suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:8/100)

Schab zawijany boczkiem z parowaru 304

Późno już, bo obiad był na bardzo  spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak

Parowar Faceta
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 148

oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem. Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym

Chilli Czosnek i Oliwa
1516. Zupa "gulaszowa" 216

łyżki kaszy jęczmiennej  sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem smażyć.Dodać obrane i pokrojone warzywa [ dałam susz warzywny].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Karczek w warzywach 172

przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.   Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.   Podsmażone(...)plasternakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.   Podajemy jako

Maminek kulinarny
Pasta kanapkowa marchewkowo - pomidorowa 188

obrać, ugotować bez soli na pół twardo, odcedzić.  2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut.  3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa,  dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc po skosztowaniu pasty oceniamy czy dodanie soli jest konieczne

Apetyczna babeczka
Domowy paprykarz z makrelą 120

pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko

Kraina Miodem Płynąca
Kasza jaglana z warzywami 103

oliwek pokrojone w półplasterki cebule. Po 1-2 minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię, pieczarki i brokuła. Posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż warzywa zmiękną – często mieszając. Pomidory suszone miksujemy wraz z 3-4 łyżkami oliwy z zalewy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Mieszamy i dodajemy zawartość patelni oraz posiekaną pietruszkę. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy(...)solą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem natki pietruszki. * świetnie nadają się też suszone pomidory w zalewie z kaparami Post Kasza jaglana z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gulasz śródziemnomorski 137

warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad.    Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki

Pyry na Gaz
Morele 120

Zachęcam do suszenia moreli:)

Anioły w kuchni
Roladki z wątróbką 215

Krucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowanew delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach.   Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej   Udka delikatnie(...)rozbijamy z jednej strony.   Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką.Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę.Odsączamy groszek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę.   Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy 129

selera i korzeń pietruszki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach , łatwiej się suszą . Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości . Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi

Ogrodnik w podróży
Pieczone warzywa śródziemnomorskie 100

czas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry(...)następnie na cztery części. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa. Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy starannie. Pieczemy przez 30 minut w temp

Moja smaczna kuchnia
Bulion drobiowo-warzywny 172

zalewamy zimną  wodą w takiej ilości, aby lekko zakrywała mięso i warzywa, które później dodamy. U mnie były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych(...)elektryczną, takie opalenie nie wchodziło w grę. Dlatego cebulę (w całości, bez krojenia) również zrumieniłam na patelni, tak jak inne warzywa. Po ok 30 minutach gotowania mięsa kilkakrotnie zdejmujemy z powierzchni wody powstałe burzyny i wkładamy warzywa, natkę pietruszki, suszone grzybki, listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na bardzo małym, minimalnym wręcz ogniu przez

Zawsze głodna!