młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju(...)Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około
Apetyczna babeczkaspotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów , podany z uszkami , moja najlepsza potrawa wigilijna . składniki na 4 porcje 2 kg buraków ćwikłowych 3 garście grzybów suszonych kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz przepis Buraki obieramy , opłukujemy(...)buraki nie stracą koloru ) , następnie wszystko zalewamy 2 litrami wrzącej wody, dodajemy czosnek i zagotowujemy . Do barszczu dodajemy wywar z u gotowanych grzybów ( grzyby zostawiamy przydadzą się do zrobienia uszek ) z liściem laurowym i zielem angielskim , całość doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniagrzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu)Dodatkowo:1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby
Smaczne Zdrowepomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno
Czerwień i błękitchleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić(...)kupie”. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na mocnym ogniu obsmażamy zrazy z każdej strony, aż się zrumienią. Zrumienione zrazy układamy w brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino
Pociąg Do Kuchniwersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam(...)kroję w kostkę i wrzucam do garnka jak już kapustą jest miękka. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam troszkę na patelni, żeby się zrumieniła i wrzucam do garnka. Grzyby suszone podgotowywuję a później kroję w mniejsze kawałki i też wrzucam do kapusty. Pieczarki można pokroić jak kto lubi, mniejsze, większe kawałki i wrzucam do garnka. Jeśli ma się
Tanio smacznie i prostomiała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam kaczkę(...)środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam
Darcia w kuchniłyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować(...)godziny. Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić
Gotowanie jest łatwepysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc tłuczkiem każdy(...)boczku obłożyć każdą roladę związać nitka - Obsmażyć na oleju i mocnym ogniu aby się dobrze zrumieniły zalać rolady ciepłą wodą dodać ziele angielskie liść laurowy resztę grzybów suszonych dusić pod przykryciem aż zmiękną i odparuje woda 3. - Rolady wyciągnąć wlać na patelnię wodę w osobnym pojemniku rozrobić 2 łyżki mąki
W królestwie smaków Beatyciemnych (najlepiej podłużnych) buraków- 1 duże, winne jabłko- 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę)- 2 liście laurowe- 10 ziarenek czarnego pieprzu- 4-6 ziaren ziela angielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić(...)zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia
Smaczne ZdroweSkładniki: 1,5 l wywaru warzywnego 500 ml zakwasu na żur 2 cebule 2 suszone grzyby 300 g kiełbasy 250 g wędzonki 125 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki świeżego chrzanu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie(...)oraz kiełbasę. Posiekałam cebulę i czosnek dodałam do reszty. Smażyłam do czasu, aż cebula nabrała koloru. Do wywaru wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy,dwa ząbki czosnku,ziarna pieprzu, suszone grzyby. Zawartość patelni dodałam do wywaru. Doprawiłam chrzanem, majerankiem i pieprzem. Wszystko gotowałam na małym ogniu około 40 minut. Po czasie wlałam dobrze wymieszany zakwas oraz śmietaną
KukuleczkiCUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE(...)DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY NA 30 MIN. NA FARSZ KAPUŚCIANY:KAPUSTĘ KROIMY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI,PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH,PODSMAŻAMY,(JAK UŻYWAMY SUSZONYCH GRZYBÓW TO NAMACZAMY JE I GOTUJEMY RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU
Swojskie jedzonkoPieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości(...)czasie kroimy cebulę i pieczarki w kostkę . Podsmażamy na maśle cebule dodajemy pokrojone pieczarki .Przykrywamy i dusimy do odparowania wywaru powstałego z pieczarek . Uduszone pieczarki ,cebule i grzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy
Kulinarne przemysleniaSKŁADNIKI: 25 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 4 liście kapusty pekińskiej 1 żółtko garść suszonych grzybów 1 cebula 150 ml słodkiej śmietanki łyżka mąki bułka tarta sól,pieprz, oregano KROK 1: Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK(...)bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się
smacznieinatematodłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * różowa sól himalajska Sante , pieprz Przygotowanie :Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości. Zostawić do wystygnięcia. Cebulę
Magiczne Życie Marty