Kiedy mięso będzie miękkie a najlepiej po około 3 godzinach dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gotujemy znów do czasu, aż warzywa lekko zmiękną. Krok 3 Jeśli chcemy dodać do rosołu suszone zioła zróbmy to 10 minut przed końcem gotowania. Zieloną pietruszkę lub inne świeże zioła dodajemy przed samym podaniem. Rosół przed podaniem można przecedzić przez gęste
CoolinarniePLArany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo ostry sos na bazie pomidorów, z cebulą i kolendrą. (dostępne w lidlu) 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich 1 kg piersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra
ClauditteMissCookingLubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego
Salonik smakówcukru :-) 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco
kuchnia do kwadratupapryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę(...)marynata dokładnie pokryła każdy kawałeczek. Teraz już była szybka akcja, na dno patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane olejem, posolone i posypane suszonym majerankiem. Na każdą połówkę położyłam kawałek gałązki świeżego majeranku. Na środku poukładałam marchewki, a między warzywa wcisnęłam główkę czosnku przekrojoną na pół, jak widać nie obraną. Na warzywa poukładałam zamarynowane mięso (u mnie marynowało się kilka minut
Blondynka Gotujeprzepisie potrzeba pół szklanki bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje. Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich(...)pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk.Do moździerza wkładamy liść laurowy, suszony grzybek, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. Wszystko dokładnie rozcieramy – trwa to około 10 minut
Poezja smakuprzyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz sól, pieprz, suszony czosnek
Czerwień i błękitSkładniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem
Bon Appetit Małgorzatysię nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz(...)patelni. Po zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy
Kulinarne przygody Gatityrosołem). Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania(...)zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie pieczarki dokładnie płuczemy lub obieramy; większe sztuki kroimy na kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy dwie łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy intensywnie przez kilka minut często mieszając. Następnie dodajemy grzyby leśne
Kulinarna Pokusamarchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce(...)zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję 2-3 - tak jestem przyzwyczajona. Jeśli lubimy możemy dorzucić jeszcze 2-3 suszone grzybki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez
Walijskie Pichceniegranulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej(...)paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz kurczaka. Posypujemy tartą marchewką
Bon Appetit Małgorzatytwardo jajka 1 jajko surowe łyżka jogurtu naturalnego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz łyżka mąki łyżeczka curry łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach
ChilliJemyśmietany 30% kilka suszonych pomidorów drobno posiekanych sól, pieprz, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, mięta, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Brukselkę myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę
e-PrzepisyKulinarnesycące. Polecam i… życzę Wam udanego, słonecznego weekendu Składniki: (na 4 porcje) 3 większe jajka 2 garście ulubionej mieszanki warzyw na patelnię (u mnie z ziemniaczkami, pieczarkami, marchewką, brokułami itd.) 1 łyżka margaryny Optima Omega3 duża szczypta suszonej bazylii (lub innej ulubionej przyprawy) spora ilość pieprzy do smaku sól do smaku (u mnie himalajska) Przygotowanie: Na patelni podsmażamy(...)łyżce margaryny Optima Omega3 mieszankę ulubionych warzyw na patelnię. Do miski wbijamy 3 całe jajka, doprawiamy je solidnie pieprzem, solą i dużą szczyptą bazylii, dokładnie mieszamy składniki widelcem. Następnie dodajemy nasze warzywa z patelni i chwile całość mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy masę do każdej papilotki (pamiętajcie, że frittaty rosną podczas pieczenia). Formę z frittatami wkładamy
Słodkie okruszki