suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:50/170)

Pasztet z zająca 125

użyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia

królestwo garów
Łazanki z kapustą i grzybami 136

było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych świeżych grzybów, to należy je umyć, pokroić i poddusić trochę. Grzyby suszone trzeba wrzucić do wody i gotować przez jakiś czas(...)zmiękną. Zakładając, że każdy jakoś poradził sobie z grzybami przystępujemy do działania. Kapustę kiszoną kroimy jak najdrobniej i smażymy. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy ją do kapusty. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Wszystko smażymy razem. To jest też odpowiedni moment, żeby zacząć

Weganka gotuje
wigilijne uszka z grzybami 438

USZKA Z GRZYBAMI przepis autorski // ok. 35-40 uszek (w zależności od śr. kieliszka, mój był nieco większy niż "tradycyjny") ~30g suszonych grzybów ~100g pieczarek ~mała cebula (ok. 60g) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku Grzyby namoczyć przez noc, następnie przełożyć wraz z wodą w której się moczyły do garnka i gotować ok. 10-15 minut. Drobno

chili & sugar
Flaczki wołowe z grzybami 159

ziarna owców jałowca 10 ziaren pieprzu kolorowego lub czerwonego dwie łyżki suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Jeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych): Flaczki i grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego bulionu wołowego z grzybami

ClauditteMissCooking
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 284

będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg kapusty kiszonej- 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg)- suszone grzyby ( dużo)- mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab)- 3 plastry chudego wędzonego boczku- 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska)- 0,5l czerwonego wytrawnego wina- ziele(...)jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć

Smaczne Zdrowe
Śledzie gajowego z grzybami 155

leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami i cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 151

SKŁADNIKI : 1 kg ćwiartek z kurczaka  1 duża cebula 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera 5 dkg suszonych grzybów 25 dkg wątróbki z kurczaka 1 łyżka masła około 2 litry wody liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania 1 kostka rosołowa 2 czerstwe, małe bułki 1 łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu w proszku 1 łyżeczka papryki(...)wkładamy do dużego garnka z liściem laurowym, zielem, pieprzem, kostką rosołową i całą jarzyną. Zalewamy wodą, Doprawiamy wywar solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zakręcamy gaz, pozostawiamy na 2 godziny aż namiękną. Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką na maśle aż wszystko będzie miękkie. Mięso

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem 1041

Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby

Na Ciasteczkowych Papierach
Udka kurczaka w borowikach 155

garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ).  Z udek z kurczaka usuwamy kości

Smaki Ewy
Kapusta zasmażona 138

koperku sól 100 g surowego wędzonego boczku 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z cytryny szczypta cukru kilka malutkich grzybów suszonych Przygotowanie   Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem i drobno poszatkowałem. Kapustę zalałem wrzątkiem , dodałem łyżeczkę soli, połowę masła, namoczone grzyby i gotowałem 40-50 minut. Na patelni rozpuściłem resztę masła, włożyłem drobno posiekaną cebulę i smażyłem , dopóki

R'n'G Kitchen
Kapusta z grzybami 133

GRZYBAMI   świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z  dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa z grzybami 162

wygląda smakowicie i myślę że tak właśnie będzie smakować,troszkę go zmodyfikowałam.             SKŁADNIKI: śledzie marynowane 0,5 kg cebula, 5 sztuk grzyby suszone koncentrat pomidorowy, 1 łyżka pieprz, sól, trochę vegety masło do smażenia WYKONANIE: Śledzie pokroić w paski, przełożyć do salaterki. Grzyby namoczyć, następnie pokroić w paski i ugotować. Cebulę

Kuchnia Beaty
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1028

suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto na naleśniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody

Słodka Strona
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 187

szczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać

RAROSSA
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 201

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie(...)nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania