suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:81/100)

CUKINIA FASZEROWANA PIECZARKAMI Z MOZZARELLĄ 530

      Cukinię faszerować można na wiele sposobów i zawsze wychodzi pyszna. Dziś propozycja na piątkowy obiad bądź kolacje,idealna dla osób,które

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!! 354

Dla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety. A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami . Dziś przedstawię wam przepis na

IzaGotuje
Jajko poSadzone na Lollo Bionda z parowaru 177

Zastanawiałem się chwile jak nazwać to danie, żeby nie było zwykłego jajka sadzonego :D Przyznam się szczerzę, że troszkę takich jajek zjadłem, zanim wyszło to co

Parowar Faceta
Sałatka kreteńska 139

tego przepisu :) Paximadia to właściwie takie suchary, dlatego w sałatce kreteńskiej umieszcza się je na spodzie półmiska, aby miały szansę zmięknąć pod wpływem oliwy i wydobywających się z warzyw soków. Oczywiście paximadia możecie zastąpić innych pieczywem, zerknijcie na wskazówki znajdujące się pod przepisem. Dziś mój ostatni dzień pobytu na Krecie. To był udany urlop, pełen pysznego jedzenia i wspaniałych miejsc(...)sałatka wyjdzie pyszna, tylko jeśli użyjecie wysokiej jakości, świeżych produktów. Koniecznie wybierzcie dobrej jakości oliwki sprzedawane z pestką - czarne albo kalamata . Na Krecie wykorzystują także czarne oliwki suszone. Ja zamówiłam sobie właśnie takie suszone czarne oliwki razem z serem manouri i było warto, bo jedząc moją sałatkę kreteńską przez chwilę przeniosłam się do sympatycznej restauracji w porcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z kolorową cukinią 90

Zwykle o tej porze nie robię zdjęć, ale nie mogłam się powstrzymać. Chciałam jak najszybciej, aby przepis ukazał się w internecie, bo jest genialny! Najlepszy czas

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą 123

W 7 minut można przygotować obiad z makaronem. Bardzo proste danie, niezwykle aromatyczne, kolorowe i nawiązujące do włoskich smaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego

Moja smaczna kuchnia
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 165

stron na mocnym ogniu po dwie minuty na stronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe.   Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy(...)kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też – jak ja tutaj w fotografowanym pasztecie– wyłożyć część masy i wyrównać, a na nią położyć pocięte śliwki kalifornijskie, morele, albo ugotowane suszone prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej .   Wstawiamy pasztety na środkową półkę rozgrzanego piekarnika

Karo in the Kitchen
„Chińczyk” 350

pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety z kurczaka(...)minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka

Food Square
Świeże figi z szynką 145

pewnego czasu przygotowuję sałatki, w których owoce łączę z warzywami i wędliną, czy też rybą, czasami też jest tam ser np. pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi!  Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem(...)który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekko pikantna zupa krem z dyni 132

Lekko pikantna zupa krem z dyni Ostatnio moja siostra napisała do mnie pytając o przepis na „naszą zupę” z dyni. Nie mogła go nigdzie

mecooks
Risotto grzybowe. 123

samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem  olej 1 łyżeczka masła szczypta soli(...)wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.  Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce

Kuba Gotuje
azjatycki rosół - a'la Ramen 316

jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały(...)kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka,  solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię

Cook&Love
Lasagne bolognese 115

oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące(...)tego aromatyzowanego cebulką sprawia, że sos nie jest mdły i zyskuje dodatkowy aromat.  Lasagne: 16 płatów lasagne 150 g mozzarelli w wiórkach 50 g startego parmezanu 1 słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski - opcjonalnie Makaronu nie musimy gotować, suszone pomidory są opcjonalne - dodają dodatkowego smaku, dlatego warto je wykorzystać. Gdy sos boloński i beszamelowy są gotowe, możemy

Cooking Monster
Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina 154

Za oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy

Wanilia i Kardamon
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 169

mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów ( 560 g ) 1 średnia cebula 1 łyżka oleju(...)płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej

Posadzone i zjedzone