suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:28/100)

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami 304

Przepis na 12 sztuk. Pieczone kotlety drobiowe z warzywami: 500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku(...)pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Marchewki obieramy, cukinie myjemy (jeśli nie mamy ekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy

Poezja smaku
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 184

większa pietruszka kawałek selera ok 2 łyżeczki czarnuszki ok 8 sztuk suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kajzerki sól pieprz 2 liście laurowe Do większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę

kruche babeczki
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 92

marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie

JejKuchnia
Pstrąg łososiowy z paluszkami krabowymi w warzywach 93

Pstrąg łososiowy pieczony z paluszkami krabowymi, warzywami i ziemniakami Składniki – 4 porcje: Pstrąg łososiowy – 500g Paluszki krabowe -10 sztuk Cukinia zielona – 1 sztuka Cukinia żółtka – 1 sztuka Bakłażan – ½ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Ziemniaki – 5-6 sztuk Oliwki – 10 sztuk Ser feta – 100g Parmezan - 1 łyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej(...)oliwek – 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka + oliwa z oliwek, nitka Wykonanie: Pstrąga myjemy, suszymy i usuwamy ości. Następnie kroimy go na dwa równe płaty i marynujemy w miodzie, musztardzie dijon, paście tahini i oliwie z oliwek przez 2-3 godziny. W między czasie warzywa myjemy i kroimy w plastry lub kostkę. Ziemniaki obieramy i wykrajamy z nich kuleczki (można

Kuchnia Bon Appetit
Zupa warzywna - BAZA. Post dr E. Dąbrowskiej 196

listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego Kilka gałązek lubczyku lub 2 łyżeczki suszonego Pół natki zielonej pietruszki Sól kamienna i świeżo mielony pieprz do smaku Ok. 2 litrów wody Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, brukselkę (ewentualne kapustę białą) ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce

Naturalna Kuchnia
Włoska kolacja 168

minut dla 2 osób Składniki cukinia połowa dużej piersi z kurczaka oliwa z oliwek kilka suszonych pomidorów tymianek sól, pieprz 3 ząbki czosnku Do dzieła!!! Czosnek kroimy z kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki 2/2, cukinię kroimy w plasterki obieraczką do warzyw.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek aż wydobędzie się z niego cały smak

sierotka maRysia w kuchni
Placki warzywne (z cukinii) 186

pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa

Kuchnia co dnia
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 302

kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą

Wanilia i Kardamon
BAKALIE - CZY MOGĄ BYĆ SZKODLIWE? 141

Warentest, w suszonych owocach nadal może znajdować się nawet po kilkanaście różnych pestydydów. Warto więc wybierać te z ekologicznych upraw.  Czytajcie etykiety, bo naprawdę ciężko jest znaleźć dobre bakalie. Wszędzie można się naciąć. A może warto suszyć owoce samemu? Myślę, że to całkiem fajna alternatywa - na rynku są dostępne specjalne suszarki do owoców i warzyw :) Lubicie bakalie? Buziaki

Katsuumi
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 143

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie

Oryginalny smak
Taki myk, że będzie gryk 134

grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami

bastalena
Warzywne kołduny zamiast makaronu 170

króliczym mięsem, na którym gotowałam rosół. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów i pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw. Składniki na ciasto (ok. 60 małych pierożków) 150 ml gorącej wody 275 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1/4 łyżeczki soli Wsad: sól, pieprz, suszona pietruszka do smaku i to co Wam pływa w (ugotowanych i przyprawionym już rosole). U mnie(...)mąkę, dodaj sól i wlej wodę. Wyrób sprężyste, miękkie ciasto, a następnie jak najcieniej je rozwałkuj. Kieliszkiem (u mnie większy o średnicy ok. 6 cm) wykrawaj kółka.  Miękkie warzywa rozgnieć widelcem, mięso drobno posiekaj, dopraw wg uznania. Całość wymieszaj. Na środek ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób

gutfut
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 115

łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek) lub suszony (1-2 łyżeczki), natkę pietruszki, sól. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Usuń z niego ewentualne pozostałości krwi i zbędny tłuszcz (pamiętaj jednak, że to dzięki rosół zawdzięcza swój(...)przekrój wzdłóż na pół lub na cztery części. Pora natnij wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Warzywa dołóż do mięsa w garnku. Całość zalej taką ilością wody, aby składniki były tylko dobrze przykryte. Świeży lubczyk dokładnie umyj i dołóż do garnka, suszony po prostu wsyp. Do rosołu dodaj też pieprz ziarnisty. Rosół gotuj na bardzo niewielkim ogniu przez

blog.moje-pasje.info
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 172

kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego.  Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję(...)choć się nie pali), aby kasza wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone.  Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej

W kuchni Karmel-itki
Wigilijna zupa grzybowa 111

pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi   warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego. Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi(...)marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę:   0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości

Passion of Cooking