suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:62/78)

CHILI SIN CARNE 184

Chili to rodzaj meksykańskiej potrawy z mielonej wołowiny, długo gotowanej w pomidorowym sosie. Tym razem przygotowałam zdrowszą wersję dania - CHILI SIN CARNE - czyli chili bez mięsa ;). Za to z dużą ilością warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Będzie ie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo zapewnia uczucie sytości. Jest aromatyczne, przyjemnie rozgrzewające i co najważniejsze szybko się robi(...)jalapeno 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka czerwonej soczewicy (połówki) PRZYPRAWY: 2 łyżeczki ziaren kolendry, po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego (mielonego lub w nasionach), słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1 kostka gorzkiej czekolady  1 puszka

cool and minty
Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami 112

Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami to prawdziwy comfort food. Mięciutka wołowina, aromatyczny sos i chrupiące ziemniaczki. Cudownie rozgrzewająca i pyszna – idealna na zimowe dni. Nie jest

Poezja smaku
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 221

Nie tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz wołowy z kociołka 79

Dobra, bez hejtu mi tu. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy. Po dwóch godzinach pieczenia zrobiło się zupełnie

Kardamonovy
KASZA GRYCZANA Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ I BROKUŁAMI 218

Lekkie i wartościowe danie, w sam raz na ciepłą kolację lub szybki lunch. Dzięki dodatkowi mięsa i kaszy zapewnia sytość przez dłuższy czas, nie powodując przy

cool and minty
Tagiatelle z sosem bolognese 151

Bardzo proste i pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i

Kuchnia Pokoleń
Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup 156

Dziś przedstawiam wariację na temat mojego ulubionego kapuśniaku z młodej kapusty. Tym razem proponuję ją w wersji zabielonej śmietanką, z pomidorami i ziołami, podaną z lekko

karmelowy
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 247

połowę dużej cebuli drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do momentu aż straci swój surowy zapach. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy suszone zioła i płatki chili. Puszką odmierzamy potrzebną ilość wody i wlewamy ją do rondla. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory(...)kroić w cienkie plastry – zostaje zwarty, nie kruszy się. W takiej formie można podać go na półmisku wędlin – będzie idealny do kanapek! KLOPS, forma keksówka długości 25cm 500g mielonej wołowiny (mieszanka: udziec, łata, łopatka, antrykot) 500g mielonej wieprzowiny (mieszanka: szynka, karkówka, łopatka) 1 kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb

Karo in the Kitchen
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 173

żeby przekonać się do niej, bo ma swój specyficzny smak, ale właśnie kuchnia indyjska odkryła przede mną jej pyszne oblicze.W daniach, które będę przygotowywać będę używała wymiennie jagnięciny i wołowiny. Hindus być może byłby oburzony tym faktem, ale żyjemy w Polsce i u nas mięso wołowe jest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni(...)kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati)- świeży imbir- świeży czosnek- cebula/szalotki- kolendra - ziarna i/lub zmielona- kmin rzymski - ziarna i/lub zmielony- kardamon zielony i czarny- papryczki chilli świeże i/lub suszone- cynamon w laskach i zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka przypraw garam masala (można zrobić samemu, ale można też kupić)Warto kupić jakiś tani elektryczny młynek do kawy

W kuchni wieczorem
Ciekawostki o kuchni japońskiej 112

alkohol sake. Jednomiskowe dania na bazie ryżu są bardzo sycące. Dania typu donburi (“duża miska”) to solidna porcja gorącego ryżu z dodatkami, np.: gyūdon (牛丼) – miska ryżu z wołowiną oraz cebulą dymką w słodkawym sosie na bazie dashi, sosu sojowego i mirinu, tekkadon (鉄火丼) – miska ryżu z sashimi z tuńczyka: na ryżu ułożone są surowe, cienko pokrojone plastry tuńczyka. Sushi(...)główne rodzaje sushi to: nigiri-zushi – cienko krojone kawałki ryby, kalmara lub ośmiornicy podane na wałeczku ryżu, maki-zushi – ryż z kawałkami ryby lub warzywami zawinięty w arkusz z suszonych wodorostów nori, chirashi-zushi – miska ryżu do sushi posypanego kawałkami ryby, wodorostów, warzyw itp. Ach, i jeszcze jedno: makaron „instant”, zwany w Polsce „zupką chińską”, w rzeczywistości został wymyślony

Kuchcik gotuje
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 214

Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec(...)garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy.  Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień

Chilli Czosnek i Oliwa
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 269

Ostatnio gdzieś rzuciło mi się w oczy hasło: "kupując kebaba wspierasz Araba - stop islamizacji europy". W ramach wrodzonej przekory od razu nabrałem ochoty na zjedzenie pysznego

Wyprawy kulinarne
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 219

Nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam dotąd przepisu na tradycyjny bigos, który wszyscy tak lubimy :-( jakoś uszło mojej uwadze ... ale już naprawiam zaległości

Walijskie Pichcenie
Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami 132

która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy się. Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Tak na prawdę każde, od wołowiny poczynając, poprzez wieprzowinę, dziczyznę, an a drobiu kończąc  Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Gdy dbamy o linię i liczymy kalorie warto przygotować drobiową wędlinę. Idealnie nadaje się(...)godzin Składniki: 900 g piersi z indyka 22 g peklosoli 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody garść suszonych moreli przekrojonych na 3 części garść pistacji szynkowar woreczek foliowy do szynkowara       Wykonanie: Do wody dodajemy peklosól, cukier, i żelatynę. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Podróże kulinarne - Tunezja 194

slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki(...)nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania