suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:46/170)

Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 184

na farsz trzeba się zabrać wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6438

zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku   Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym

Czerwona Porzeczka
Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 366

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sałatka śledziowa z grzybami 168

pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych lub mrożonych (u mnie opieńki, może być kilka grzybów suszonych). Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem

Di gotuje
Kasza jęczmienna z grzybami 156

Witam serdecznie, dziś kolejne danie wigilijne, które właśnie przygotowuje KASZA Z GRZYBAMI   - pyszna, najlepsza  z dodatkiem sosu grzybowego. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy jęczmiennej 10- 20 dag. grzybów suszonych 3-4 łyżek masła klarowanego vegeta, sól, pieprz 2 ząbki czosnku cebula WYKONANIE:  grzyby namoczyć (około pół godziny), następnie gotować kolejne pół godziny,  grzyby smażyć

Kuchnia Beaty
Krokiety z kapustą i grzybami 269

Krokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy

Gotuj Z Muzyką
bigos z białą i chrzanową musztardą 188

gram prawdziwki suszone, 1/2 kg łopatka bez kości, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 1 kg biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście(...)ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa grzybowa z puree z kalafiora 211

Zapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie,   1 krążek sera camembert, 100 g   topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz(...)kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu  Worcester, świeży koperek. Przygotowanie: Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny).  W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy

Moniki Smakołyki
Uszka z ziemniakami i grzybami 158

Składniki: Farsz: 3 ziemniaki 1/2 szklanki suszonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki) 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Ciasto: 1,5-2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli ciepła woda Sposób przygotowania: 1 . Ziemniaki obrać i ugotować. Zmielić. 2. Grzyby dwukrotnie odgotować. Drobno pokroić i dodać do ziemniaków. 3. Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, zmielić. 4. Całość

A Ty Smakuj Mnie
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 175

czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 6 suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy(...)pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie

Pyry na Gaz
Prawdziwki marynowane 165

roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory. Prosto i smacznie, ale o to przecież chodzi ;) Składniki: Prawdziwki- najlepiej malutkie Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ponadto na każdy(...)słoiczek: 1/4 cebuli 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 2-3 listki laurowe 1 pełna łyżka gorczycy Sposób przygotowania: 1. Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti pietruszkowo-grzybowe 167

Składniki: makaron spaghetti (150 g) tofu naturalne (50 g) suszone grzyby leśne (1/2 garści) natka pietruszki (1 pęczek) pestki dyni (2 łyżki) olej z orzeszków ziemnych lub oliwa (4 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Odcedzamy. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy

Weganka gotuje
Gulasz w sosie grzybowo- serowym 186

grzybów. Zapraszam! Gulasz w sosie grzybowo-serowym Składniki: 500g mięsa gulaszowego 2 duże garści suszonych grzybów 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego  2 średnie cebule  2 łyżki oliwy 2,5 szklanki wrzątku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać zimną wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Grzyby zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Dodać

Tagebuch po polsku
Uszka z grzybami smażone 135

okazało się, że moje są inne, wyjątkowe. Moja Babcia takie robiła, Mama je podaje oraz ja i moja Siostra. 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki, 2 cebule, 200 gram mąki, sól, pieprz, cukier, olej do głębokiego smażenia Grzyby opłukać, zlać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Ostudzić, posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić

królestwo garów
Kasza gryczana z duszonym bakłażanem i grzybami 126

Składniki na 3 porcje: 2 bakłażany 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 100 g kaszy gryczanej sól, pieprz jogurt naturalny (opcjonalnie)  Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć(...)talerz. Na tą samą patelnię dodać kolejne 4 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Włożyć bakłażany, zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić, aż bakłażan będzie miękki (około 10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą gryczaną. Bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym

Moja Galeria Smaku
Pasztet wieprzowo grzybowy 167

Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona, i to do tego stopnia, że gdyby nie moja przytomność umysłu, na Święta nie zostałby nawet kawałeczek :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 163

mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki mąki 1 jajo Sól Pieprz ziołowy Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję