suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:35/170)

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 683

wigilijną jest barszcz z uszkami wypełnionymi farszem z suszonych leśnych grzybów. Takim uszkom naprawdę trudno się oprzeć. U nas część z nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 200 ml wrzącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 50 g suszonych borowików 2 cebule 2 łyżki oleju + łyżka masła sól(...)ciasto z miski i zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut. Do małego garnka wkładamy suszone grzyby, zalewamy je szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można

Smakowity Blog Kulinarny
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 144

ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól pieprz (u mnie ziołowy) Grzyby połamać na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 200 ml) i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować grzyby dalej. Obrać warzywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 80

spokojnie czekać. Kurczaka można podawać z ziemniakami lub ryżem. 8 udek kurczaka, 500 g pieczarek, 100 g masła, sól, pieprz, 2 – 3 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych grzybów (u mnie kanie ), Pieczarki obrać, umyć. Jeżeli nie są bardzo duże nie trzeba ich kroić(...)formy (u mnie gęsiara) do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć udka kurczaka. Ułożyć pieczarki. Dodać obrany czosnek. Posypać rozmarynem. Oprószyć solą, pieprzem i jeżeli mamy to sproszkowanymi suszonymi grzybami. Na wierzchu ułożyć pokrojone masło. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 80 minut. talerz

królestwo garów
Bigos 146

mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (np. na noc). Kapustę

Qchnia po prostu
FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI 175

kurczaka (lub ulubione przyprawy) tymianek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego garść suszonych grzybów ole j Wykonanie:  Wyluzowane udka posypujemy z obu stron ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy z obu stron filety z udek, następnie dodajemy posiekaną cebulę, zmiażdżony

Walijskie Pichcenie
Makaron w sosie grzybowym 166

Aromatyczna propozycja na obiad Składniki 200 g makaronu om nom nom 250 g karkówki 200 g odgotowanych grzybów leśnych 1 garść grzybów suszonych 3/4 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz … Czytaj dalej Makaron w sosie grzybowym

czarrna od kuchni
Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 93

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1kg kapusty kiszonej -1 kg kapusty słodkiej -300 g suszonych grzybów  -garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek ) -1cebula -2 łyżki oleju rzepakowego -100 g masła  -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -1 łyżka kminku -sól(...)pieprz do smaku -1łyżka maggi  Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wyciągnąć z wody, przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny.  Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić.  W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą

Kulinarne przemyslenia
Pasztet z pieczarkami 160

Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty   Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,warzywko, ząbek czosnku, marchewkę(...)suszone grzyby oraz 2/3 łopatki.Gotujemy do miękkości mięsa.   Cebulę i czosnek kroimy w plastry.   Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięsi podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek.   Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby.Rosół możemy wykorzystać na zupę.   Moczymy i odciskamy bułki

Maminek kulinarny
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie. 207

duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek świeżej kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół

Naturalna Kuchnia
Schab w sosie grzybowym 464

schabu bez kości 1 cebula około 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju pieprz sól opcjonalnie Vegeta papryka słodka mielona woda 2-3 łyżeczki suszonych, zmielonych grzybów Sposób przygotowania: Schab myjemy i oczyszczamy z grubych błon. Następnie nacieramy schab w całości 1 łyżką oleju, solą (około 1 łyżeczką), pieprzem (około pół łyżeczki), papryką słodką (2-3 łyżeczki) i opcjonalnie Vegetą(...)około 1h- 1h15min. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, ale może być jeszcze wodnisty. Należy go posmakować czy trzeba go jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Następnie dodaję sproszkowane suszone grzyby i jeśli trzeba dodaję jeszcze mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie i czekam aż sos zgęstnieje, a nie będzie mączny. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody

Anielska Kuchnia Ani
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 164

łyżki smalcu kilka   suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem 161

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

czarrna od kuchni
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 144

suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 133

łyżki oleju rzepakowego Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka  bułka tarta olej rzepakowy do smażenia  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować

Moje domowe kucharzenie
Bigos domowy 201

lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek(...)cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się

Apetyczna babeczka