najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi(...)również ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI Moi Drodzy, myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :) W najbliższym czasie przedstawię Wam
Moja Książka Kucharskawęgierskiej, bez której gulasz nie byłby gulaszem. Jeżeli szukacie przepisów na rozgrzewające dania, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym z pomidorami, suszonymi śliwkami i żurawiną. Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam mój dzisiejszy przepis i życzyć smacznego :) **** Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per le fredde giornate(...)Amica Natura Alcass PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy w kostkę o średnicy 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy kawałeczki wołowiny, które podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy 3 cebule pokrojone w kostkę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę; podsmażamy ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu
La grande e la piccola cuocaW zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś
OstryKęssobie magiczną woń korzennych przypraw i dojrzewających w słońcu pomidorów. Pyszny, aromatyczny, po prostu idealny na ciepło i na zimno, jako dip do przystawek. Najlepszy sos pomidorowy do kurczaka, wołowiny i duszonych lub grillowanych warzyw i serów, ale równie dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub pieczywem, choćby takim jak indyjskie chlebki naan Chutney pomidorowy na długo pozostanie(...)kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki 4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy po indyjsku - przepis Pomidory myjemy, wrzucamy na minutę do wrzątku, schładzamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUpolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i
Karo in the Kitchenpochodzenia z Kresów serwowali to danie, które jak sprawdziłam jest przyjęte w Rosji oraz na Litwie i Ukrainie. Podejrzewam, że Krymscy Tatarzy jedli je z baraniną lub w wołowiną, a u mnie jest w wersji wieprzowej, chociaż i wersja kapuściana dla wegetarian występuje. Składniki dla 15-18 sztuk, dla 4-5 osób:Ciasto: 4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej(...)już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki 1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę. Dokładnie mieszamy
Apetyczna babeczkapopularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć(...)siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam
Zawsze głodna!W zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś
OstryKęsKolacja po zachodzie słońca nabiera jeszcze większego znaczenia! Mieszkańcy Maroka jedzą bardzo duże ilości mięsa ( oczywiście bez wieprzowiny – ze względów religijnych ). Najbardziej popularny jest tutaj KURCZAK, BARANIA I WOŁOWINA – to tzn. muzułmańskie jedzenie o nazwie HALAL ( „ halal ” określa ogólny zbiór tego, na co pozwala szariat, ale słowa tego używa się go głównie do określenia diety stosowanej przez konserwatywnych(...)Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT. Do potraw często dodaje się MIÓD, MIGDAŁY, DAKTYLE, OWOCE PIGWY czy SUSZONE ŚLIWKI CO LUBIĄ PIĆ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy uwielbiają gorącą
Ostra na SłodkoGniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część
Karo in the KitchenTa sałatka inspirowana jest meksykańskim daniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest przepyszna i wygląda fenomenalnie! Przepis znalazłam kiedyś przypadkiem na jakimś blogu, przeczytałam
PatiGotujeprodukcji wykorzystuje się głównie dwa szczepy: Palomino podstawowy i główny szczep do produkcji wytrawnego sherry oraz P edro ximénez używane do produkcji odmian słodkich. Podczas zbiorów PX winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, co powoduje większą koncentrację cukru. Produkcja sherry różni się zasadniczo od produkcji ”normalnego” wina. Dopuszcza a nawet wymusza się jego utlenianie. Tlen mając(...)cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia
królestwo garówPanang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli(...)miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne
Tajskie smakijest bardzo regionalna. W Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu. Uzbekistan zamieszkuje wiele mniejszości, więc dużo jest potraw ujgurskich czy tadżyckich(...)żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, papryki w proszku, rodzynek i suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: ciecierzyca, jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Składniki: masło klarowane lub smalec do smażenia 3 marchewki obrane
Ugotowane pozamiatane