suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:39/170)

Paszteciki z kapustą i grzybami 394

Paszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie przyjemnością. Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, że paszteciki są idealne w pierwszy dzień świąt do barszczyku. Znaczy, paszteciki w towarzystwie kubka gorącego barszczu, genialne są zawsze. Uwielbiam w pierwszy dzień świat(...)wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno

ladykitchen
Zupa ziemniaczana z grzybami 160

grzyby, np. kurki. , grzyby suszone- zalewajka z grzybami . Zupa ziemniaczana to bardzo prosta zupa, ale bardzo smaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula(...)angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% natka pietruszki 4 łyżki domowej prażonej cebulki Jak zrobić zupę ziemniaczaną z grzybami shimeji ? Grzyby delikatnie płuczemy na durszlaku, odcinamy końcówki. Większe grzyby kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. Jedynie korzonki kroimy drobniej. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kapustą i grzybami 146

zapewnić życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia. Według wierzeń, kapusta miała zapewnić siły witalne. Natomiast grzyby miały być łącznikiem ze światem zmarłych. Były podstawowym składnikiem obrzędów magicznych. Podawane podczas Wigilii potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście i dostatek. Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę(...)Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno

ladykitchen
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 175

pietruszki Boczek wędzony Musztarda francuska Składniki zmiksowałam i posmarowałam farszem kotleta. Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami. Farsz- odsłona druga: Składniki: cebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę. Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam do cebulki, wszystko jeszcze chwilę dusząc. Doprawiłam solą, pieprzem i nakładałam na rozbity kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie

potrawyregionalne
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 195

Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj

bistro mama
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 161

zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy

Pobite gary Barbary
Gołąbki z grzybami leśnymi 100

suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule 1-2 jajka 1 kostka grzybowa Knorr sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno

Kuchnia Beaty
Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną 257

śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu   garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie   Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby

R'n'G Kitchen
Domowa przyprawa grzybowa 156

lasu na spacer, czyli przyjemne  z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu(...)grzybowa Czas przygotowania:  3 godziny na suszenie grzybów +  10 minut  Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 169

zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam w misce Tupperware.Takie pierogi można ugotować od razu lub zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce..70 dag mąki1 jajko3 łyżki oleju½ łyżeczki soliok(...)szklanki wrzątku5 dag – garść suszonych borowikówsłoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech1 cebula1 łyżka olejusól do smakupieprz do smakuSuszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak 219

zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten  przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :)  I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest smaczny, pożywny i bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora(...)żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!)  2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta

Kuchnia Prezydentowej
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 128

karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około 2 godz. karkówkę usmażyć z przyprawami, cebulą i majerankiem(...)miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się

Kuchnia Beaty
Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną 691

Kolejna propozycja dania na Wigilię : Postna kapusta z pieczarkami i żurawiną . Składniki Pieczarki 250g (lub suszone grzyby 100g) Cebula 2 średniej wielkości Jabłko 1 jabłko Kapusta kiszona 600g Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz do smaku Kminek do smaku Maggi 1 łyżka Cukier 1 łyżeczka Białe wino pół szklanki Woda 50ml Suszona […] The post Wigilijna(...)kapusta z grzybami i żurawiną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bigos staropolski 163

wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych  pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  pół łyżeczki(...)ziarenka ziela angielskiego  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kardamonu  sól i mielony pieprz do smaku  Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa bułka tarta z ziołami 113

dodaniem smaku takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka

Moja smaczna kuchnia
Domowy smalec z grzybami 125

tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji

Tradycyjna Kuchnia
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 382

kruche (ok 24 szt)200 g mąki120 g masła1 małe jajko lub 2 surowe żółtka1 łyżka kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki solifarsz  ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść  ciasto, odstawić na 30 minut

Stare Gary
Uszka do barszczu 179

stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładnikiciasto na pierogi150 g mąki1 jajkoszczypta soli1/4 szklanki letniej wodyłyżka oliwyfarsz  (na ok 48 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 225

tartę, paszteciki  lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz  (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 średnia cebula80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić(...)robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka

Stare Gary
Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 246

opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znalezć, ususzyć.Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja!Składniki-uszka z kapustą i grzybami  Iglotex-garść suszonych grzybów -słoiczek

Z Kuchni Do Kuchni