Kotlety mielone robię rzadko, głównie ze względu na wstręt, które budziły we mnie od dzieciństwa. Chodziło i o ich konsystencję, i o smak. Z czasem musiałam
Weekendy w domu i ogrodziemięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia około1/3 szklanki) Sposób wykonania : Suchą bułkę moczymy parę minut(...)maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarnePoczątek września to najlepszy czas na przygotowanie przetworów pomidorowych. Warzywa i owoce najlepiej zawsze przetwarzać na koniec sezonu, są wówczas mocno dojrzałe i mają dużo naturalnej słodyczy, są miękkie i łatwo je rozgotować. Dziś nikogo już nie trzeba przekonywać, że domowe przetwory są najlepsze. Konserwy pomidorowe z puszki zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA (bisfenol A). Jest on składnikiem żywic wyścielających(...)poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu. Składniki: 5 kg pomidorów (lima, malinowy) 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka bazylii Wykonanie: każdego pomidora naciąć z góry na krzyż. Patriami zanurzać pomidory we wrzątku na kilka minut, następnie przekładać do zimnej wody. Zdjąć skórkę z pomidorów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dość dawno nie było wpisu,ale czasami trzeba odpocząć od gotowania,od blogowania. Powracam z przepisem na fasolkę szparagową z pomidorami - bardzo smaczna propozycja
Niespełnione zdolności kulinarnedanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu(...)lodówce, w zamkniętym naczyniu, na przykład słoiku. Musimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką
Codzienna kuchnia niecodziennafasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi. Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze mogą bowiem użyć suszonej białej fasoli zamiast fasoli z puszki. Wymaga to jednak jej namoczenia w wodzie dzień wcześniej, a potem dłuższego gotowania w bulionie przez dodaniem pozostałych składników (odwrotnie niż w wersji(...)jeszcze przez ok. 5 minut, aby smaki „przegryzły” się, a ziemniaki „doszły”. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz, możemy też dosolić – pamiętamy przy tym, że sól jest wchłaniana przez warzywa, więc rzeczywisty stopień osolenia zupy można ocenić najwcześniej po kilku minutach od dosypania soli. Zupa będzie najlepsza jeśli po ugotowaniu odstoi przynajmniej 30 minut. Wówczas możemy ocenić jej ostateczny smak
Kulinarna PokusaKrokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie, że łyżka (25 g) majonezu to aż 166 kcal! Dla porównania łyżka jogurtu to...15 kcal(...)oraz minerałów. Jeśli chodzi o miód, najlepiej użyć prawdziwego, polskiego, a nie tego będącego mieszanką miodów spoza UE. No i oczywiście w żadnym wypadku nie kupujemy sztucznego. Kompot z suszonych owoców O ile nie jest słodzony toną cukru (który wg mnie i tak jest zbędny), może zdziałać sporo dobrego. Stanowi źródło błonnika i witamin, wspomaga wymiatanie resztek jedzenia
Powiedz dietom nieczerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej) 2 ząbki czosnku chlust oliwy z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Chaczapuri adżarskie Do miski wlej ciepłą wodę i rozpuść drożdże z 1 łyżeczką soli. Wsyp doń(...)ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty . Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut . Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie, ale nie będą
Food SquareNic tak nie definiuje letniej kuchni jak świeżość składników z jednej strony, a prostota przygotowania z drugiej. Póki mamy jeszcze zatem pod dostatkiem słodkich, pachnących pomidorów
Even Better FoodJako, że blog ma już kilkanaście godzin czas na pierwsze danie :) Zaczynamy od jajecznicy z papryki. Nie, nie macie omamów wzrokowych i innych halucynacji :)Z
Parowar FacetaWitajcie. Okres lata to wspaniały moment, kiedy możemy spróbować wielu sezonowych warzyw, owoców. Tym razem w poście znajdziecie przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i pyszną bezą. Smak ciasta jest idealny. Połączenie słodkiej bezy z trochę kwaśnym rabarbarem sprawia, że aż tak nie czuć tej słodkości i chętnie sięga się po następny kawałek ! Zapraszam ! www.uczymyjakslodzic.pl Składniki: Spód(...)ziemniaczaną i miksujemy 0,5 minuty. Ubitą bezę wykładamy na rabarbar, a na bezę posypujemy płatki migdałowe. Wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 60 stopni i tym razem suszymy z termoobiegiem przez około 15 minut. Po tym czasie chwile czekamy aż piekarnik lekko ostygnie przy uchylonych drzwiczkach i wyciągamy ciasto. Czekamy do całkowitego wystygnięcia
Gotuj z MąkąZalecenia zdrowego odżywiania ogólnikowo sugerują nam, żeby ograniczać spożywanie produktów przetworzonych. Paradoksalnie regułka ta nie dotyczy produktów przetworzonych z pomidorów. Pomidor jest jednym z niewielu warzyw, który po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości, ba! nawet je zyskuje. Wszystko za sprawą LIKOPENU, którego znacznie więcej znajdziemy właśnie w pomidorowych przecierach, sokach czy koncentratach, niż w świeżych pomidorach(...)Znajdziemy natomiast w następującej kolejności ( jak czytać skład? to czego jest najwięcej jest zawsze na początku) : 294 g pomidorów na 100 g ketchupu ( nieźle), cukier sól ocet skrobię modyfikowaną susz z czerwonego buraka mieszanka przypraw. Jest to całkiem przyjemny dla oka i zdrowia skład. Jedyne do czego mogła bym się przyczepić to zagęstnik użyty do produkcji ketchupu, czyli skrobia modyfikowana
Rusty Forksuszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty! Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało nam się wykombinować ekspresową wręcz i minimalistyczną pastę, którą określiliśmy mianem "najprostszej". Jest to uproszczona wersja wcześniejszego przepisu na pastę z czerwonej(...)Domowy hummus 7. Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie
Bananowe Polejuż na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest(...)patelni, dodajemy 1 dodatkową łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy stopniowo garściami paprykę mieszając warzywa ze sobą, na koniec dolewamy pomidory. Warzywa dusimy ze sobą przez ok. 5 minut, często mieszając i dodając w międzyczasie większość soli, pieprzu i posiekanego oregano. Mięso układamy na warzywach
Kulinarna Pokusachili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie(...)były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 – 15 minut). Na koniec dodać fasolę, łyżeczkę suszonego oregano, ewentualnie doprawić solą lub ostrą papryką (zupa najlepiej smakuje pikantna), pogotować jeszcze przez 1 – 2 minuty. Zupę podawać posypaną listami kolendry, można też serwować ją z kawałkami awokado. Smacznego
Even Better Food