makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniaoliwek Przygotowanie: Fasolę płuczemy, odsączamy i przekładamy do miski. Obrany czosnek siekamy razem z natką z pietruszki oraz suszonymi pomidorami i dodajemy do fasoli. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy do lodówki, na kilka godzin, aż smaki "przegryzą się
Moja smaczna kuchniamyjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową. Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości. Grillowana sałatka: Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę. Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy(...)grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min. Sałatka z świeżych warzyw: Wszystkie warzywa myjemy i suszymy. Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki
Moniki Smakołykimarchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej (suszone zioła i warzywa) łyżeczka maggi sól pieprz mielony 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Włączamy. Dodajemy por, lubczyk, pietruszkę, seler, liście
Smak mojego domugotuję obiadów. Owszem, ale są to dania zwykle na dwa dni, bo tak wygodnie. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze(...)oliwek. Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką. Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku. Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Warto posypać warzywa posiekana natką z pietruszki. Danie smakuje jeszcze
Moja smaczna kuchniazdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl(...)średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa
My Culinary Artdużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 1/2 długiego ogórka 1 garść szczypiorku 1-2 garście żurawiny suszonej całej ze sklepu GREEN ESSENCE 2 grube plastry dowolnej wędliny SOS MUSZTARDOWY: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka s yropu z agawy ze sklepu(...)małym naczynku wymieszać dokładnie razem musztardę, ocet winny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce wymieszać kiełki, wszystkie warzywa, wędlinę i suszoną żurawinę z sosem musztardowym. Odstawić do lodówki na ok 30 minut dla przegryzienia się smaków. Jeść w towarzystwie ulubionego chrupkiego pieczywa
Grunt to przepis!pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 brokuła lub 1/2 małego kalafiora 2 szklanki passaty z pomidorów (lub więcej w zależności od ilości warzyw) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 szklanki kukurydzy lub fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy(...)pozwalamy im zarumienić się na wolnym ogniu. W międzyczasie opłukujemy brokuła/kalafiora i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie kawałki, a marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Tak przygotowane warzywa wsypujemy na patelnię do podsmażonych pieczarek, dodajemy podsmażone ziemniaki, podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy aż marchew delikatnie zmięknie. W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się
Lamarida.plKilkanaście dni temu wygrałem w konkursie z HELIO : kalendarz, książkę z przepisami i zestaw produktów z serii Helio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną
Parowar Facetastraganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Noodle z warzywami Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi(...)Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kuskus z papryką, kukurydzą i cukinią w pomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaszklanka suszonych grzybów + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser korycińskim – 100g Oliwa do smażenia Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez
Kuchnia Bon AppetitPasta kanapkowa z suszonych pomidorów i twarożku idealnie nadaje się na śniadanie lub jako przekąska. Warto spróbować Składniki:200 g twarogu5-6 suszonych
Oryginalny smakzdają się tu bić wszystkie inne warzywa na głowę. Te małe, słodkie bulwy są wyborne pod każdą postacią, będąc zarazem istną skarbnicą składników odżywczych. A jeśli szukacie nowego, inspirującego pomysłu na ich podanie, to spróbujcie poniższej szybkiej i prostej sałatki, w której ziemniaki znakomicie zrównoważą wytrawny i słony smak kaparów oraz suszonych pomidorów. Tłoczony na zimno olej bądź oliwa
Even Better Foodprzygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie. Ważne aby jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione soku, lekko sprężyste ale nie kruche. Suszone jabłka po wyjęciu z suszarki przekładam do metalowych, szklanych
Kuchnia z widokiem na ogróddodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta suszonego rozmarynuszczypta soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA(...)mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".Karmelizowane warzywa:marchewkipietruszkisól, pieprzsuszony tymianekoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Przy pomocy pędzelka smarujemy ze wszystkich stron oliwą
My Culinary Art