stron na mocnym ogniu po dwie minuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe. Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy(...)kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też – jak ja tutaj w fotografowanym pasztecie– wyłożyć część masy i wyrównać, a na nią położyć pocięte śliwki kalifornijskie, morele, albo ugotowane suszone prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej . Wstawiamy pasztety na środkową półkę rozgrzanego piekarnika
Karo in the Kitchenpierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety z kurczaka(...)minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka
Food Squarepewnego czasu przygotowuję sałatki, w których owoce łączę z warzywami i wędliną, czy też rybą, czasami też jest tam ser np. pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi! Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem(...)który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekko pikantna zupa krem z dyni Ostatnio moja siostra napisała do mnie pytając o przepis na „naszą zupę” z dyni. Nie mogła go nigdzie
mecookssamo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem olej 1 łyżeczka masła szczypta soli(...)wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce
Kuba Gotujejajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały(...)kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka, solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię
Cook&Loveoraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące(...)tego aromatyzowanego cebulką sprawia, że sos nie jest mdły i zyskuje dodatkowy aromat. Lasagne: 16 płatów lasagne 150 g mozzarelli w wiórkach 50 g startego parmezanu 1 słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski - opcjonalnie Makaronu nie musimy gotować, suszone pomidory są opcjonalne - dodają dodatkowego smaku, dlatego warto je wykorzystać. Gdy sos boloński i beszamelowy są gotowe, możemy
Cooking MonsterZa oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy
Wanilia i Kardamonmięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów ( 560 g ) 1 średnia cebula 1 łyżka oleju(...)płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej
Posadzone i zjedzonezdrowie jak każdy wie jest katastrofalny. Dlatego postanowiłam od czasu do czasu podsuwać Wam pomysły na proste posiłki jakie możemy zjeść w pracy. Dzisiaj kasza jaglana z warzywami. Ale wpierw o zaletach samej kaszy jaglanej, która jest jedną z najstarszych kasz. Przez lata zapomniana i niedoceniana, szczęśliwie pomału wraca do łask i słusznie, bo zasługuje na uwagę. Ta pozyskiwana(...)kaszel). Kaszę tą zaleca się również osobom z nowotworami oraz z chorobami żołądka, trzustki jelit oraz nerek. Podsumowując, kasza jaglana = zdrowie :) Składniki: kasza jaglana, pół szklanki cukinia pomidory suszone oliwki pomidory świeże sól, pieprz, oliwa Wykonanie: Kaszę przed ugotowaniem dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, następnie przekładamy ziarnka do garnka i zalewamy wodą
Taste Of My DayNajprostsza sałatka do obiadu, przepis Najprostsza sałatka do obiadu. Sałatka pyszna, a przepis prosty. Najprostsza sałatka do obiadu, to taka co robi się ją
Kuchnia na wzgórzujeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec) 800 g ziemniaków 3 cebule 1 butelka jasnego piwa dobrej jakości (0,5 l) 1 liść laurowy świeży lub suszony tymianek musztarda dijon (lub inna) mąka do oprószenia mięsa sól morska, świeżo mielony pieprz masło do smażenia (najlepiej klarowane) natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)dusimy na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuJeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ten post będzie troszkę inny niż zawsze, gdyż zawierał będzie różne warianty na banana z parowaru. W ciągu kilku ostatnich dni próbowałem z nim trochę kombinować
Parowar Facetaagroturystyce. Dania z dziczyznyJak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się(...)Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte, tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Wam z pysznymi gelato, ale czy wiedzieliście, że w miasteczko
Chilli Czosnek i Oliwa