suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:11/170)

Bigos à la staropolski. 223

następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier(...)kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy w tej wodzie, w której się moczyły. Śliwki odcedzamy (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy i przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 162

grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby(...)wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet

potrawyregionalne
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 266

Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego(...)słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli nie są zbyt duże, to można zostawić całe). Mięso myjemy, kroimy w sporą kostkę, obtaczamy w mące. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy

Ratunku obiad
Bigos 193

używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję(...)dodaję kapustę białą. Nie martwcie się, że kwas i że się nie udusi. Przy tak długim gotowaniu uwarzy się spokojnie. Kapusty gotuję około godziny. W międzyczasie zalewam wodą grzyby suszone i chwilę namaczam. Odlewam wodę i zalewam znowu, gotuję grzyby na wolnym ogniu około 10 min siekam je i dodaję do garnka, wodę też wlewam do kapusty

ladykitchen
Kapusta z grochem i grzybami 356

Kapusta z grochem i grzybami...Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.Dodatek grochu i suszonych grzybów.Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;50 g suszonych grzybów;2 cebule;200 g grochu łuskanego;125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;1 łyżeczka cukru;1 liść laurowy;5 ziaren ziela angielskiego;Sól

Gospodyni Miejska
Pasztet z kurczaka z grzybami 247

kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika(...)udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki drobiowej1 cebula1-2 garści suszonych grzybów1 ugotowana marchewka3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)2 łyżki majeranku1 łyżka papryki słodkiej1 łyżka pieprzu mielonego1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejolej do smażenia1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić na noc, najlepiej obciążając

UgotujmyTo.pl
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 160

jajko bułka tarta do panierowania na sos  3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano szczypta majeranku 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko(...)Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej. Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać

Gotowanie jest łatwe
GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY 209

wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem.Składniki:- 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie)- 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone)- 100g chudego, wędzonego boczku- garść grzybów suszonych- 2 duże cebule- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka masła- 200ml słodkiej śmietanki- natka pietruszki- szczypiorek do posypania- suszony czosnek- sól i pieprz do smaku(...)olej kokosowy (bezzapachowy) lub zwykły olej do smażeniaWymyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w garnku w lekko słonej wodzie. Grzyby suszone możemy ugotować w osobnym garnku ale możemy je również dodać do grzybów świeżych i ugotować razem (tak zrobiłam ostatnio). Grzyby gotujemy ok.15-20 minut.W garnku podsmażamy boczek pokrojony na małe kawałki, gdy się zrumieni

Smaczne Zdrowe
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 175

aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1 litr * koncentrat(...)suszona włoszczyzna- 1 czubata łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumieni z każdej strony. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i smażyć około 2-3 minuty, a następnie wlać wodę, dorzucić suszone grzyby

Kraina Miodem Płynąca
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 316

najbardziej zapalonymi grzybiarzami, o jakich słyszałem. No więc musiałem jakoś wykorzystać cudownie aromatyczne i smaczne suszone borowiki. Borowiki spokojnie można zastąpić innymi, mniej szlachetnymi grzybami leśnymi, z tym, że nie polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne(...)porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie ich w miseczce, zalanie wrzątkiem i pozostawienie na godzinę. Po tym czasie grzyby pokroiłem w mniejsze, ale niezbyt małe kawałki i przełożyłem wraz z wodą, którą były zalane na głęboką patelnię, na którą

Wyprawy kulinarne
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 228

czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby na sos i gołąbki namoczyć na noc, rano odsączyć, wodę(...)bulionu. W razie potrzeby podlewać bulionem. 5. Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 198

parmezanu ·       około 7 suszonych borowików lub innych grzybów ·       4 pieczarki ·       4 suszone pomidory ·      zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć

Mania Gotowania
Bigos po mysliwsku 189

wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam grzyby na mniejsze kawałki. Białą kapustę posiekałam, wrzuciłam do dużego garnka(...)obsmażyłam na patelni (począwszy od boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina

Zapiski Młodej Żony
Zupa grzybowa 237

suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki :  40-50g suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela

Codzienne Gotowanie
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 224

szklanka mleka  3/4 szklanki mąki pszennej  sól  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa  olej do smażenia    sos 5 dag suszonych grzybów  1 mała cebula  1/2 szklanki śmietanki 18%  1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej natka pietruszki  sól   świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA :   Ziemniaki ugotować(...)dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości) Wywar odcedzić, grzyby większe pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle, wsypać

Basia w kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję