papryki i koziego seraMalutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.11. Empanadas z tuńczykiemChrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki
Chilli Czosnek i Oliwaodkrycie. W tej sałatce widzę same zalety: pozwala mi na jednorazowe przygotowanie zapasu sałatek nawet na kilka dni, nic się nie marnuje, do tego oszczędzam swój czas (jednorazowe mycie, suszenie i krojenie składników, no i sprzątanie)Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „sałatka słoikowa” lub „salad in a jar” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów.Do przygotowania potrzebujemy:Proste słoiki(...)rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJajka zawsze mam w lodówce, kilka dodatków, zapiekam w piekarniku i gotowe, ciepłe śniadanie mam już po kwadransie. Warzywa zapiekane z jajkami / 1 porcja Składniki: 1 ziemniak 1/4 brokuła 2 jajka 4 łyżki konserwowego groszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaka(...)półplasterki. Nie obieramy ze skóry. Czosnek obrany kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek smażymy brokuły z czosnkiem i ziemniakami, aż będą półtwarde. Dodajemy suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wbijamy dwa jajka. Zapiekamy przez nie dłużej niż 15 minut w temp. 180 st. C. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Wierzch posypujemy
Moja smaczna kuchniazdrowe ❤. Można z nich przeróżne pyszności gotować 🍴, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron 🍝 z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami 🌿🍀. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki 👨 👦👧👩, żeby miały zdrowie 💪 i uśmiechnięte minki 😂. Składniki: 250 g rigatoni(...)czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej p atelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z kalarepą. Następnie dodajemy brokuły i cukinię, całość podsmażamy często mieszając, doprawiamy solą. Kalafior i brokuły powinny być al dente. Rada: żeby przyśpieszyć czas podsmażania, można na chwilę przykryć pokrywą, warzywa pod wpływam pary szybciej zmiękną. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami
Moniki Smakołykiwarzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata
Moja smaczna kuchniacayenne na kuskusieKurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorachLeczoOgórkowa na skrzydełkach z dymkąPieczarkowa z kuskusemPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynemPolędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorachRatatuja z soczewicąRavioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufliWarzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiemZielona soczewica w pomidorach pelatiZupa z żółtą fasolką
Moja smaczna kuchniakolorowych warzyw na jednym talerzu z kurczaczkiem curry, ryżem,a to wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej, 1 czerwona papryka, 10 pieczarek, 6 marchewek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przed podaniem danie posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamisa
Aga w kuchniJednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)około 7 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby podlewamy 2-3 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy z warzywami. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu sojowego lub szczyptę soli do smaku. Podajemy z karmelizowanymi buraczkami
cool and mintyDzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki:Papryki:4 czerwone papryki300
Oryginalny smakmarchew pokroić na plasterki. Warzywa wraz z całymi paprykami blanszować przez 5 minut. Następnie z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ogórki i pomidory pokroić na krążki. Warzywa wymieszać wszystkie razem. Przygotować zalewę z podanych składników. Do każdego słoika dodać obrany ząbek czosnku, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i 1 gałązkę suszonego koperku. Wypażone słoiki(...)napełnić mieszanką warzywną i zalać gorącą zalewą,tak aby warzywa były całkiem przykryte zalewą. Słoje zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze
Przepisy i porady kulinarnestraszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki, 40 g tartego parmezanu, 6 suszonych pomidorów - drobno pokrojonych, garść bazylii, skórka otarta(...)cytryny, papryczka chilli - drobno pokrojona, sól, pieprz Bób i groszek należy ugotować, następnie bób dodatkowo obrać ze skórki. Z grubsza ugniotłam warzywa widelcem, dodając ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi Każdy pewnie
Plate of Joyoliwek Wykonanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki, paprykę i pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki ) w kostkę, ogórki konserwowe w półplasterki, szczypiorek drobniutko. Warzywa przekładam do miski,dodaję oliwki, całość posypuję dwoma łyżkami suszonych pomidorów i doprawiam wegetą. Delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Przed podaniem polewam dwoma łyżkami oliwy z oliwek, jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródDynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego
kulinarnyJaelastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw
Apetyczna babeczkapomarańczowo - bananowy z marchewką i kaki Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1/2 dojrzałego kaki 1 banan 1 pomarańcza 1 mała marchew 1 garść suszonych jagód goji cukier lub zamiennik cukru do smaku Przygotowanie: Owoce i warzywa obieramy ze skóry. Dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do blendera kielichowego. Wlewamy jogurt naturalny i wsypujemy suszone jagody goji. Miksujemy na jednolity
Moja smaczna kuchnia