Sajgonki to jedne z wielu najpopularniejszych dań azjatyckich. Chyba każdy je próbował i większość lubi. Sajgonki to nazwa używana w Polsce, w Wietnamie nazywane są nem
Oryginalny smakCzasami są takie dni, że chcesz pójść po linii najmniejszego oporu. Zrobić szybkie bezglutenowe spaghetti, którego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu. Wkraczasz do
Book of spellsNie wiem jak Wy, ale ja ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami. Może nie są na obiad codziennie, ale chociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na
Be Fit Be StrongNieraz wspominałam Wam jak bardzo lubię jednogarnkowe dania i zauważyłam również, że Wy też uwielbiacie takie dania. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest jednym z najczęściej odwiedzanych
Be Fit Be Strongpieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło(...)ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz
Niedzielny kucharzWitamy! Nadeszła zima! My nie zwątpiłyśmy w to ani na chwilę i wiedziałyśmy, że sobie o nas przypomni! (; U nas przyszła wczoraj wieczorem, dzisiaj od rana
Symfonia Smakówktóry niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Zobacz przepis Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło(...)ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz
Niedzielny kucharzbędzie wyjątkowo - i tak właśnie było! Wszystkie opracowane przez Witka dania były obłędne! W końcu jak nie lubić sałatki z karczochów, prosciutto, jajkiem sous vide i parmezanem, sezonowanej wołowiny z sałatką z topinabura czy obłędnego labraxa z potrawką z małży i karczochów? Niebo w gębie! Warsztaty zaczęliśmy od krótkiego wprowadzenia o karczochach i poglądowej lekcji ich obierania! Kiedy poradziliśmy sobie(...)zawierają i garść ciekawych informacji :) Składniki: 8 karczochów, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 2 duże ząbki czosnku, 1 duży liść laurowy, 2 średnie gałązki świeżego rozmarynu, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej, 2-3 łyżki octu balsamicznego, olej rzepakowy Karchochy odcinamy od góry, zostawiając 1/3 karczocha. Następnie odcinamy łodygę i pozbywamy się
Plate of Joypołowie XIX wieku w Nowym Jorku wprowadzono do menu te pyszne porcje wołowiny, które później stały się niezwykle popularne na całym świecie. Istotą oryginalnej receptury było używanie określonego kawałka wołowiny. Dziś powszechnie za Delmonico uważa się steki Rib-Eye. Prostota jest kluczem do przygotowania prawie wszystkich przepisów na steki w tym również dla prawdziwych steków Delmonico. Składniki: 4 steki(...)aluminiową. Podawać steki z łyżką karmelizowanej szalotki. Składniki: ½ średniej cebuli 6 łyżek sosu sojowego 4 łyżki sosu Worcestershire ½ łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 łyżki przyprawy do steków 4 ząbki czosnku 4 steki Rib-Eye z kością Przygotowanie: Cebulę pokroić w małe kawałki, dodać sos sojowy, sos Worcestershire, oliwę z oliwek
naRuszciestrony ostrym nożem, nie do końca – rozkładamy go tak jak książkę, cienko rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Uważamy, żeby nie zrobić dziur. Mięso solimy (tak, solimy, tutaj solenie wołowiny w żaden sposób mięsa nie wysuszy), pieprzymy, posypujemy cebulką i czosnkiem. Pomidory odcedzamy z oliwy i drobno kroimy, równomiernie rozkładamy na mięsie. Kulkę sera mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy(...)minut. SKŁADNIKI 1 stek z łaty wołowej /bavette/ 350-400g 1 garść szpinaku baby 1 kulka sera mozzarella 125g 20g sera z niebieską pleśnią lub gorgonzoli 4 połówki suszonych pomidorów 2 łyżki masła czosnek granulowany cebula granulowana sól pieprz
Karo in the KitchenNie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę
Poezja smaku-3 duże cebule -5 liści laurowych - około 1 kg borowików - duża łyżka smalcu - mała łyżka płaska pieprzu i soli - 2 ząbki czosnku - 2 kulki mozzarelli - tłuszcz
Pasje JolkiRosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie(...)wody 3 marchewek 2 cebul 2 pietruszek 1 dużej bulwy selera Zielonych liści pora Natki, liści i łodyżek pietruszki Łodyżki świeżego lubczyku (możemy ją zastąpić 1 łyżeczką zioła w suszonej postaci) 1 łyżki oleju 10 liści laurowych 4 ziaren ziela angielskiego 2 goździków 2 ząbków czosnku 2 łyżek sosu sojowego ½ łyżeczki kurkumy Kawałka imbiru o długości 3 centymetrów (można
Moja smaczna kuchniaZapiekanka jest idealnym rozwiązaniem na obiad dla osób zabieganych i zapracowanych. Generalnie wymaga od nas wrzucenia wszystkiego do jednego naczynka i wstawienia do piekarnika. Ja uwielbiam
PatiGotujekobiet z utrzymującymi się objawami niedoczynności tarczycy pomimo odpowiedniego leczenia lewotyroksyną przywrócenie ferrytyny w surowicy powyżej 100 µg / l złagodziło objawy. Zwierzęce źródła żelaza to podroby (szczególnie wątróbka wieprzowa), wołowina, natomiast roślinne buraki, fasola, pestki dyni, soczewica. WAŻNE – źródła roślinne żelaza łączymy z witaminą C, w celu zwiększenia (dość słabej) przyswajalności. W przypadku produktów zwierzęcych nie ma takiej potrzeby(...)Eliminując mleko i przetwory należy mieć na uwadze włączenie innych źródeł wapnia – roślinne zamienniki nabiału wzbogacane w wapń (tofu, mleka roślinne, jogurty), jarmuż, mak, migdały, sezam, amarantus, chia, suszone figi, małe ryby jedzone w ośćmi Żeby sprawdzić, czy tolerujesz laktozę, wykonaj wodorowy test wydechowy (WTO). Warzywa krzyżowe – ze względu na goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze hamujące aktywność hormonów
Powiedz dietom nie