suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:33/100)

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem 165

Uwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu(...)obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony na kawałki garść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana   Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem? Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Nie musimy ich obierać

Ugotowane pozamiatane
Babeczki z farszem. 144

obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko(...)śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: filet kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidor, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, masło rozgrzewamy dodajemy mięso i po około 10 min. pokrojone warzywa i przyprawy, smażymy do odparowania wody, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną

Kuchnia Beaty
Makaronowa a'la tarta z pomidorami 227

ceramicznej formy do pieczenia, wyrównać, pomidorki świeże pokroić na plastry, suszone w paski tak samo szynkę parmeńską, rozłożyć równomiernie na makaronie, oprószyć delikatnie ziołami do smaku. Jajka zmiksować ze śmietaną doprawić szczypta gałki, soli oraz białego pieprzu, dodać połowę startego sera havarti, masą polać makaron z warzywami, rozłożyć pokrojoną na plastry mozzarellę, posypać resztą startego sera. Całość zapiekać

Wanilia i Kardamon
razowy makaron z kurczakiem i warzywami 136

lubi. To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki oliwy Makaron ugotować(...)podzielony na różyczki brokuł. Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła. Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem

6niebo
Grillowana rolada z kurczaka, z batatami i warzywami 144

warzyw nie było za mało, to papryki kolorowe i pomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad 🍴 "po gołym niebem" ☁ ☼ podałam. Składniki: rolada: 4 duże filety z kurczaka, 4 łyżki sosu-marynata teriyaki, 100 g świeżej rukoli, pęczek szczypiorku, ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili(...)formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki. Bataty myjemy, suszymy kroimy na mniejsze ćwiartki. Przekładamy do formy aluminiowej (z pełnym dnem), skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy. Dodajemy lubczyk, formę przykrywamy folią aluminiową. Przygotowujemy również paprykę, myjemy, kroimy na połowę i wydrążamy pestki, pomidorki pozostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy olejem. Przekładamy do foremki aluminiowej i doprawiamy. Równocześnie grillujemy

Moniki Smakołyki
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 302

sklepowe to nie to samo, jest zwietrzałe , starte na pył i pozbawione jakiegokolwiek aromatu, więc szkoda zachodu. Ja swoje oregano kupiłam w bukietach od sycylijskiego chłopa, sama suszyłam i sama ścierałam i przebierałam. Aromat oregano jest tak intensywny, że moja teściowa kruszyła je zawsze na świeżym powietrzu nie wąchając zbytnio, gdyż mówiła, że można zasnąć na amen. To nie jest(...)liści laurowych - ja swoje obrywałam na Sycylii, suszyłam na słońcu, także 1 tamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 166

przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię  z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku.  Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam,  mleczka kokosowego dolałam,  na krem zmiksowałam  i z prażonymi pestkami dyni podałam.  Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje(...)oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili, 1/3 płaskiej łyżeczki curry, 400 ml mleczka kokosowego, ponadto: garść pestek z dyni, ok. 200 ml wody, sól do smaku (ok. ½ łyżeczki), olej rzepakowy do skropienia warzyw, pieprz czarny. Przygotowanie: Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Następnie wydrążamy środek z pestkami

Moniki Smakołyki
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 148

czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne(...)odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy do chwili, aż ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu

BaRepas
Prosta zapiekanka ziemniaczana 328

sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać

Mix smaku
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy 496

Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy.      Sałatka

Kuchnia na wzgórzu
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 130

mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin. Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cannelloni z pora z ziemniakami 95

1 duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli

królestwo garów
Pasztet domowy pieczony 166

drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.   Gotujemy do miękkości mięsa

Maminek kulinarny
Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową 157

Składniki: ( na 1 osobę)  spaghetti Barilla  garść zielonej fasolki szparagowej  garść posiekanego szczypiorku  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  suszone

Moja smaczna kuchnia
Egzotyczna zupa dyniowa 188

dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając. Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy, mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżeczki brązowego cukru do smaku. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem suszonych nasion dyni. Uwagi Jeżeli zachodzi potrzeba podgrzania zupy przed podaniem, zróbmy(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-157 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-157 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Najpierw posmażamy czosnek, chili i imbir... ...następnie dodajemy dynię i pataty Warzywa dusimy/gotujemy ok. 45 minut Na koniec zupę dokładnie blendujemy Egzotyczna zupa dyniowa Post Egzotyczna zupa dyniowa pojawił się

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania