suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:23/170)

Pielmieni z grzybami 182

luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym.Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej.Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem.Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna – 2 szklanki- jajko – 1 szt- ciepła woda – 3/4 szklanki(...)sól – 1 łyżeczka- olej – 1 łyżkaFARSZ:- jajka – 5 szt- suszone grzyby – 50 g- cebula – 3 szt- masło – 50 g- sól , pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy. Wbijamy do niej jajko. Solimy i małymi porcjami wlewamy wodę i olej. Zarabiamy ciasto za pomocą noża. Wyrobione ciasto pozostawiamy przykryte

Ostra na Słodko
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 159

łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt.  cebula 1 szt.  korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt.  kapusta 2 liście suszone grzyby 2-3 szt.  gałązka lubczyku gałązka natki pietruszki  ziele angielskie 2 kulki liście laurowe 2 liście  sól i pieprz do smaki cukier(...)według wskazówek na opakowaniu.  Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy

Kuchnia Paulettes
Barszcz grzybowy 187

śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć (1/2 litra powinno wystarczyć). Odstawiamy na ok. 6-8 godzin. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte, obrane

MyCookBook.pl
Bigos 188

wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne(...)przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin.  Pod koniec gotowania dodać

Na słodko lub wytrawnie
Pieczony schab z sosem grzybowym 220

Akurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby...  Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem(...)była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie:    Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem

ChilliJemy
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2186

picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku

Karo in the Kitchen
Ryż smażony z wieprzowiną i warzywami 219

się tym, że ma  długie ziarna i przyjemny aromat. Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej pół puszki groszku konserwowego kawałek pora (biała część) 1 cebula 1 garść suszonych grzybów mun posiekany szczypiorek do dekoracji sos sojowy ciemny sos chili sól, pieprz 1 szklanka suchego ryżu basmati 2 jajka olej 1. Do szklanki dodać suszone grzyby

Ugotować
Barszcz czerwony wigilijny 288

buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów 4 szare renety  sól pieprz ocet Buraki po obraniu kroimy na drobno , a nawet ścieramy , gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym,zielem angielski i garstką suszonych grzybów,możemy też dołożyć zieloną pietruszkę, ( pietruchę

Apetyczna babeczka
Bigos z czerwonym winem 225

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe(...)wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając. W czasie gdy kapusta się gotuje, my zalewamy suszone grzyby wrzątkiem żeby zmiękły. Boczek i mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę

Pelusiowa Kuchnia
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 268

Można powiedzieć, że taką dietę wyssałam z mlekiem maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa korzennego SEKO ok. 7 suszonych grzybów 4 cebule pokrojone w piórka olej do smażenia sól, pieprz ZALEWA: 0,7 l litr wody 1/2 szklanki octu 10 % 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka(...)soli 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Filety kroimy w paski 4 cm.  Suszone grzyby wcześniej moczymy w zimnej wodzie. Następnie kroimy je w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Zalewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Do zalewy dodajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gorącą

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz czerwony wigilijny 173

buraków  - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów - 4 szare renety  - sól - pieprz - ocet 1. Buraki po obraniu kroimy na cienkie plastry lub ścieramy, gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski i garstką suszonych grzybów, możemy też dołożyć zieloną

Apetyczna babeczka
Wegański ramen grzybowy 122

aromat i takie dodatki, że głowa mała, ale przyznam, że mój domowy też był pyszny, mimo, że zdecydowanie uboższy. Postawiłam w nim na mocno grzybowy bulion z suszonych grzybach shiitake oraz odważny akcent pasty miso. Dodatki to trochę na zasadzie ,,co się nawinęło”, ale bardzo pasują i tworzą super całość. Składniki (na 2 porcje): 8 suszonych grzybów

Smaczna Strona
Zupa grzybowa 165

oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.  Składniki:  3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać

talerz przyjemności
Kapusta z grzybami 153

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Ryż smażony z grzybami shiitake 193

przygotowania, może być jedną z potraw wchodzących w skład gorącego bufetu lub codziennym smacznym posiłkiem. Składniki na 4 porcje: 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu(...)omlet, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej olej i upiec klasyczny omlet. Upieczony omlet zsuń na talerz, zroluj, ostudź i pokrój w wąskie paski. 2. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut, wyciśnij, wytnij i wyrzuć nóżki, a kapelusze pokrój w paski. 3. Rozgrzej wok lub patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i smaż czosnek

Apetyczna babeczka