makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół zawsze znajdzie się głodny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur(...)łyżki vegety natur oraz mały pęczek natki. Powoli podgrzewaj tak, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkakrotnie zdejmij łyżką cedzakową powstającą na powierzchni pianę. Wsyp łyżeczkę lubczyku suszonego. Rosół gotuj na maleńkim ogniu przez 3 do 5 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Zupę podawaj z makaronem. Smacznego Inspiracja: Książka Gotuję z Lewiatanem
Zasmakuj Kuchniprzykładowe dania, które powinny odtąd znaleźć się w diecie osoby ćwiczącej: ŚNIADANIE owsianka z bananem i żurawiną, omlet z owocami, kanapki żytnie z twarożkiem i warzywami, jajka na twardo, suszone pomidory, zielone warzywa DRUGIE ŚNIADANIE twarożek z ziołami i ogórkiem, kanapka z warzywami, jogurt naturalny z miodem i owocami, koktajl owocowy, musli, owoce). Posiłki te powinny być zróżnicowane(...)bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej. Podwieczorek i kolacja
upichconapozytywnym opiniom na temat tej książki. Sporo przepisów poczeka na wypróbowanie, kiedy nadejdzie sezon na cukinie, jagody itd. Gulasz z tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu(...)czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym
Corner With RecipesObiecałam, że zacznę wrzucać nowe przepisy, więc dodam kilka. Obiecane na facebooku kiełbaski angielskie i wcześniej wspomniane "gotowce-zamrażaki" też w końcu doczekają się
Cytryna&Co.przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy(...)czosnku 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru 50 g mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona papryczka chili (pokruszona) 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube
Kuchnia Prezydentowejróżnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa nawet ta na rynku, nie powinna zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje a zapewne i Wasze pobożne życzenie. Od dawna nie daję się „nabijać” w białą kiełbasę, robię sama! Zrobienie białej kiełbasy jest bardzo proste! Zorganizowanie pracy(...)męska ręka. Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili Potrzebujemy: 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 30 dkg giczy wołowej, 100g soli kłodawskiej, suszony majeranek, dobrą garść, dokładniej jakieś 4 kopiaste łyżki. Można również dodatkowo dodać świeżego majeranku, 20g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, oregano
Leśny ZakątekSezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo
Kuchnia domowa Anicharakteryzuje się marmurkiem znajdującym się w tkance mięśniowej oraz łukiem tłuszczu. Przeciętnie taki stek waży około 250 – 300 g i ma około 3 cm grubości. Najlepszy jest stek z wołowiny sezonowanej. Ja użyłam mięso, które kruszało 90 dni w temperaturze około 2 stopni i odpowiedniej wilgotności. Mięsa przed smażeniem nie solimy! Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, nie prosto(...)masłem i odczekać 5 minut. Oprószyć solą. Podawać. Do steka polecam Merlot trocken barrique Rappemhof: Unikatowe, wytrawne, aksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu. poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku
królestwo garówJeśli lubicie pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉 Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy
Walijskie Pichceniesłodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało(...)dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli) 3 obrane ząbki czosnku 2 cm korzenia świeżego imbiru 80 g brązowego cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki) 80 ml octu ryżowego (lub jabłkowego, lub białego winnego
Naturalna KuchniaDziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym mięsem. Oczywiście wybieramy mięso z dobrych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność że mięso jest pełnowartościowe i pozbawione hormonów. Mięso wołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też(...)udźca wołowego 0,15 kg. szpondra wołowego 1 korzeń pietruszki obrany 5 średnich obranych cebul 3 ząbki polskiego czosnku Sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany Ziele angielskie, liść laurowy Odrobina suszonego majeranku i tymianku Olej rzepakowy Mąka pszenna NIE UŻYWAMY ŻADNYCH VEGET CZY KUCHARKÓW! Przygotowanie: 1/ Mięso kroimy cienkie paseczki, doprawiamy czosnkiem i przesmażamy na szerokim i dużym rondlu. Następnie
Kuchnia PROzdrowotnaSekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty(...)skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu i mieszamy. Po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem. Smacznego. Post Antica Pasta i sos Bolognese pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpomidorowy Kokkinisto i mus z pieczonego bakłażana to greckie przysmaki które zawsze są łączone.Wymiennie można dodac do nich osmiornicę z grilla lub patelni,pieczoną baranine lub duszona wołowinę czy też jak tym razem kawałki matwy czy też jak jest nazywana kawałki sepii. Mątwa różni się od kałamarnicy tym,że posiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe(...)oliwy z oliwek 55 ml czerwonego wina (ok.1/2 szklanki) ok. 110 ml gorącej wody lub bulionu rybnego 1 liść laurowy 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu płaska łyżeczka suszonego oregano 2 duże mięsiste pomidory (sparzone i obrane ze skóry) 1 puszka pomidorów konserwowych (ok.400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na mus z bakłażana
Sztuka gotowania w/g Samiryskład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z.... soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt(...)zamierzacie pasteryzować słoiczków z pastą to proponuję nie zmniejszać ilości soli ponieważ w tym wypadku jest ona naturalnym konserwantem . 200 g soli morskiej 15 ziaren czarnego pieprzu 3 g suszonego lubczyku (około 1 łyżki) 1 mały pęczek pietruszki (tylko liście) - można je drobno posiekać i dodać do pasty lub zmiksować z pozostałymi składnikami 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Cztery Fajery