suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:33/100)

Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 191

przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię  z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku.  Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam,  mleczka kokosowego dolałam,  na krem zmiksowałam  i z prażonymi pestkami dyni podałam.  Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje(...)oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili, 1/3 płaskiej łyżeczki curry, 400 ml mleczka kokosowego, ponadto: garść pestek z dyni, ok. 200 ml wody, sól do smaku (ok. ½ łyżeczki), olej rzepakowy do skropienia warzyw, pieprz czarny. Przygotowanie: Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Następnie wydrążamy środek z pestkami

Moniki Smakołyki
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 170

czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne(...)odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy do chwili, aż ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu

BaRepas
Prosta zapiekanka ziemniaczana 348

sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać

Mix smaku
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy 518

Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy.      Sałatka

Kuchnia na wzgórzu
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 149

mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin. Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cannelloni z pora z ziemniakami 118

1 duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli

królestwo garów
Pasztet domowy pieczony 182

drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.   Gotujemy do miękkości mięsa

Maminek kulinarny
Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową 179

Składniki: ( na 1 osobę)  spaghetti Barilla  garść zielonej fasolki szparagowej  garść posiekanego szczypiorku  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  suszone

Moja smaczna kuchnia
Egzotyczna zupa dyniowa 206

dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając. Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy, mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżeczki brązowego cukru do smaku. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem suszonych nasion dyni. Uwagi Jeżeli zachodzi potrzeba podgrzania zupy przed podaniem, zróbmy(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-157 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-157 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Najpierw posmażamy czosnek, chili i imbir... ...następnie dodajemy dynię i pataty Warzywa dusimy/gotujemy ok. 45 minut Na koniec zupę dokładnie blendujemy Egzotyczna zupa dyniowa Post Egzotyczna zupa dyniowa pojawił się

Kulinarna Pokusa
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 193

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm.Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę  oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.Przela

głodny alergik
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 154

jest smaczna, rozgrzewająca i sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany(...)tylko żeberka, w trakcie z powierzchni zupy zbieramy szumowiny, doprawiamy solą, wrzucamy ziarna ziela i listki laurowe, gotujemy aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjmujemy je, obieramy z kości. Warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą. Ziemniaki również obieramy, myjemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Penne ze szparagami i ciecierzycą w sosie pomidorowym 212

pesto z suszonych pomidorów (1 słoiczek) puszka 400 g ciecierzycy łyżeczka kuminu łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Szparagi obierz i pokrój w 1 cm kawałki. Pomidorki poprzekrawaj na pół. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś je około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę

greenscarf
Makaron z bakłażanem 180

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw i jadam go często. Tym razem wylądował z makaronem z sepią na jednym talerzu i było to idealne połączenie, polecam wypróbujcie. Pasta tahini i suszone pomidory dopełniły całości. Lubicie takie połączenia? Makaron z bakłażanem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 182

Zawsze staram się używać  różnych orzechów i rodzynek, reszta, wg aktualnych zasobów spiżarki, figi, daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia

I tu będę miała takie te
SOS SALSA 132

ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności

w mojej kuchni