Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta
karmelowyOssobuco to jedno z tych dań, które na myśl przywodzi upalne wakacje górzystej w Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla
Słodki Kompromisjakie zapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka(...)pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek
WojnaNaSmaki.plKiełbasa czosnkowa z piwe i mnóstwem przypraw czyli Mititei lub Mici Kiełbasa czosnkowa, którą dziś zjemy, jest podstawowym daniem plenerowym, czytaj grillowym w Rumunii, kupisz
RafalCooknasion kminku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 średnie cebule 2 spore kwaskowe jabłka 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki 6 łyżek oleju roślinnego 1 łyżka suszonego majeranku sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wątróbkę oczyść z błon i ewentualnych resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na sicie. Przełóż(...)soczystości. Ale jeżeli wątróbkę solimy tuż przed smażeniem, w najmniejszym stopniu nie wpłynie to na twardość mięsa. Ta sama zasada jest przy przygotowaniu wołowiny o czym pisałem TUTAJ . Wiem, że niektórych może to oburzyć ale mnie nie interesuje co powtarzają ludzie i to czego uczyła mnie babcia
kuron.com.plStawiam w kuchni na prostotę i smak. Jak dobrze wiecie nie jestem wielbicielką mięsa, jem je na prawdę sporadycznie. Ale jeśli już- to konkretnie, uwielbiam np. steki z wołowiny! Heheh jem je raz na sto lat, ale w gruncie rzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Kurczaków sklepowych, które rosną 3 tygodnie na antybiotykach i innym syfie, unikam(...)ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy) Brukselkę umyj, usuń zwiędnięte liście, wrzuć na patelnię, zalej wrzątkiem z czajnika
SMYKWKUCHNIwyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" ( klik do recenzji ). Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już(...)niż metodą tradycyjną, a smak jest dokładnie taki, jak hummusu który jadałam w Qatif, Jubail, Al-Hofuf... Inne nazwy ciecierzycy : cieciorka, groch włoski Składniki półtorej szklanki (około 260 g) suszonej ciecierzycy (w ostateczności 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda) 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy 3 kostki lodu lub lodowatej wody (u mnie każda kostka lodu to odpowiednik
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już(...)smak jest dokładnie taki, jak hummusu który jadałam w Qatif, Jubail, Al-Hofuf... Inne nazwy ciecierzycy : cieciorka, groch włoski Idealny arabski hummus - składniki półtorej szklanki (około 260 g) suszonej ciecierzycy (w ostateczności 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda) 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy 3 kostki lodu lub lodowatej wody (u mnie każda kostka lodu to odpowiednik
Cztery FajerySą ludzie, którzy na wszelkiego rodzaju podroby i tym podobne ustrojstwo – żołądki, serca, wątróbki, ozory, nerki, itd – nie mogą nawet za bardzo patrzeć. Są też jednak
Kulinarna PokusaSłyszeliście o akcji Restaurant Week ? To cyklicznie odbywająca się w kilku największych miastach w Polsce akcja – festiwal restauracyjny, podczas którego najlepsze, wybrane restauracje w Polsce
Ostra na Słodkoobróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż(...)posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz *KREOLSKA MIESZANKA PRZYPRAW 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki papryki mielonej ostrej 1,5 łyżki drobnej soli morskiej 1 łyżka suszonej granulowanej lub mielonej cebuli 1 łyżka suszonego granulowanego lub mielonego czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka
Karo in the Kitchencoraz więcej specjalistów od ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe(...)miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku z cytryny i 5-6 drobno posiekanych
ladykitchenDomowe burgery miały swoje pięć minut w sieci. Była moda, był szał, było darcie szat i puszenie ogona, kto ma lepszy pomysł czy przepis na kawał
ladykitchenmoim blogu, przykładem może być choćby przepis na chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem (z patelni) . Poza tym nie raz wspomniałam Wam jak ja przechowuję żywność – mrożę ją, suszę (i teraz np. mam zapas lubczyku z działki) lub robię najróżniejszy przetwory. Dziś jednak napiszę Wam kilka słów o jeszcze jednej możliwości jaką jest przechowywanie próżniowe . Na czym polega pakowanie(...)biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd. Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku mięso mielone – okres przechowywania 1 rok w zamrażalniku ryby – okres przechowywania 2 lata w zamrażalniku orzechy i nasiona – okres przechowywania
Słodkie okruszkiczęść tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym klimacie na ogromnych zielonych terenach doskonale rozwinięta jest produkcja zwierzęca. Chile eksportuje ponad 130 gatunków jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina(...)bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni
królestwo garów