suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:20/170)

Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 184

przepis, który także mogą zastosować wegetarianie! Są to krokiety, oczywiście z wcześnie wspomnianymi boczniakami, a także z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju :) Krokiety zostały przyrządzone z mąki pszennej pomieszanej z pełnoziarnistą, z farszem warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę, tak jak jest to chyba w większości domach. Zmniejszam(...)dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. Składniki na sos grzybowy: - 700 ml wody - zalewa z boczniaków - 50 g suszonych grzybów leśnych - 1 łyżeczka naturalnej przyprawy typu warzywko - sól, pieprz Do zagęszczenia sosu: - 1,5 czubatej łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej - 1 czubata łyżka jogurtu - 3 łyżki wody

Zdrowie na języku :P
Schab w sosie grzybowym! :) 274

Składniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie(...)oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę

Magia jedzenia.
Bigos z dziczyzny 146

dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy

Z notatnika
Zupa grzybowa na żurku wg Iwony 182

śmieszne, ale u nas przywiązujemy do tego wagę, jemy ją jako przerywnik pomiędzy fasola z kapustą, a makiem z łazankami. Polecam wszystkim. A oto przepis: Składniki: • 1 szklanka suszonych grzybów • 1 duża cebula • 1 łyżka maggi • 1 łyżka margaryny • 1 łyżka masła • 1,5 szklanki żurku • sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę suszonych grzybów, nie krojonych

W mojej kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 202

laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce(...)kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do przestygnięcia. Jeśli farsz okazałby

Blondynka Gotuje
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 533

grzybami, czy  tradycyjnych pasztecików, czy krokietów z kapustą i grzybami.Kapusta z grzybami:500 g kiszonej kapusty2 garści grzybów suszonych1-2 cebule2-3 liście lauroweszczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)sól do smakuDzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy(...)ilości wody z liściem laurowym, roztartym w moździerzu kminkiem, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą, podlewamy wodą w której moczyliśmy grzyby i podsmażamy ok. 10 minut, studzimy.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 jajko1 żółtko1/2

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulebiak z kapustą i grzybami. 196

łyżki oleju Farsz: 800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis:  Grzyby zamaczamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 2-3 godziny.  Do mąki dodajemy sól i przesiewamy. Następnie

Kuchnia Łukasza
Penne z pieczarkami i ciecierzycą 244

suszonych grzybów tymianek natka pietruszki makaron penne woda olej do smażenia 1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 141

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy(...)ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 334

przypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej wodzie

Pasja Smaku
Kapusta z grochem i grzybami 205

zawsze ugotuję, a jak nie pójdzie, to zamrażam i potem z chęcią zajada się na obiad :) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka łuskanego grochu 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie kminek Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej namoczyć groch z suszonymi grzybami (można razem). Następnego dnia groch z grzybami ugotować go miękkości

Kuchnia domowa Ani
Goloneczki i żeberka w piwie 159

tylko tych dwóch małych goloneczek, byłoby marnowaniem energii. I tak do goloneczek dołączyły żeberka. A co z tego wyszło, sami zobaczcie. Składniki: 2 przednie goloneczki 1 ½ kg żeberek Suszone grzyby leśne 2 marchewki Kawałek selera Cebula 1 mały por Liście selera Natka pietruszki Sól Pieprz Rozmaryn suszony Liść laurowy Ziele angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka(...)bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy ( grzyby moczymy ). Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony.  Podsmażone golonki i żeberka układamy w naczyniu do pieczenia. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2037

ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka(...)smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule pokroić w półplastry, posolić i obsmażyć

To co kocham
Roladki z polędwiczek wieprzowych 259

średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką

Posadzone i zjedzone
Zupa grzybowa na Wigilię i nie tylko 97

type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/zupa-grzybowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/zupa-grzybowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/zupa-grzybowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 gar\u015bci suszonych grzyb\u00f3w,\r","2-3 skrzyde\u0142ka z kurczaka (opcjonalnie),\r","2 marchewki,\r","1 pietruszka (korze\u0144),\r","1 cebula,\r","kawa\u0142ek pora,\r","kawa\u0142ek selera(...)grzyby,ros\u00f3\u0142,zupa","totalTime":"PT2H15M"} Drukuj Zupa grzybowa Czas przygotowania: 15 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 2 godzin/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 15 minut/y Składniki: 2 garści suszonych grzybów, 2-3 skrzydełka z kurczaka (opcjonalnie), 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebula, kawałek pora, kawałek selera, odrobina kapusty, 3l wody, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziarna

Bardzo Gruby Smok