklanki

Moja Mama Gotuje
Domowa warzywna "kostka" rosołowa II 126

lubczyk, koperek, estragon, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej 30 g białego wina, ostatecznie może być po prostu woda  2 łyżki oleju Wszystkie składniki, czyli  warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera

MamaOskarka
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 232

zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 160

średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa  wymieszane

kgwjanczewo