suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:23/100)

Krem z pomidorów, jabłek i gruszek 141

duże jabłko 1 gruszka 2, 5l bulionu (woda, kurze skrzydełka, marchew, cebula, seler, pietruszka, szczypior) sól, pieprz oregano suszone tymianek suszony szczypta imbiru 2 – 3 łyżeczki kwaśnej śmietany Wykonanie Ugotować bulion, odcedzić z warzyw i skrzydełek. Do gotowego bulionu dodać pulpę pomidorową, kawałki obranego jabłka i gruszki. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną. Dodać śmietanę, przyprawy

Raj dla Podniebienia
Orkiszowe naleśniki 255

przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku

Jaglusia
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 227

Poniżej spis potraw, których przepisy pojawią się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste

Przepysznik - BLW i nie tylko
Twarożek inaczej 193

W ostatnim miesiącu, w jednym z popularnych supermarketów odkryłam przepyszny twaróg wędzony :) Doprawdy jest niesamowity! Każdy z mojej rodziny i najbliższych znajomych, kto go spróbował, podziela

Taste Of My Day
Zupa (krem) ziemniaczano - kukurydziana z serkiem apetina (ekspresowa i tania zupa) 232

jakiej wielkości jest kostka. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, odcedzoną kukurydzę i wlewamy rosół. Całość gotujemy do miękkości... czyli ok. 20 min od chwili zagotowania. Po ugotowaniu warzyw dodajemy serek apetina i całość miksujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Do miseczek nalewamy zupę, posypujemy kukurydzą i suszonymi pomidorami z bazylią Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Spaghetti z groszkiem i brokułami 117

zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie, na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z różyczkami brokuła, podzielonymi na połówki. Dodajemy suszony tymianek, ostrą paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Obsmażamy, aż brokuły będą półtwarde. Do warzyw dodajemy odsączony groszek, mieszamy delikatnie. Gasimy płomień. Do warzyw dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy delikatnie. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Słodko-gorzkie chilii, czyli fasola z ananasem i czekoladą 115

pół ananasa 2 puszki pomidorów lub około 1 kg świeżych 3-4 gałązki selera naciowego łyżeczka soli łyżeczka papryki łyżeczka kuminiu łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego około 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj paprykę i seler oraz wszystkie przyprawy

greenscarf
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 172

pół pęczka szparagów kawałek świeżej bryndzy kilka łyżeczek pesto sól, pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie kilka plasterków suszonej szynki Szparagi opłukać, odłamać zgrubiałe, łykowate części - same pękną w miejscu, które nadaje się do wyrzucenia. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić szparagi na wąskie paski. Przełożyć do miski, skropić oliwą, posolić i popieprzyć, a następnie całość wymieszać. Odstawić na kilka

KUCHARNIA
Zupa jarzynowa z soczewicą 171

pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić       4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników       5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować      6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem.Na opakowaniu

Proste Potrawy
Sos Ortolana 220

warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego(...)chili 1/2 główki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz biały Przygotowanie Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy

Wędrówki po kuchni
Ketchup z dyni 184

przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić.  Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić nakrętki

Kolorowa kuchnia Elki
Akademia CookUp - Wieprzowina 235

robili - oj będzie pysznie - będzie pieczona szynka z puree z topinamburu i sosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia(...)woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło je jedno - każda była pyszna! Były też w planie nasze rodzime schabowe! Jako bonus! Tak schabowe! I nikt

Plate of Joy
Udana sałatka z selera naciowego 135

gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego  - łyżka(...)gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam

I tu będę miała takie te
Makaron (kukurydziany) z cukinią, sosem pomidorowym i jajkiem w koszulce 213

Obiad przygotowany na bazie sezonowych warzyw - makaron kukurydziany wraz z dodatkiem domowego sosu pomidorowego, cukinii, jajka w koszulce i z kawałkami sera mozzarella. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Danie wegetariańskie i bezglutenowe :) Jeżeli nie macie pomysłu na piątkowy obiad bądź staracie się dbać o formę (ewentualnie pomińcie dodatek sera) to zachęcam do przygotowania poniższego dania 😀 Składniki(...)Dodać cukinię i czosnek. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości cukinii. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć pokrojone pomidory. Posolić je. Smażyć, aż do utworzenia się gęstego sosu pomidorowego. Do sosu dodać cukinię i makaron. Całość wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z dodatkiem czosnku

Ugotować