suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:78/100)

Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką 99

Cześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food(...)szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing: 1 szalotka duża garść posiekanego grubego szczypioru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść

Moja pasja smaku
Pasztet z cukinii - pyszny 188

patelni.Bardzo polecam!Skladniki na 1 foremke:3 cukinie + 1 dodatkowo2 cebule 3 spore zabki czosnku2 lyzki masla ghee2  jajka5-8 lyzek bulki tartej5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych6-8 suszonych pomidorkow ze sloika5 galazek oregano lub pietruszki1/2 lyzeczki slodkiej wedzonej hiszpanskiej papryki 1/2 lyzeczki galki muszkatalowejsol,pieprzWykonanie:cukinie umyc i zetrzec  na grubych oczkach tarki lub mniejszych jesli(...)dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezlabialka ubic na sztywna pianemase wymieszac z ubitymi bialkamiczwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorzeprzygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pide z cukinią i fetą 160

tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania(...)wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz.  Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 187

koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero na tym poddusić warzywa. Moja jednak byłą bardzo chuda, więc dlatego postanowiłam dodać ja pod koniec gotowania. Taka zupa gotuje się błyskawicznie. Można ją śmiało przygotować "w ostatniej chwili". Jest syta, lecz nie jest(...)faktu, że nasze wyroby wolne są od dodatku polifosforanów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników, a proces produkcji oparliśmy na klasycznych zasadach sztuki wędliniarskiej. Wierzymy, że szeroki wybór wędlin suszonych, parzonych, wędzonych i surowych w linii NOVE PREMIUM zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta! Jeśli lubicie zupy, to zapraszam Was również tam: Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem Zupa cebulowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1238

Od kiedy jestem na diecie (udało mi się już schudnąć 2 kg:)) szukam lżejszej alternatywy dla tradycyjnych potraw, które bardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki

e-PrzepisyKulinarne
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 194

pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić(...)jeszcze chwilę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozkładając na talerz aby się nie posklejały. Barszcz:   Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 185

Ile to razy jedliśmy pasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja

Right Behind The Kitchen
OGORKI PO MEKSYKANSKU 156

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU   Z chilli i czosnkiem - idealne dla amatorów ostrych potraw. Przepis na te ogórki dostałam od koleżanki, która już przez wiele lat przygotowuje

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 156

Rukola należy do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało

potrawyregionalne
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 164

Pęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w 

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaki z kominka. 159

Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały  dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że

Kulinarny karnet Christophera
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 231

Dziś szybko, zdrowo i smacznie. Połączenie kurczaka z warzywami u Nas zawsze się sprawdza. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy SKWORCU - pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli chcecie wiedzieć co o tej przyprawie myślimy zapraszamy na krótką recenzję na poniżej przepisu. Sałata z kurczakiem gotowanym na parze  SKŁADNIKI:  1 filet z kurczaka 1/2 główki sałaty 2 łyżeczki przyprawy(...)mieszamy z resztą składników. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy - Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak z orzechami nerkowca 180

ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli kurczak z orzechami nerkowca. Wyśmienite orientalne(...)czosnek, po 30 sekundach dodać pokrojonego w cieniutkie słupki pora, a po minucie pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko podsmażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie przełożyć warzywa do miseczki, a na rozgrzaną patelnię wrzucić paseczki kurczaka, pozwól im się mocno podrumienić, po 2 minuty z każdej strony. Gdy kurczak dochodzi, dodać do niego orzechy nerkowca i wymieszać

Świat Domowej Kuchni
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 208

To nie jest nasz przepis. Odkąd jednak zobaczyłam go w książce świetnej skądinąd blogerki kulinarnej Deb Perelman, wiedziałam, że zrobię go w pierwszej wolnej chwili. Zrobiłam

OliveandThyme
Zupa fasolowa na wędzonym boczku. 106

białej fasoli 20 dkg czerwonej fasoli 4-5 ziemniaki 40 dkg żeberek wieprzowych 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula marchewka, pietruszka 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego majeranku 2-3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki tłuszcz  do smażenia woda pieprz, sól Sposób wykonania :   O ba rodzaje fasoli zalej wodą, namocz przez(...)solą , wsyp majeranek, gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj gorącą , możesz ozdobić zielonymi gałązkami majeranku lub natką zielonej pietruszki. Zamiast świeżej marchewki i pietruszki możesz dodać jarzynki z mieszanki warzyw, jeśli taką masz w swojej spiżarni

Przepisy i porady kulinarne