suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:59/78)

Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 515

opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku oliwa świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną) opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam sól do smaku Przygotowanie: 1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól(...)bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki  z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki w sosie charmoula

Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane roladki z mielonej wołowiny 125

Faszerowane roladki z mielonej wołowiny Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny

Blog z Apetytem
POLĘDWICA WOŁOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM I KARCZOCHY Z CZOSNKIEM I CHILLI 131

Wczoraj Justyn dostarczył mi karczochy i ocet balsamiczny, które przyjechały z Włoch od Tomasza  i dzisiaj na próbę zrobiłam kilka do obiadu dla mnie i

Cytryna&Co.
Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami 177

mięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego  ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka rozmarynu kilka ziaren jałowca 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz majeranek 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki surówki (ewent. zestaw surówek) 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy(...)odcedzić, przepłukać zimną wodą , przekroić na mniejsze kawałki , dodać do gulaszu po ok pierwszej godzinie duszenia. Duszenie powinno trwać ok 3 godziny. Z jeleniem obchodzimy się podobne jak z wołowiną. W międzyczasie upiec ziemniaczki i przygotować surówki

Gotowanie jest łatwe
Kilka słów o soi i Tofurnik kawowy 231

słodkich. Sama soja wciąż jest chyba kontrowersyjna, moim zdanie niesłusznie: -  jest bardzo dobrym źródłem białka (około 35 g/100 g - to niemal 2 x  więcej niż wołowina) o dobrym składzie aminokwasowym  - zawiera dużo flawonoidów, które mają działanie przeciwnowotworowe - zawiera witaminy z grupy B oraz minerały (m.in. magnez, żelazo, wapń, fosfor)  - zawiera fitoestrogeny - jest zalecana zwłaszcza w okresie(...)tofu. Spód z morelami nadaje mu słodkości i świetnie kontrastuje z kawowym wierzchem. Myślę, że będzie smakować każdemu :) Mój Mąż mówi "mniam" :) Składniki: Spód 150 g migdałów 100 g suszonych moreli Masa 3 kostki tofu po 180 g 100 ml mocnego espresso 400 ml mleka sojowego laska wanilii sok z 2 cytryn 5 łyżek erytrolu lub innego słodzidła szczypta

pyszne zdrowości
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 255

klopsiki i sałatkę znalazłam w książce " Jerozolima. Książka kucharska ". Ponoć kotleciki z porem i wołowiną w pysznym sosie cytrynowym są typowe dla Żydów z Izmiru, czyli z Turcji. Ottolenghi zastrzegał, żeby ściśle trzymać się przepisu, ale pozwoliłam sobie na minimalne modyfikacje. Wzięłam trochę więcej wołowiny i połowę wskazanego soku z cytryny. Jak dla mnie wyszło rewelacyjnie. Klopsiki są delikatne(...)łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki śmietany 36% 1 nieduży ząbek wyciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej mięty posiekane listki z 3 gałązek świeżej mięty sumak do posypania sałatki Sposób przygotowania klopsiki Pory kroimy na krążki grubości 2cm i gorujemy 20 minut na parze. Użyłam bambusowego

W kuchni wieczorem
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 202

kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli (1/4 łyżeczki suszonej cebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka świeżego posiekanego galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu(...)słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Musaka 231

Było ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek

Wyprawy kulinarne
Pieczona szynka z marynaty 244

Na święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum

Czerwień i błękit
Sól grzybowa 95

aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają do dań smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym(...)poprawia perystaltykę jelit. Poza tym są niskokaloryczne - 100g grzybów to ok. 50kcal!  Sól grzybowa  - przyprawa, którą zrobisz w domu Sól grzybowa - składniki: 2 łyżki soli szklanka suszonych grzybów Będziesz potrzebować również moździerza, Thermomixa lub innego robota kuchennego, który skruszy grzyby na pył. Ja użyłam suszonych prawdziwków i podgrzybków (które osobiście zebrała moja mama), grzybów Mun (których

Gary Bez dna
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 181

zaczął się chiński Rok Psa. W naszym domu był obchodzony specjalnie uroczyście ze względu na Luleczka – czyli my zjedliśmy chiński makaron długowieczności – longevity noodles, a Lulek kawał wołowiny (i nikt nie zjadł Luleczka). Makaron długowieczności jest tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Długi makaron ma zapewnić długie i pomyślne życie. Danie robi się z makaronu(...)linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 2 łyżki sosu

Niedzielny kucharz
Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 132

stek wołowy z antrykotu. Wpis ten rozwieje dużo wszystkie wątpliwości odnośnie przygotowywania steka z antrykotu. Sporo też dowiecie się na temat przygotowania i obróbki termicznej wołowiny. Czy solimy przed smażeniem, czy też nie. Jakich przypraw użyć i jakie dodatki zaserwować. Tego wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej.       Składniki(...)którego będziemy go używać. Do ryb i owoców morza dodajemy skórkę cytrynową. Do jagnięciny rozmaryn, a do kurczaka np. drobno posiekane suszone pomidory. Jeżeli chcesz żeby masło miało kopa, dodaj papryczkę chilli.   Zwiń w rulon, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki

kuron.com.pl
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 122

danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli(...)cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki 2 łyżki masła Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 4 łyżki oliwy 1 1/2 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 9-10 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 173

danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli(...)cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki 2 łyżki masła Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 4 łyżki oliwy 1 1/2 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 9-10 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz

Niedzielny kucharz