suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:54/170)

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 148

zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i  keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: • 600 g karkówki • 2 nogi kurczaka • 300 g wątróbki z kurczaka • 5 jajek • 1 bułka np. kajzerka

To co kocham
Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa 191

ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi 100 g grzybów suszonych Przepis: Kapusta z fasolą wymaga, aby dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalać ją letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Grzyby również płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano płuczemy fasolę ponownie i ugotujemy

Gotowanie-uk
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 204

się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną 143

zwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby.  Składniki: - 3 szklanki podprażonych pestek słonecznika - 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub polenty (bezglutenowej) - 3 duże cebule - 4 szklanki wody - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki(...)suszonej żurawiny - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Pestki słonecznika umieścić w wysokim pojemniku, dodać wodę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zblenderować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną suszoną żurawinę. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Wystudzić na kratce

CookYourself
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 183

mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól      Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy

Rozpustne gotowanie
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 156

cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła  1/2 łyżeczki kminku 1 cebula  1/2 szklanki białego wina  garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą(...)zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka. Wymoczone i ugotowane wcześniej grzyby odsączyć na ręczniku papierowym i posiekane podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Zostawić na ogniu przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do kapusty i jeszcze ok 10 minut

MarciochaKucharzy
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 118

mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli(...)tłuszczu, pieprz, sól, ciasto: 30 dkg mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól,  Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę

ClauditteMissCooking
Uszka z kapustą i grzybami 161

grzybami. Córeczka już się nie może doczekać :)składniki:ciasto350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa200 ml gorącej wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)100 g ugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko

Monia miesza i gotuje
Zalewajka z grzybami 135

liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprzkilka suszonych grzybkówsuszony majeranekPodgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół(...)razem wszystko gotujemy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dajemy suszony majeranek :)Zalewajka

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 189

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję - zawsze można podwoić ilość

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) 88

nimi w dowolnym czasie Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 2 szklanki mąki (300 g) 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml) pół łyżeczki soli Składniki na farsz 300 g  kapusty kiszonej 30 g  grzybów suszonych 2  liście laurowe 3 ziaren  ziela angielskiego(...)cebula  (100 g) 2 łyżki  oleju  (20 g) sól  i  pieprz  wedle uznania Czas przygotowania : 2 godziny + 8 godzin moczenia grzybów Liczba pierogów : 70-90 pierogów Przygotowanie farszu Przygotowanie farszu rozpoczynamy dzień wcześniej od namoczenia grzybów . Następnie podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju wraz z lekko pokrojoną na kapustą , grzybami , zielem angielskim i liściem laurowym

WegePrzepis
Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana 133

przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą

Gotowanie i blogowanie
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 180

masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przelewamy zimną wodą (na sicie lub w garnku), zalewamy świeżą wodą

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kapustą i grzybami 329

żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę

Pyry na Gaz
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 186

FRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól 5 dag grzybów suszonych (u mnie podgrzybki i prawdziwki) 1 cebula około 300 g długich plastrów wędzonego boczku żółtko opakowanie ciasta francuskiego (mi starczyło jedno) majeranek olej Do dzieła! Dzień wcześniej moczymy grzyby (można to zrobić dwa dni wcześniej to wtedy farsz grzybowy zrobimy dzień wcześniej

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 118

dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet sojowy do smaku Wykonanie(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone

w mojej kuchni
30 przepisów do przygotowania w grudniu 150

cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych

Moja smaczna kuchnia
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 100

selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania