Cukinia faszerowana mięsem to mój koszmar z dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama
ladykitchenKiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyKulinarna wycieczka po Chinach – syczuańskie mapo tofu Mapo Tofu (Mapo Doufu) to popularne danie z prowincji Syczuan. Dużą popularnością cieszy się nie tylko wśród Chińczyków
Tajemnice Smakuzupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami(...)ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej że w ogóle nigdy nie jadłam czerwonego mięsa... już sam jego widok mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie
Poranek na słodkosprawdza mi się mięso wołowe. Wieprzowina jest bardzo tłusta i jeśli po nią sięgniecie musicie liczyć się z tym, iż wasza musaka będzie opływać tłuszczem. Jeśli nie przepadacie za wołowiną sięgnijcie po mięso mielone z indyka. Mięso to jest lekkie, nie ma w sobie tłuszczu i w tym daniu sprawdzi się fajnie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa(...)odparowaniu wina. Jeśli jednak nie macie wina w domu albo nie przepadacie za nim, to zwyczajnie zrezygnujcie z tego dodatku. Dodałam świeżą papryczkę chili. Możecie ją jednak zastąpić suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku. Uważajcie wtedy na ilość jaką dodajecie. Lubisz bakłażana? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krem z bakłażana. The post Musaka appeared first
mecooksjajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie łączymy z pesto bazyliowym. Grzankę smarujemy pesto, czosnkiem z pieczenia, dokładamy plastry cienko pokrojonej wołowiny, zamarynowane buraki z plasterkami świeżej truskawki. Polecane wino: Do wołowiny dobrze pasuje wytrawny Spätburgunder z Badenii. Zimmerlin jest bardziej wyrazisty niż typowy niemiecki pinot, ma dobrą świeżą kwasowość z owocowymi, cytrusowymi i beczkowymi nutami. Winiarnia: Weingut(...)cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy jasny sos rybny 300 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko 50 g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake 3 pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie na chrupiąco 200 g orzeszków ziemnych solonych – posiekanych grubo Sok z 4 limonek
Ugotowane pozamiataneWitajcie! Po baardzo długiej przerwie powracam do Was z nowymi przepisami, które są odpowiednie nie tylko dla osób nie jedzących glutenu i laktozy , ale przede wszystkim
My Culinary Artcukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej(...)sosie pomidorowym. My serwujemy na ciepło, w bułce, z sałatą i pomidorem. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku i bardzo sycący. Polecamy wszystkim, którzy z dystansem patrzą na wegetariańskie burgery. My też długo uważaliśmy
Niedzielny kucharzjako sztućce – służyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego(...)sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna
Karo in the KitchenJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger
Karo in the KitchenKarol Okrasa w swoim programie kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce, a dokładniej w folwarku w Wąsowie. Opowie o jednogarnkowej potrawie zwanej po niemiecku eintopf, w spolszczonej
WojnaNaSmaki.plPoliczki wołowe to jedno z najmodniejszych teraz mięs – dostępne są w karcie wielu dobrych restauracji. Krowie poliki są nadzwyczaj delikatne, smaczne i co ważne –
Poezja smakuPonoć z każdego związku można coś wynieść. Jedni wynoszą samochody, domy i zegarki, inni długi, dzieci, kredyty. Ja wyniosłam przeświadczenie, że nikt mnie już nie pokocha
ladykitchenPierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy
Karo in the KitchenSkładniki: 600 g mięsa mielonego, wołowego; 4 plastry wędzonego boczku; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 2 łyżki sosu Worcestershire
Gospodyni Miejska