suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:22/100)

Zupa pieczarkowa 105

mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 200 g serka topionego (pieczarkowego) 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko podsmażamy na maśle z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, zalewamy bulionem. Dodajemy serki, pokrojone na plasterki

R'n'G Kitchen
Makaron z warzywami i bobem w sosie pomidorowo-serowym 106

woli możecie modyfikować ulubione warzywa, z pewnością każda wersja będzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę garść żółtej długiej fasolki 2 suszone pomidory pokrojone w kostkę 1 średnia(...)papryka, ostra papryka, curry oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem, następnie dodaj suszone pomidory; gdy te składniki będą miękkie, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj wszystkie warzywa, przypraw solidnie, duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszaj; w osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odlej

Zasmakuj Kuchni
Sałata lodowa z pomidorkami, fetą i rodzynkami 146

suszonych pomidorów pieprz oliwa z oliwek Jak przyrządzić? Sałatę umyj, osusz, posiekaj na kawałki. Pomidorki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka, suszone pomidory w drobną kostkę. W dużej misce ułóż sałatę, dodaj wszystkie warzywa, umyte rodzynki, pokruszoną fetę, przypraw do smaku i dodaj kilka łyżek (wedle uznania) oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz dodaj więcej oliwy

Zasmakuj Kuchni
Szparagowa Zupa krem ze smażonymi krewetkami 149

smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę by przestygły, dodać śmietanę i dokładnie zblenderować. Doprawić gałką muszkatołową, koperkiem

MarciochaKucharzy
Rosół drobiowo-wołowo-grzybowy 130

zmieni. Jego smak można dowolnie modyfikować przyprawami i ziołami, zatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1  pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula  2-3 ząbki czosnku  1 liść kapusty  1 listek laurowy  2-3 ziela(...)umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek,  podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi

Gosia gotuje
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 216

miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość.Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych)- 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)- 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por)- 1 jajko- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)- 1 łyżka suszonego oregano- 1 łyżka suszonego tymianku- 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry- świeżo mielony pieprz- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli- 1 łyżeczka(...)odparowania cieczy (u mnie max.10 minut). Lekko posolić i odstawić do przestudzenia.Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, odstawić.W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki

Smaczne Zdrowe
Risotto z kurczakiem i warzywami 139

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :)składniki :2 , 3 piersi z kurczakaokoło 1 szkl ryżu kawałek pora3 marchewki małe1 cebulkaszczypiorek suszonyvegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona  około 1 l  bulionu warzywnegoWykonanie : Kurczaka umyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić(...)cieniutkie pół talarki  Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut.Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami  bulionu warzywnego.Dodać przyprawy według smaku.Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje .Gotować aż zmięknie ryżRada : Ilość produktów możecie zmienić według swojego gustu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 520

suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule 3 ząbki czosnku suszone pomidory w oleju ( w zależności od potrzeb ) 1-2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki bułki tartej pół szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek(...)Dodałam do niej starty czosnek. Starłam na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodałam warzywa do cebuli i chwilę podsmażyłam. Z cukinii odcisnęłam sok i dorzuciłam do reszty. Dodałam przyprawy i chwilę jeszcze smażyłam aż odparowały płyny. Przełożyłam wszystko do miski z kaszą. Dodałam pokrojone suszone pomidory , bułkę tartą, otręby i siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. W razie

potrawyregionalne
Zapiekane cannelloni w sosie grzybowym. 114

warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni  0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około 10 cm. pora białego 100ml śmietany 18% sól(...)pieprz,  1 jajko suszony lubczyk, oregano 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: mięso zmielić na grubych oczkach.  szalotkę, paprykę pokroić w drobną kostkę, por w półkrążki, masło rozpuścić, dodać wszystkie warzywa,  przesmażyć około 5 min. warzywa zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami, mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego

Kuchnia Beaty
"Hummus z południowych Włoch" 150

hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własnyczas przygotowania: 10 min.Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini) 1 ząbek czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju (ok. 75 g) garść blanszowanych migdałów(...)migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki

Chilli Czosnek i Oliwa
Jarzynka duszona z mięsem 125

dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek

Maminek kulinarny
Ratatouille i Rachel Khoo 149

Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, by się nagrzał.Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej

W kuchni wieczorem
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 122

moją zupę grzybową w aromacie świeżego tymianku.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterkówUdka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por1 cebula5 średnich ziemniakówświeży tymianek5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE:W pierwszej(...)wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą  koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki

kulinarnyJa
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie. 179

pekińska lub młoda, por, papryki, kukurydza, pieczarki. Zajadamy to, na co dokładnie mamy ochotę. WARZYWA W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z RYŻOWYM MAKARONEM VERMICELLI Składniki: 1 duża cukinia 1 duża marchewka 2 czerwone papryki 2 duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego(...)łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy w cienkie słupki, na zapałkę

Naturalna Kuchnia
Makaron z pomidorami i cukinią w sosie "trzy sery" 114

syty obiad dla miłośników makaronów, warzyw i serów:) Na pewno to danie nie jest dla osób będących na diecie:) ALE, raz na jakiś dłuższy czas można sobie pozwolić na serowe małe co nie co:) Składniki: 150 g makaronu conchiglioni rigati (duże muszle) 2 średnie pomisory 1 cukinia 1 cebula 2 suszone pomidory 200 g mozzarelli 2 łyżki miękkiego sera(...)słodka, zioła prowansalskie, lubczyk, szczypta vegety natur świeże listki bazylii lub natki pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę, suszone pomidory i pomidory pokrój w drobną kostkę, a cukinię wzdłuż i na plasterki - wychodzą wtedy półksiężyce. Przesmaż warzywa aż będą miękkie w międzyczasie doprawiając je do smaku. Gdy będą miękkie dodaj 3 sery, dobrze wymieszaj, lekko duś

Zasmakuj Kuchni
Gruszka miłosna faszerowana warzywami i oscypkiem 200

Gruszka miłosna czy też bakłażan bardzo rzadko gości na mym stole ale jak już się pojawi to w pełnej krasie! ;) Ten pyszny owoc idealnie współgra z warzywami, w tym sezonie na pewno powrócę do niego przy kolejnych grillowych odsłonach aczkolwiek teraz zapraszam na bakłażana faszerowanego i zapiekanego z oscypkiem, jest moc! ;) Co potrzeba: ( dla 4 faszerowanych łódeczek) - 2 duże gruszki(...)małe pomidory lub 1 duży - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, kumin, pieprz ziołowy Bakłażana myjemy, suszymy, przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy miąższ aby powstało pokaźne wgłębienie (nie wyrzucamy, będzie potrzebny do farszu) Farsz: Warzywa myjemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę, pieczarki, paprykę oraz miąższ z bakłażana również kroimy w kostkę. Przygotowane

upichcona
G... Gołka! 251

Konfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy(...)spaliły. Mi wystarczyło po około 1,5minuty na każdą stronę. 5. Całość polewamy delikatnie sosem i dodajemy oscypki. Jemy natychmiast! :) Sos żurawinowy: 1. Gotujemy wodę w garnku, dodajemy suszoną żurawinę i czekamy ok. 10minut, aż sos zgęstnieje.  2. Po tym czasie dodajemy cynamon oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy.  3. Czas przygotowania zależy od konsystencji jaką chcecie osiągnąć

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania