suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:62/78)

Szybkie Panang Curry z kurczakiem 406

Panang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli(...)miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne

Tajskie smaki
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 176

jest bardzo regionalna. W Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu. Uzbekistan zamieszkuje wiele mniejszości, więc dużo jest potraw ujgurskich czy tadżyckich(...)żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, papryki w proszku, rodzynek i suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: ciecierzyca, jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Składniki: masło klarowane lub smalec do smażenia 3 marchewki obrane

Ugotowane pozamiatane
Papryka nadziewana w pomidorach z przepisu Siostry Ewy. Aromatyczny obiad na jesienną chandrę. 226

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kuchnia po mojemu
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 150

Halloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować

codojedzenia
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 175

Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy

Pełny talerz
QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM 287

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, którego głównymi składnikami są kukurydziana tortilla oraz ser. W oryginalnym przepisie, na placek tortilli nakłada się łatwo topiący ser, następnie składa

Kuchnia MagdaLeny
BULION WOŁOWY 187

BULION WOŁOWY Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu

Moja Książka Kucharska
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 296

morza czy mniejsze kawałki mięsa. Wina są bezpieczniejsze do dłuższego marynowania mięs niż likiery, wódka czy gin. Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu(...)kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać grilla. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty ale marynaty nie wylewać

naRuszcie
Tapas fiesta i hiszpańskie wina 129

jabłek i suszonych moreli. Niektórzy dopijali je jeszcze do flanu, z którym też tworzyło całkiem dobrą parę. Następnie wjechały pierwsze tapas, czyli niewielkie hiszpańskie przekąski podawane zazwyczaj jako zagryzki do wina w barach Hiszpanii. Zaczęliśmy od zielonych, łagodnych w smaku papryczek pimentos de padron smażonych z solą morską oraz krewetek z czosnkiem i hiszpańską papryką suszona pimenton. Tapaski(...)smaku, gładkim i długim w smaku Venta del Puerto Nº 18, które również charakteryzuje się eleganckimi i intensywnymi nutami tytoniu i czekolady. Dobre wino i świetny pairing do duszonej wołowiny. To trochę inny blend, bo zamiast Merlota użyto Shiraz i dłużej potrzymano je w beczce, ale warto je kupić tak samo jak Nº 12. Na deser był klasyk – flan

Ugotowane pozamiatane
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 202

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 271

kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:        tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami        tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem. Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver(...)możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Kurczaka możesz zastąpić jagnięciną lub wołowiną. Wbrew temu, co mi się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można

Chilli Czosnek i Oliwa
Stek wołowy New York z rozmarynem 209

Męska część domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i

Kuchcik gotuje
Polędwica wołowa z grilla w herbacianej marynacie 194

Ach, co to był za grill! Niedawno, całkiem przypadkowo, znalazłam bardzo intrygujący przepis na herbacianą marynatę do steków z grilla. Jako, że w domu u nas

Smaki Na Talerzu
Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. 248

Przeglądając książki kulinarne o kuchni rosyjskiej (biblioteki publiczne to prawdziwe kopalnie inspiracji), wielokrotnie trafiałam się na szczi. Nazwa utkwiła mi w głowie i postanowiłam trochę się

Poezja Smaków - blog kulinarny