suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:43/170)

Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 116

szczypta chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę(...)przykryciem a na to miejsce wstawić dynię na ok 20 min. Mięso sprawdzić widelcem, kiedy juz jest upieczone wyjąć, Przełożyć na półmisek a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać grzyby, szczyptę estragonu, dolać ok pół szkl wody i zagotować, następnie dodać śmietanę i zredukować sos, można zagęścić żółtkiem lub mąką

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z kapustą i grzybami 109

Pierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię(...)wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto  SKŁADNIKI NA FARSZ; 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą z gotowania grzybów i pozostawić

Gosia gotuje
Kapusta na Wigilię! 213

również mrozić, najlepiej w woreczkach na zipper. Przepisy znalazły się na blogu już wcześniej, ale myślę, że warto je przypomnieć. Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grzybami po lasowiacku Składniki: 1,5 kg  kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek(...)pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Kapusta z grzybami po lasowiacku Grzyby zalewamy gorącą wodą (około 3 szklanek), solimy i gotujemy do miękkości (ok. 40 min). Po ugotowaniu wyciągamy grzyby, a wywar odcedzamy pozbywając się osadu z dna. Sam wywar będzie potrzebny do gotowania kapusty. Grzyby kroimy na kawałki – nie powinny być zbyt małe. Kapustę

Trzeci talerz
Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności 220

jedynie do suszenia grzybów , jabłek , gruszek, pomidorów i śliwek. Tajniki suszenia żywno ści autorstwa Michelle Keogh to praktyczny przewodnik, dzięki któremu odkryłam, że w suszarce można przygotować również pyszne smakołyki (np. desery, owocowe ruloniki, czy egzotyczne owoce w syropach), czy różne dodatki, przyprawy do dań z owoców, warzyw, mięs czy ziół. Poznałam zasady suszenia poszczególnych produktów oraz cenne wskazówki, które(...)pozwolą mi uniknąć podstawowych błędów. Suszona cebula i czosnek w proszku to przepis znaleziony w rozdziale Zioła i przyprawy, z którego natychmiast skorzystałam. Przygotowując cebulę i czosnek w proszku, czyli aromatyczny dodatek do dań, trzeba się przygotować na ok. 10 godzin suszenia, ale efekt końcowy w postaci proszku sprawdzi się jako dodatek smakowy do gorących dań, czy też dipów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna zupa grzybowa 138

moczenie grzybów Składniki: 2000 ml wody 2 szklanki   suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki spory kawałek selera 1 duża cebula 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka  domowej vegety sól morska olej do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy je wodą, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 311

smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych pieczarek 2 (130 g) cebule 10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków) 3/4 kostki rosołowej 3 szklanki wody 1 łyżka vegety  55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk) sól Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule siekamy(...)solimy. 3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Kaloryczność: Kaloryczność na 100 g słodzonej przez noc w lodówce kapusty

Malowane smakiem
Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 154

Składniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku(...)czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami

Pobite gary Barbary
Chlebowy pudding z grzybami 106

różne sposoby. Z czerstwego pieczywa można zrobić sporo fajnych przepisów, np. szarlotkę , muffinki , albo pyszną, sycącą zupę – ribollita . Dzisiaj chcemy Cię zainspirować przepisem na wytrawną zapiekankę z chleba i grzybów. Anglicy mówią na takie danie „pudding” i generalnie w anglosaskiej kulturze kulinarnej taki sposób wykorzystywania czerstwego pieczywa jest popularny. Danie jest bardzo proste: wystarczy składniki przesmażyć, włożyć do formy(...)Jeśli nie masz czasu 15-30 minut wystarczy. Oryginalny przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Na fejsbukowej stronie Jak planować posiłki znajdziecie krótki filmik z przygotowania zapiekanki. Składniki: Garść suszonych grzybów Kilka dużych boczniaków ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej szałwii lub 2 listki świeżej 3 jajka ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki tartego sera – parmezan, cheddar, bursztyn

Niedzielny kucharz
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 134

jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler(...)około 30 minut.W tym czasie obrać warzywa oraz posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju.Garnek z grzybami wstawić na palnik, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, oraz listek laurowy i ziele- gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone śliwki.'Wyłowić' ziele oraz listek, a całość zmiksować na gładki krem.Doprawić, zabielić śmietaną.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 150

Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych  30 dkg boczku wędzonego  ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi   lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie marchwie 1 duża pietruszka 1 mały seler lub ½ dużego selera 4 liście laurowe

Garniec Magalie
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 151

Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre) 2 suszone podgrzybki cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki pieprzu ziołowego 100 g sera z niebieską pleśnią sól łyżka oleju Grzyby pokroić w kawałki. Opłukać je lub dobrze oczyścić. Gąski/pec

Weekendy w domu i ogrodzie
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 183

zalewamy 5 litrami zimnej wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją  zebrać. Gotujemy 15 min. Dodajemy suszone owoce które należy wymoczyć w gorącej wodzie oraz grzyby tak samo wymoczone.  Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się. Dodajemy wszystko do wywaru

kgwjanczewo
Zupa grzybowa z podgrzybków 120

Zupa grzybowa , zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę

królestwo garów
Żeberka w sosie grzybowym 160

dzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych.   SKŁADNIKI: 60 dag żeberek wieprzowych, 30 dag grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, sól

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie 165

Jesienią gdy w lasach pełno grzybów przygotowuję sobie z nich ”bazę” do zupy grzybowej. Wybieram zazwyczaj borowiki i maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni(...)przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę niż z suszonych grzybów, nie tylko dlatego, że jej przygotowanie jest znacznie szybsze (nie trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów), ale z uwagi na inny smak i kolor. Susz jednak jest w niej obecny

Wiem co jem