czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować i odcedzić. Grzyby namoczyć na 2 godziny(...)czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, zalać 1 litrem zimnej wody i gotować do miękkości. Do wywaru z warzywami dodać ugotowaną fasolę, Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały, posiekaną natkę oraz przyprawy i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawać z łazankami
Czerwień i błękitwigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę(...)trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść
Kulinarny karnet Christopheraselera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone w paski lub pół opakowania suszonych grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy(...)Wykonanie: Jeśli korzystamy z suszonych grzybów mun - należy je włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 minut. Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, odszumować. Dodać obraną włoszczyznę, przekrojone wzdłuż na połowę źdźbła trawy cytrynowej, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki. Dodać grzyby mun oraz kolendrę. Doprawić
Garniec MagalieChoć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie(...)ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu
Trzeci talerzgrzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli i pieprzu ( jeżeli dodaje się grzyby suszone, to należy je kilka godzin moczyć. Wtedy cebulę podsmażyć z kiełbasą, a grzyby później dodać do reszty składników). Na koniec smażenia dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i pozostawić na ogniu jeszcze na chwilę. Osobno podsmażyć do zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić
W kuchni u Monikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś zawsze miałam zapas suszonych grzybów, ale niestety w moim domu szybko ulega on wyczerpaniu... Zupa smakuje rewelacyjnie i smacznie komponuje się z wędzonym posmakiem mięsa. Jeśli nie lubicie wędzonego kurczaka - tradycyjnie użyjcie świeżego. Zazwyczaj większość osób moczy grzyby, jednakże ja tego nie stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby. Grzyby i bez tego są miękkie oraz nadają zupie cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora 1 łyżeczka masła 2 listki laurowe
Di gotujezostała ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klikfarsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprzwykonanie:Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia grzyby gotujemy aż będą miękkie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy razem
Przysmaki Karolkiprzygotowałam w 30 minut i uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść suszonych grzybów papryka słodka sól, pieprz odrobina mąki Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 30 minut. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą
Ugotowaćrównież na spacer po moim lesie. :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych 10 podgrzybków suszonych 1 łyżka jogurtu naturalnego (dla osób, które nie muszą dbać o linię polecam łyżkę(...)selera - podsmażamy jeszcze przez 2 min. Zalewamy 2-2,5l wody. Wrzucamy 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę z jogurtem lub śmietaną posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkisuszą ;) Zupa grzybowa Składniki: 0,5 kg żeberek 10dag suszonych grzybów pęczek włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotować wywar na żeberkach. Kiedy mięso będzie już na w pół miękkie dodać suszone grzyby oraz włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Gotować do momentu wszystko będzie miękkie. Dodać
Smaki Nataliiłyżki magi, 3 łyżek octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego , 7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów), 2 łyżeczki cukru 1 łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie(...)obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron. Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. Warstwy układać do wyczerpania składników. Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków
Walijskie Pichceniekilkugodzinne gotowanie na pieczenie. Rodzaj kapusty to oczywiście kwestia dowolna – może być zwykła biała, włoska lub nawet czerwona. I najważniejsza sprawa –farsz – odpowiednio skomponowany i dobrze doprawiony. Same suszone grzyby jako dodatek do ryżowej bazy wydały mi się niewystarczające i postanowiłam przygotować puree na bazie białej fasolki i suszonych pomidorów, dzięki czemu farsz i całe gołąbki stały(...)treściwe i zdecydowanie zyskały wielowymiarowy smak. Składniki (około 10-12 sztuk, w zależności od wielkości liści kapusty): 1 kapusta (u mnie włoska) Farsz: 300g długoziarnistego ryżu 20g suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 szklanki wody 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki
Roślinna - blog wegańskiwigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak.SKŁADNIKI2 kg kiszonej kapusty1 duża cebula5 dkg suszonych grzybów30 dkg pieczarek15 dkg masła1 mały ziemniakPRZYGOTOWANIEKapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości około 15 minut. Po tym czasie wyciągam grzyby(...)około 5 minut aby pieczarki nabrały ciemnego koloru i przeszły smakiem leśnych grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych).Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, suszone grzyby i pieczarki. Mieszam, na górę kładę 10 dkg masła
Magiczna kuchnia Dariipierogów) 150g kiszonej kapusty 250g świeżej słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę
Kulinarna Pokusapszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych grzybów, 5 cebul średniej wielkości, sól, pieprz, siemię lniane do posypania, jajko do posmarowania wieńca Sposób przygotowania: Z ok 50 ml mleka, łyżki mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn(...)dość luźne - w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie ok 50 min). W tym czasie przygotować nadzienie. Grzyby wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować. Przecedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, wrzucić na rozgrzany olej, dodać grzyby
Nie tylko w kuchni