suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:59/170)

Rolada z indyka z mielonym i grzybami 190

filetu z indyka 500 g mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku przyprawa do indyka 1 garść suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz masło klarowane 1/2 pęczka koperku Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam razem w wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę i odsączam

wesoła kuchnia
Sos z suszonych grzybków 129

dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.  2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby

Smakołyki Asi
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 134

grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy

Podróż w kulinaria
Łazankowe piramidki 197

marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone

Wanilia i Kardamon
Mój bigos 181

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy(...)ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i  pokroić na kawałki, boczek pokroić

kulinarnajamka.blogspot.com
Rosół po chińsku 137

nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się

To co kocham
Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami 218

jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku(...)kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz

Czerwień i błękit
Pierogi z burakami i grzybami 117

naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach

Pyry na Gaz
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 281

Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość

Ola la LCHF
47. Seler nadziewany masą grzybową 126

Pyszne kotleciki z selera z grzybowym nadzieniem. Potrzebujemy: 1 duży seler, grzyby suszone, świerze lub mrożone, 1 jajko, 1 cebula, bułka tarta 2-3 łyżki, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. Seler kroimy w plastry ok. 0,5 cm grubości. Obgotuwujemy je kilka minut w osolonej wodzie. Cebule szatkujemy i podsmażamy ją razem(...)rozdrobnionymi grzybami, dodając bułkę tartą i doprawiając do smaku. Jajko roztrzepujemy z łyżką wody. Na plaster selera, na środek nakładamy płasko grzybny farsz, boki selera smarujemy jajkiem i przyklejamy drugim plastrem. Całość smażymy na złoty kolor

Jadło i czytadło
Kapusta zasmażana 504

witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę(...)płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy

kgwjanczewo
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 220

których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno

RAROSSA
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 197

bywa z przepisami ona dostała go od kuzynki z Gdańska. I chyba stąd ta nazwa. Bardziej przypomina zupę gulaszową, ale jest bardzo smaczna. W zupie są grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.SKŁADNIKI1 połówka piersi z kurczaka40 dag. dobrej chudej  wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów(...)oliwek  czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu sojowego 2 litry wody1 łyżka oleju do smażenia1 łyżka masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby liść laurowy gotujemy. W tym czasie

W kuchennym oknie Ewy
Wigilijna kapusta z grzybami 214

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1(...)wody50  - 80 g suszonych grzybów1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 łyżka mąkiprzygotowanieGrzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić

Stare Gary
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 166

suszone (podgrzybki) – kilka (5g) 2 zł ser żółty – 3 plastry (60g) 1,30 zł natka pietruszki – garść 0,30 zł masło klarowane – 1 łyżka 0,50 zł jajko – 1 szt. 0,40 zł sól, pieprz, chili 0,10 zł Razem 5,60zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (1 min + 15 min czekania) Grzyby

Nerds Kitchen
Zupa z ogórków małosolnych 84

kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych

R'n'G Kitchen
Muffinki z kapustą i grzybami. 182

łyżeczka cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić

Nie tylko w kuchni
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 174

białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę

Right Behind The Kitchen
Kapuśniak Colbert 132

wywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 40 dag · ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup  Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać(...)pozostałym wywarem, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i grzybami, chwile pogotować, doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać, twarożek pokroić w kostkę, rozłożyć na talerze i zalać gorącą zupą, zaraz podawać

Camilla w kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 133

patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem(...)lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz : Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża

My simple kitchen
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 166

obecnie na rynku dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania