obrać, ugotować bez soli na pół twardo, odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut. 3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa, dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc po skosztowaniu pasty oceniamy czy dodanie soli jest konieczne
Apetyczna babeczkapokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko
Kraina Miodem Płynącaoliwek pokrojone w półplasterki cebule. Po 1-2 minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię, pieczarki i brokuła. Posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż warzywa zmiękną – często mieszając. Pomidory suszone miksujemy wraz z 3-4 łyżkami oliwy z zalewy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Mieszamy i dodajemy zawartość patelni oraz posiekaną pietruszkę. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy(...)solą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem natki pietruszki. * świetnie nadają się też suszone pomidory w zalewie z kaparami Post Kasza jaglana z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwarzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki
Pyry na GazKrucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowanew delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach. Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej Udka delikatnie(...)rozbijamy z jednej strony. Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.Odsączamy groszek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę
Maminek kulinarnyselera i korzeń pietruszki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach , łatwiej się suszą . Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości . Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi
Ogrodnik w podróżyczas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry(...)następnie na cztery części. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa. Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy starannie. Pieczemy przez 30 minut w temp
Moja smaczna kuchniazalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby lekko zakrywała mięso i warzywa, które później dodamy. U mnie były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych(...)elektryczną, takie opalenie nie wchodziło w grę. Dlatego cebulę (w całości, bez krojenia) również zrumieniłam na patelni, tak jak inne warzywa. Po ok 30 minutach gotowania mięsa kilkakrotnie zdejmujemy z powierzchni wody powstałe burzyny i wkładamy warzywa, natkę pietruszki, suszone grzybki, listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na bardzo małym, minimalnym wręcz ogniu przez
Zawsze głodna!makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniaoliwek Przygotowanie: Fasolę płuczemy, odsączamy i przekładamy do miski. Obrany czosnek siekamy razem z natką z pietruszki oraz suszonymi pomidorami i dodajemy do fasoli. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy do lodówki, na kilka godzin, aż smaki "przegryzą się
Moja smaczna kuchniamyjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową. Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości. Grillowana sałatka: Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę. Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy(...)grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min. Sałatka z świeżych warzyw: Wszystkie warzywa myjemy i suszymy. Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki
Moniki Smakołykimarchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej (suszone zioła i warzywa) łyżeczka maggi sól pieprz mielony 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Włączamy. Dodajemy por, lubczyk, pietruszkę, seler, liście
Smak mojego domugotuję obiadów. Owszem, ale są to dania zwykle na dwa dni, bo tak wygodnie. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze(...)oliwek. Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką. Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku. Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Warto posypać warzywa posiekana natką z pietruszki. Danie smakuje jeszcze
Moja smaczna kuchniazdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl(...)średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa
My Culinary Art