będzie...ciągle coś nowego gotuję. biała kiełbasa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 1 cebula kilka suszonych grzybków kilka ziemniaków sól, pieprz vegeta domowa listek, ziele śmietana Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać pokrojone warzywa, grzybki [ ja delikatnie je zmieliłam,a by było ciut takiego proszku ] i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie
Moje domowe kucharzenieserem mozzarella są idealne na lekką kolację po treningową lub jako niskokaloryczna przekąska. Czy może być coś lepszego niż warzywa na ciepło z ciągnącą mozzarellą i aromatycznymi przyprawami? :) Składniki: 150 g brokułów (mrożonych lub świeżych) 4 plastry mozzarelli oregano, suszone pomidory, bazylia Dużą ilość wody zagotować z dodatkiem pół łyżeczki soli. Wrzucić brokuła i gotować 8-10 minut
Chocolate Muffin Blogbardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule- 2 główki czosnku (średnie)- 1 opakowanie cebulki prażonej- natka pietruszki (może być suszona)- majeranek- 3 łyżki mąki pszennej- 3 łyżeczki cukru- sól, pieprz do smaku Serwatkę wlałam do dużego garnka, postawiłam
mojewypiekiinietylkołyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte
Moja smaczna kuchniaszklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze
Czerwień i błękitKoniec z tymi deserkami! Czas na porcję warzyw, kiełków i awokado. Muszę Wam się do czegoś przyznać...Jestem awokadoholiczką. Najchętniej zjadałabym je z każdym posiłkiem (oczywiście hamuję się i tego nie czynię). Moje dziecko wyssało ze mnie to uzależnienie. Jej pierwszym pokarmem stałym był właśnie ten owoc i do dzisiejszego dnia jej się nie znudził. Jadłaby(...)guacamole: 1 awokado, pół małej cebuli, 2 daktyle, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, Do podania: kiełki rzodkiewki, słonecznika, gryki. Wykonanie: Cukinię kroimy na płaty obieraczką do warzyw. Awokado kroimy wzdłuż, pozbywamy pestki, wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Cebulę i daktyle kroimy w drobną
Jeść, by żyć w zdrowiuzupę grzybową. Nie jest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia podgotowuję je w tej wodzie, w której(...)kiełbasy wędzonej 1 cebula pęczek szczypiorku olej do smażenia sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości
Kuchnia MagdaLenyplastry bądź małe kawałki 650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść(...)miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Zupa: 1. W rondelku bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki posiekaną chilli oraz jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie
KreatywnePinyszklanki uprzednio namoczonej na noc) 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego (lub jeden cały, do wyciągnięcia przed miksowaniem) Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Seler myjemy, liście odcinamy zostawiając tylko łodygi i korzeń. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w ok. 1-1,5 litra wody. Dodajemy
KucharzycaDziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego(...)albo minimum 2 godziny przed pieczeniem! Następnego dnia bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę
Plate of JoyZawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest
Smaczne ZdrowePrzepis fajny dla jaroszy.Dużo warzyw,tymianku i przepysznego,delikatnego sosu musztardowego. 30dag.cukinii 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku pół pęczka świeżego tymianku lub pół łyżki suszonego makaron sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 2 szkl.bulionu warzywnego 1 szkl.śmietany kremówki 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka mąki 10 dag.sera cheddar ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cukinię kroimy w plasterki.Usuwamy pestki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikoniec smażenia dodajemy również koncentrat pomidorowy i zostawiamy razem an ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem
Apetyczna babeczkaPachnąca pomidorami, o gładkiej i kremowej konsystencji pasta do pieczywa. Ze świeżymi warzywami i plastrem szynki smakuje rewelacyjnie, ale i w "samotności" spełnia doskonale rolę "masła". Składniki: 2 jajka 1 awokado 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupinek. Przekładamy do misy blendera razem
Kuchnia w czekoladziedużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać soczewicę i przyprawy. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili. Zupę podawać z grzankami doprawionymi suszonym czosnkiem
Czerwień i błękitkurczaka 1 duża czerwona papryka 4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, a na sam koniec przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa
Ugotowaćbakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest
Zawsze głodna!duże porcje:ogórek zielony2 pomidorypapryka żółtacebula czerwona200 g sera feta2 garście czarnych oliwek6 łyżek oliwy z oliwekłyżka suszonego oreganopieprz, sólOgórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę w paski. Tak przygotowane warzywa ułożyć w głębokim talerzu, posypać pieprzem i solą. Następnie dodać oliwki i ser feta. Oliwę wymieszać z oregano i skropić
wyzwania kuchenneSkładniki: pomidor obrany ze skórki mała czerwona papryka 2 szczypty suszonego oregano 2 kromki razowego chleba żytniego z żółtym serem i
Moja smaczna kuchnia