kukurydzy. Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu lub wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam cirio(...)natki pietruszki DODATKOWO : 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 10 g masła, 500 ml bulionu lub wody PRZYPRAWY : sól , świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, ziaren kolendry, nasion kminu rzymskiego WYKONANIE KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka, dodajemy masło i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalewamy
cool and mintyboczku, - Ø 5 1,6 kg łopatki wieprzowej, - Ø 8 30 dkg giczy wołowej, Ø 8 100g soli, ok 4 łyżki suszonego majeranku. Można również dodatkowo dodać świeżego majeranku, 20 g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, świeży lubczyk - duża garść 5 strąków papryczek chili(...)Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Mięsa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, stosując do mielenia sitka o średnicy otworów jak w spisie składników. Wołowinę pozostawić osobno. Włożyć ją do malaksera i przy pomocy noża, dodając część lodowatej wody, zmielić na lepką miazgę. Dopiero w takiej formie dodać do pozostałego mięsa. Jeżeli
Stare GarySkładniki: ok 1,5 l bulionu wołowego 2-3 kostki bulionu warzywnego 7 plasterków chudego wędzonego boczku biała i czerwona cebula kawałeczek selera 2-3 ząbki
Gaździnka warzynawet po paru drinkach. Bardzo dobrym wyborem są na pewno przystawki. Są niewiele mniejsze od dań głównych a kosztują tylko 10 zł. Polecam zwłaszcza bakłażana marynowanego (bakłażan/ orzechy/ kolendra/ suszona cebula) i pak choi z boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie(...)ćwiartki kaczki i 6 placków. Z tej pierwszej wizyty zapamiętałam też pierożki na parze z różnymi nadzieniami. Kiedy byłam wczoraj u Mao zamówiłam krewetki czosnkowe (ogórek/ czosnek/ papryka) i wołowinę po seczuańsku (papryka/ por/ mun/ sezam). Pyszny jest też sernik z matchą. document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2018/05/mao.mp4 A jak z tymi chińskimi drinkami? Mój chiński znak to świnia
Ugotowane pozamiatanesoli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia(...)dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki
Ala piecze i gotujeNie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok
Niezły MłynekKolejna już odsłona kotleta mielonego. Tym razem wzbogaciłam go o szpinak. Składniki: 5-6 kostek mielonego mrożonego szpinaku 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 czerstwa
Kuchnia domowa AniBurritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek. Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju(...)puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru -1 l bulionu -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -świeża lub suszona kolendra do dekoracji Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku
Zielona KuchniaWakacje, lato, grillowanie..... czas na nowych dań degustowanie. Składniki: 3 szt. filetów z kurczaka, 200 g mielonej wołowiny, 250 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego półtłustego, musztarda sarepska Roleski, 3 – 4 garście świeżego szpinaku, ok. 25 – 30 szt. oliwek zielone cale bez pestek, ok. 800 g młodych małych ziemniaków, 2 duże czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 2 – 3 marchewki, 1 młoda(...)cukinia, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy z chili, olej rzepakowy, świeża mięta, świeża zielona pietruszka, 1 płaska łyżka ciętej trawy cytrynowej (suszona lub świeża), 1 garść posiekanego świeżego lubczyk (lub 1 kopiata łyżka suszonego), mielona słodka papryka wędzona. Przygotowanie: Warzywa: Ziemniaki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski. Polewamy olejem chili
Moniki SmakołykiNie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok
Niezły MłynekWędzony łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Smakuje wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz(...)całość dokładnie wymieszać. Sól nie jest wskazana, gdyż łosoś jest wystarczająco słony. Można dodać odrobinę oliwy, aby konsystencja była bardziej zwarta. Mojego tatara podałam z czosnkowymi grzankami, z odrobiną suszonych pomidorów
Kuchnia w opałachŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag
Kuchnia domowa AniPyszny, wilgotny kawałek rybiego mięsa. Kopalnia białka, witamin (szczególnie tych z grupy B), i tak ważnych dla nas kwasów omega-3. Niskokaloryczny. W smaku przypomina mi ... kawałek dobrej wołowiny, tylko o niebo delikatniejszy. Niestety - raczej drogi przysmak, ale warto chociaż od czasu do czasu pokusić się o kawałek dobrej ryby ... chociażby dla zdrowia 😊 Przygotowanie steku z indyka trwa(...)podczas smażenia steku, już może nie być na to czasu. Ja podałam rybę z surówką z papryki, ogórka i cebuli . Składniki: 2 steki z tuńczyka sól pieprz biały suszony rozmaryn cytryna klarowane masło Wykonanie: Steki skropić lekko cytryną. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na koło 15 minut. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle
Walijskie PichceniePyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drono posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie) 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki(...)mielonego mięsa wołowego 1 mała puszka białej fasoli, odsączona 1 mała puszka kukurydzy, odsączona 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania tortilla podpieczona na patelni do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju
My Culinary Artotwarty. Coś w tym jest, że tego typu zupy częściej goszczą na naszym stole właśnie w tym okresie. Zupa ta jest niezwykle sycąca, smaczna i aromatyczna. Dodana do niej wołowina jeszcze bardziej podkreśla smak. Chyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis(...)czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego - 1 duża czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 400ml wywaru warzywnego - 1 łyżeczka suszonych ziół: prowansalskich i bazylii - pół łyżeczki ostrej papryki w proszku - oliwa z oliwek - mały pęczek natki pietruszki - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy
Pan i Pani Smith w kuchni