suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:50/78)

Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym 139

Polecam Wam na obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-) Składniki: 12 makaronowych gniazdek 300g mięsa mielonego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z mięsa i kapusty 106

mnie. Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie urozmaiciłam to danie. Zalet jest więcej(...)ogórek małosolny , albo i kiszony. Co kto lubi. Składniki na 6 porcji : 400g mielonego mięsa wołowego 1/2 główki niewielkiej białej kapusty 1 duża biała cebula 1 jajko łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Dodatki: 120g kaszy pęczak ogórki małosolne wg przepisu mojej babci natka pietruszki do posypania Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb

Dietolog
NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ 119

oleju majeranek 1 łyżeczka 1 łyżeczka kozieradki sól Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.kiszonej kapusty 1 serce wieprzowe  lub jak ktoś nie lubi mięso wołowe 1 cebula 3 ząbki czosnku olej 4 suszone grzybki liść laurowy po 4 ziarna ziela ang.i czarnego pieprzu 2 jajka 2 łyżki masła sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę z mlekiem,jajkami,dodajemy olej,majeranek,kozieradkę i sól(...)ziarna pieprzu.Dusimy kapustę ok.30 min.Gdy będzie miękka  ,odparowujemy i studzimy.Wyjmujemy liść,ziele i pieprz oraz grzyby.Dodajemy do kapusty usmażone i zmielone mięso z serca wieprzowego lub wołowiny,roztrzepane jajka,posiekane grzyby.Wymieszać,przyprawić solą i pieprzem.Smażymy na patelni naleśniki.Każdy smarujemy farszem,zwijamy w rulon.Kroimy każdy na pół ukośnie i zapiekamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,posypane startym serem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Duszony ozór wołowy. Obiad rodzinny z wieloletnia tradycją. 297

weekendów spędzonych u Mamy dał mi okazje wrócić do jednego ze smaków dzieciństwa. Ciekawe co Wy na to: Składniki: 1 duży ozór wołowy 1 cebula  sól, pieprz grzybek suszony mąka  woda Przygotowanie: Ozora opalamy i ściągamy z niego skórę (pamiętam ten zapach z dzieciństwa). Płuczemy, kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Obtaczamy w mące. Obsmażamy(...)smaku. Dusimy do miękkości na wolnym ogniu. Zagęszczamy sos mąką żytnią bądź redukujemy go na tyle by zgęstniał uważając by nie przypalić. Ważne jest by nie była to stara wołowina. Ozory cielęce to już rarytas. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jęczmienną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Klasyka Babcino - Mamowej kuchni mojego dzieciństwa. Na zawsze będzie mi się kojarzyć z tymi

Kuchnia po mojemu
Sosy piwne do dań z grilla 179

papryki chili z nasionami 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: W średniej wielkości patelni rozgrzać oliwę i czosnek. Smażyć aż czosnek lekko zbrązowieje. Dodać następnie cebulę i paprykę chili i smażyć około 4 minut. Dodać pozostałe składniki(...)całkowitym wystudzeniu dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Klasyczny sos piwny Ten pyszny sos barbecue jest gotowany powoli dopóki ładnie nie zgęstnieje. Ten aromatyczny sos wspaniale smakuje z wieprzowiną, wołowiną i drobiem z grilla. Składniki: 1 szklanka posiekanej cebuli 1 łyżka oleju roślinnego lub masła 1 szklanka piwa 2 szklanki ketchupu 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki

naRuszcie
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 91

stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara(...)dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mąki 4 plastry mozzarelli 4 łyżki parmezanu 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 139

stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara(...)dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mąki 4 plastry mozzarelli 4 łyżki parmezanu 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Spaghetti bolognese 110

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu(...)czosnek 2 ząbki, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżka, sos pomidorowy: pomidory duże 7 szt, cebula pół szt, bazylia suszona pół łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia

kulinarne odsłony pati
Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym 162

Z utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej

Czerwień i błękit
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym 130

Co potrzebujemy: naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l mała patelnia 1 mały garnek 1 duży garnek wysokie naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki

ClauditteMissCooking
Meksykańska zupa chili con carne 112

Meksykańska zupa chili con carne Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Pikantne danie meksykańskie z mieloną wołowiną, papryką, fasolką i kukurydzą. Pomysł na bardzo smaczny i treściwy obiad. Ostrość zupy możemy dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej (lub całkowicie pomijając) papryki chili oraz ostrej papryki mielonej.     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula(...)puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier       *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek

Blog z Apetytem
Bigos 104

Każdy z Was ma swoją wersję bigosu, ja dzisiaj dzielę się z Wami swoim przepisem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bigos Składniki 2,5 kg kapusty

To co lubię - gotuję i polecam
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 194

Te soczyste roladki z bardzo fajnym nadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka w bułce.  Przygotowuję je dość często zmieniając tylko

Walijskie Pichcenie
Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 119

Uwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki. 

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania