Kolejne moje testowanie z trnd tym razem w mięsnym stylu :) Prawdziwa wołowina, prawdziwy smak! Jack Links Beef Jerky Delikatne kawałki najlepszej brazylijskiej wołowiny, przygotowanej według rodzinnej
W garach u GosiKolejne moje testowanie z trnd tym razem w mięsnym stylu :) Prawdziwa wołowina, prawdziwy smak! Jack Links Beef Jerky Delikatne kawałki najlepszej brazylijskiej wołowiny, przygotowanej według rodzinnej
W garach u GosiTen pomysł/przepis ma zupełnie dwa oddzielne elementy. Pierwszy z nich stanowi stek. Stek zawsze kojarzy Nam się z dużym grubym kawałkiem wołowiny. A tu będziemy
naRuszciejabłek. Pikantna wołowina w winie na 4 porcje. Kompozycja ta składa się z: tymianku, słodkiej papryki, imbiru,czosnku i płatków chili. Tymianek i sodka papryka doskonale wydobywają szlachetny smak wołowiny i wina. Czosnek,płatki chili i imbir nadadzą całości wyrazistego i orientalnego charakteru. Firma KAMIS w swojej bogatej ofercie posiada serię MŁYNKÓW SPECIALITE wymienię tylko niektóre(...)mg/kg soli) 70%, pieprz czarny 30% sól morska ziołowa: sól morska jodowana (zawartość jodanu potasu 39 +/- 13 mg/kg soli) 85,5%, gorczyca biała i czarna,cebula suszona,papryka czerwona,pieprz czarny,cząber,bazylia pieprz kolorowy ziarnisty: pieprz czarny, biały,zielony i różowy Ponadto polecam przyprawy z serii Specialite: pieprz młotkowany z kolendrą: Gruboziarnista struktura mieszanki
potrawyregionalneZawierają go 600 razy więcej niż ryby morskie . Jeśli brnąć w porównania, to wodorosty posiadają też 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie i 4 razy więcej żelaza niż wołowina . Poza tym wodorosty to wspaniałe źródło cynku, sodu, miedzi, witamin z grupy B (w tym B 12) oraz witamin: A, C, E, K, PP . Wodorosty alkalizują krew, są pomoce(...)ogóle go nie czuć. Chlebek jest pyszny chrupiący, wprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię
Jeść, by żyć w zdrowiuswojej kiełbasy dałam: 5 kg łopatki 1,5 kg przerośniętego boczku 1,5 kg wołowiny przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie były to prawie 2 główki i opakowanie majeranku. dodatkowo: jelita cienkie sposób wykonania: Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek i wołowinkę na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem(...)następnie nabijam w jelita. Jelita muszą być dosc mocno ponapychane masą mięsną w przeciwnym razie wyjdą nam cieniutkie kiełbaski. Formujemy kiełbaski o długości 30 - 40 cm, przewiązujemy sznurkiem. Suszymy - u mnie wisi przewieszona na kiju przez całą noc. Wędzimy w temperaturze 60 - 80 stopni ,aż skórka stanie się ciemna. ( około 5 godzin ) Wyjmujemy z wędzarni i studzimy
Darcia w kuchniGulasz myśliwski z wołowiną Gęsty, rozgrzewający, bogaty w składniki, delikatnie pikantny i niezwykle aromatyczny gulasz, to idealny zimowy posiłek. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami
Blog z ApetytemDzisiaj propozycja na obiad, uwielbiam wołowinę, właściwie cała rodzina bardzo ją lubi. Robię ją z różnymi dodatkami i z każdym smakuje idealnie. Może być z ziemniakami
To co lubię - gotuję i polecamwarzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się(...)postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól pieprz 200 g (1 filiżanka) brązowego ryżu 1 łyżka oliwy do smażenia Pomidory umyć
Pełny talerzDzisiaj na blogu danie w jesiennym klimacie. Bo dynia, borowiki i jeszcze śliwki do tego. Jest jeszcze kawałek mięsiwa i trochę klusek. A wszystko to doprawione
Czerwień i błękitgulaszu zależy od warzywnego suszu i soczewicy. Używam zielonej soczewicy, choć naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem(...)gotowanie risotta. Gulasz musi być jednak gęsty i skoncentrowany w smaku. Gulasz z soczewicy Składniki: 220 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 50/50 1 łyżka garam masala 1 łyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego
codojedzeniaZaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki
Czerwień i błękitDzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem
Czerwień i błękitdziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena na półce była 5 zł, ale jak się okazało(...)Jajko 2 zł Dodatki Bułka tarta (1 szklanka) 1,5 zł Orzechy pistacjowe (garść) 2 zł Masło 2 łyżki 1 zł Przyprawy Tymianek Papryka słodka Czosnek granulowany Suszona cebula Liść laurowy Sos sojowy Sos worchester Mąka ziemniaczana Szklanka rosołu Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: około 90 zł Artykuł Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób pochodzi
Niedzielny kucharzdziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena na półce była 5 zł, ale jak się okazało(...)Jajko 2 zł Dodatki Bułka tarta (1 szklanka) 1,5 zł Orzechy pistacjowe (garść) 2 zł Masło 2 łyżki 1 zł Przyprawy Tymianek Papryka słodka Czosnek granulowany Suszona cebula Liść laurowy Sos sojowy Sos worchester Mąka ziemniaczana Szklanka rosołu Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: około 90 zł Artykuł Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób pochodzi
Niedzielny kucharz