suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:51/170)

KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 148

Krokiety z farszem mięsno-grzybowym i parmezanową panierką są świetnym sposobem na wykorzystanie długo gotowanego mięsa z rosołu. Dodatek namoczonych suszonych grzybów sprawia, że są bardziej intensywne, w smaku, aromatyczne, wilgotne i soczyste.   Aby nie pękały podczas zwijania, naleśniki w które zawijamy farsz, powinny być jeszcze ciepłe i jak najcieniej usmażone.  Tak przygotowane, zwinięte w ruloniki naleśniki(...)mleka 1/2 szklanki (125 ml) wody mineralnej 1 szklanka (150 g) mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 300 g rozdrobnionego mięsa z rosołu 20-40 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula  1 mała marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła sól morska

cool and minty
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 282

minut. Buraki gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk

Z Majeczką w kuchni
Łazanki z kapustą i grzybami 161

czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie  Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta z grzybami 161

grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z kapustą i grzybami. 178

ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę obrać, pokroić

zadanie-gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 126

Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - olej - 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy i gotujemy

Kulinarne życie
ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI 340

Łazanki z kapustą i grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami? Powiem tak-łazanki są łatwiejsze w wykonaniu a smakują pysznie. Siekam kiszoną kapustę i gotuję ją około pół godziny. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem na około 30 minut. Kroję je drobno i dodaję do kapusty wraz z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko jeszcze około

potrawyregionalne
Żurek Wielkanocny 142

raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki chrzanu(...)sól, pieprz suszony majeranek koperek (świeży lub suszony) 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l  wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele

Czary - gary w kuchni
Kapusta wigilijna 117

wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.   Grzyby pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty(...)przemrożeniu. * Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca

królestwo garów
Uszka z grzybami wigilijne 145

suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku Sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ryżowe z grzybami 112

ryżu basmati, 25 g grzybów suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 2 cebule, 100 ml mocnego bulionu, cukier, masło, Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania nie wylewać) pokroić. Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Podstawę

królestwo garów
Mielone z kaczki 151

mięsa z kaczki, 100 g kaszy orkiszowej, 1 cebula, 12 g grzybów suszonych (prawdziwków), otrzewna*, tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi), sól, pieprz, Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby pokruszyć, nie moczyć. Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę

królestwo garów
Przysmak gajowego - Eli 272

śledzi ( ja używam zwykłych w orginale są marynowane) 2 cebule garść porządna grzybów suszonych puszka ananasa  4-5 śliwek suszonych ocet balsamiczny  sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty płuczę i moczę (porady babci) kilka godzin , następnie marynuję je octem balsamicznym. Płuczę  grzyby i zalewam wodą na ok 2-3 godziny , następnie gotuję

Eli Gotowanie
Krem z cukinii 106

prawdziwków lub podgrzybków suszonych,   2 łyżki ziaren słonecznika Cebule pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać grzyby suszone ( pokruszone), przesmażyć, następnie dodać cukinię, poddusić, zalać bulionem. Gotować aż cukinia będzie miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć przez

królestwo garów
Nadziewane obwarzanki 214

Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1-1,5 szkl śmietany 18% 1/3 kostki margaryny 50 g drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty