marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa,pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować(...)minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki.Smacznego! :)Poniżej wersja zupy bez śmietany...i wersja zabielona śmietaną
Walijskie PichcenieDziś moja ulubiona zupa w wersji troszkę innej niż zwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej przyprawy do smaku
Gotowanie PatkiKażdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami.Składniki:2 x pierś z indyka4 pomidory suszone6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia
Kitchens Alphabetzapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki (dla 2 osób - jako dodatek do dania głównego): 2-3 fenkuły 4 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów 250 ml pomidorowej passaty 2 łyżeczki oregano świeżo starty parmezan (ok. 50 g) sól i pieprz Sposób przygotowania: Fenkuły umyć, a zieloną część i nasadę korzeni obkroić. Jeśli(...)warzywa należy blanszować przez 8-10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Passatę mieszamy z oregano, pieprzem i solą i równomiernie rozkładamy na warzywach. Na wierzch sypiemy starty parmezan i pod przykryciem wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. W trakcie
W SMAKpieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść kapusty nakładamy farsz
Gotowanie z pasjąsprężysty, jędrny. Ważny jest również czas gotowania. Makaron pełnoziarnisty jest równie smaczny, mniej kaloryczny, zawiera więcej błonnika i składników mineralnych. Świetnie komponuje się z warzywami i pomidorami z dużą ilością czosnku i suszonych pomidorów. Przejdźmy zatem do naszego obiadu, z makaronem spaghetti. Składniki: ok. 300 g makaronu spaghetii 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 suszony
Zasmakuj KuchniSkładniki : mały brokuł 3 ziemniaki cebula mała marchew, pietruszka kawałek pora i selera majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy liść laurowy sól, odrobina suszonej papryczki haribo masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać
Proste Potrawykostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko na podgrzany olej. Doprawiamy solą, zielonym pieprzem i suszonym czosnkiem. Smażymy około 5 minut. Tak przygotowane warzywa zalewamy 1,5 l wrzątkiem. Dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szpinak i resztę
greenscarfKalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny nadaje daniu lekko słodki posmak, który
Kolizje Smakówuprawna wysiewana jest prawie na całym świecie. Zielone, niedojrzałe nasiona wykorzystywane są do produkcji mrożonek i konserw, natomiast żółte i dojrzałe nasiona poddawane są procesowi suszenia (wykorzystujemy je m.in. do grochówki ). Groszek to warzywo strączkowe, które dostarcza sporo pełnowartościowego białka (6,8 g w 100 g produktu). Weganie i wegetarianie szczególnie powinni pamiętać o różnorodnym udziale nasion roślin
W kuchni KatieHummus kojarzy mi się z pobytem w Londynie, gdzie wiele lat temu jadłem go po raz pierwszy. Pasta z cieciorki wraz z jeszcze gorącym chlebkiem pita
Food Squaredwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą, wrzucamy listek i ziele i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie
Sajkofanka smakuczerwone papryki 3 duże mięsiste pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup szczypta ostrej papryki w proszku kolorowy pieprz KAMIS w młynku ser mozzarella sól Przygotowanie: Warzywa myjemy
Moja smaczna kuchniabędzie to już wtedy 15 minutowa przekąska do wina. Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki(...)cukinii z warzywami Bierzemy pasek cukinii i smarujemy go łyżką pasty warzywnej. Układamy na nim po kawałku pomidora i ogórka, oraz oliwkę. Zawijamy w ciasny rulonik. Gdyby rulonik nie chciał się trzymać, można mu pomóc wykałaczką, ale pasta warzywna jest gęsta, więc bez też się uda. . Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Roladki z cukinii
Ugotowane pozamiatanetrosce o zdrowie i piękny wygląd proponuję dorsza z warzywami w wersji dietetycznej, bo pieczonego. Składniki: filety z dorsza ulubione warzywa, ja wykorzystałam marchew, pietruszkę, cebulę, ale wszystkie pozostałe również będą się nadawać sól, pieprz, suszony koperek oliwa pergamin Wykonanie: Polecam kupić filety, które myjemy, osuszamy, a następnie na kwadratowym kawałku pergaminu układamy warzywa, oraz rybę, całość skrapiamy oliwą
Taste Of My Day