suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:63/170)

zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 178

Bardzo brzydka i zaskakująco smaczna zupa.  Nie byłam przekonana do tych połączeń - grzyby, boczek i soczewica -  okazały się  bardzo dobre. Ale zupa do najładniejszych nie należy, zastanawiałam się wręcz, czy warto takie brzydactwo wstawiać. Jednak jest na tyle smaczna, że mimo braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca(...)ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki  przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu

Stare Gary
Grzybowa! 122

wrześniu grzyby są świeże i aromatyczne, a razem z nim przynosimy w koszyku przecudny, orzeźwiający zapach lasu. Uwielbiam te poranki, kiedy budzi się słońce i świeci pomiędzy iglastymi drzewami. Oświetla jałowce i fioletowe wrzosy. I oczywiście różnego kształtu kapelusze. A zawsze gdy się schylę po jeden z tych kapeluszy, ukazują mi się kolejne egzemplarze grzybów. Bo to poszukiwanie jest(...)Święta. I tak rzadko się ją robi... Na samą myśl zatęskniłam. Przepis, który Wam niżej przedstawię różni się od tego Wigilijnego. Jest dużo domowej śmietany, świeże, a nie suszone grzyby i obowiązkowo pietruszka! Składniki na 4 porcje: 400g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki i koźlaki) 1 gałązka lubczyku 2 łyżki gęstej domowej śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki

Kuchnia Pani Wiosny
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 144

mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś z perliczki z grzybami 71

piersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca,   1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu(...)około 30 -40 minut. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, chwilę podsmażyć. Wlać wino, dokładnie wymieszać zbierając wszystko z dna patelni, wlać bulion i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Odparować płyn, dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Wyjąć piersi z tłuszczu, podsmażyć

królestwo garów
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 178

danie, które może stanowić podstawę do wielu wariacji na temat. Niewiele składników, mało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy. Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek. To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc(...)Wartość kaloryczna:    330 kcal przy 3 porcjach Składniki: Ø   5 kotletów schabowych Ø   20g suszonych grzybów Ø   1 duża cebula Ø   2 ząbki czosnku Ø   sól i pieprz Ø   łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: ·          kaszą, np. jaglaną

Bazując na smaku
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 143

mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni.składniki:400 kaszy pęczak250-300 ml bulionu warzywnegook. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)2 szalotki100 ml śmietanki kremówki100 ml wody z gotowania grzybów150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)3 łyżki tartego parmezanu30 dag serc króliczych (opcjonalnie(...)orzechów włoskichsól, pieprz2 listki laurowe3 ziela angielskie2 gałązki świeżego tymianku2 łyżki masłaSerca opłukujemy w wodzie i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielami angielskimi. Grzyby moczymy w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Wytrawne bułeczki drożdżowe 202

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje(...)zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży3/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukrusól1 cebula50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek)100 g kiszonej kapusty1 jajkosiemię lniane lub sezamDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy

Ciastkozercy
Domowa vegeta 152

jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej kostce bulionowej ! Domowa vegeta Składniki: 1 kg marchwi 200 g pietruszki 250 g selera 2 pory 5 dag suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe obieramy(...)paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki. Listki natki i lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy. Zioła i warzywa suszymy na suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 198

Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej

Smakołyki Asi
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 207

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)Gotowej zupy 5 litrów.  Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos 149

bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się(...)garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się

Maminek kulinarny
Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem 169

soczewica czerwona 1  szklank soczewica czarna 1/2 szklanki marchew 2 sztuki seler korzeniowy 1 sztuka mały pietruszka 1 sztuka grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek) słonecznik łuskany 1 opakowanie oliwa z oliwek 2 łyżki kurkuma 1 łyżeczka gałka muszkatołowa  do smaku sól 1 łyżeczka chili pieprz cayenne czosnek 2 ząbki jajka 2 sztuki mielone siemię lniane(...)oprószenia formy. Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj

AZgotuj!
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 142

łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól  pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  sezam do posypania oliwa z oliwek Do obgotowania soczewicy: ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na www.Skworcu.com.pl(...)blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić

Apetyczna babeczka
Pasztet z grzybami i czarnuszką 171

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek(...)Wykonanie: Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki

Kuchnia Bon Appetit
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 127

starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) ½ łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie Do dużego garnka (5l.) z grubym(...)Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili

Apetyt na Zielone
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami 122

Dzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko. Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem u niego ostatnio. On oparł je jedynie na ciecierzycy, cebuli i papryce, ale smak był na tyle rewelacyjny i zapadający(...)dniach pokażę paprykową wersję, ale już dziś, możecie cieszyć się grzybowym zatrzęsieniem. Czy podgrzybki są konieczne? Nie. Jeśli ich nie masz, możesz z powodzeniem użyć dowolnych innych suszonych grzybów lub ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra. Z czym podawać? Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naan , chleb gryczany czy ziemniaki. Artykuł Ciecierzyca

Blendman
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 262

wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej 400 g czerwonej fasoli ( u mnie z puszki) pęczek zielonej pietruszki

potrawyregionalne
Krokiety z kapustą i grzybami 2563

kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania