suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:41/170)

Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 159

niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa(...)zalać wodą, dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzybygrzyby i śliwki posiekać

Pociąg Do Kuchni
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 182

height: 1em;" /> Dla mnie, warto zwrócić na niego uwagę ,ze względu na smak i wygląd , a także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest(...)smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu do czasu , fajnie zjeść coś odmiennego i smakowitego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone

Ogrodnik w podróży
Bigos pieczony po Bieszczadzku 133

mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie

Tradycyjna Kuchnia
Wigilijny barszcz czerwony 515

liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę(...)pokrojone na ćwiartki jabłko i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zalewam wodą, tak by przykrywała wszystkie składniki. Podgrzewam wszystko przez pół godziny. W drugim garnku podgrzewam grzyby w wodzie w której się moczyły również przez pół godziny. Po tym czasie dodaję grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny

Mango Papaja
Wigilia w królestwie garów 131

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kwas buraczany barszcz z grzybów suszonych pierogi z kapustą i grzybami śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem   sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

królestwo garów
CEBULA Z GRZYBAMI 181

smakuje :) Składniki: 10 cebul  100-200g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków (im więcej grzybów tym cebulka smaczniejsza, ale tez nie może ich być za dużo - większą ilość ma stanowić cebula) 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego sol pieprz papryka czerwona 1/2 szkl. oleju Przygotowanie: 1. Grzyby moczymy przynajmniej 2 godziny , a najlepiej cala

Kulinarnie z Polką na Kresach
Uszka z grzybami 792

Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta soli 1 łyżka oleju 150 ml wrzątku (lub nieco więcej – w zależności od chłonności mąki)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami – Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie

Kulinarne Przeboje
Zielone gołąbki z grzybową nutą 181

liści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka(...)temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty

Gotowanie jest łatwe
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 172

Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :)Składniki:  30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki)2 liście laurowe  4 kuli ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula2 łyżki masła szklanka wytrawnego czerwonego wina ( u mnie wino wyrobu mojego(...)zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka z grzybami 918

Uszka z grzybami są idealne do świątecznego, postnego barszczu. Ja najczęściej lepię uszka właśnie z grzybami, lecz czasem napełniam je także farszem z kapusty - bez względu na to jakie uszka lubicie najbardziej, warto przygotować je samodzielnie. Można to zrobić znacznie wcześniej, a same gotowe uszka zamrozić (najpierw mrozimy godzinę poukładane na tacce, dopiero potem można przełożyć do torebek – dzięki(...)przygotować je taniej, można dodać do grzybów starte na tarce, przesmażone pieczarki. Przepis na ok. 70 sztukUszka z grzybami – ciasto:2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)1 żółtko (można pominąć i dodać 1/3 szklanki wody więcej)1 łyżka masła1/2 szklanki wrzącej wodyszczypta soliUszka z grzybami – farsz:50-70 g suszonych grzybów leśnych2 duże cebule1 łyżeczka majeranku1

Poezja smaku
Rolada z grzybami i kurczakiem 148

soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy

Aga w kuchni
GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ 231

Ciąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów, teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut

Smaczne Zdrowe
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 152

Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy

Kolizje Smaków
Zupa grzybowa i Wielkie Grzybobranie 157

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz pokruszone grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Lazania ze szpinakiem i grzybami 185

wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250 g świeżych grzybów leśnych lub dwie pełne garście suszonych ok. 125 g masła klarowanego 3 szalotki 2 ząbki czosnku 350 g startego ementalera 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 80 g mąki 400 ml mleka sól pieprz(...)pociąć na mniejsze kawałki, obgotować aż zrobi się miękki (ok. 3 minut powinno wystarczyć) i odcedzić. Połowę masła rozgrzać w garnku. Dodać posiekane szalotkę, czosnek i grzyby (jeśli mamy grzyby suszone, wcześniej należy namoczyć je w gorącej wodzie). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obgotowany szpinak, połowę

W SMAK