 Kuchnia gruzińska 415
Kuchnia gruzińska 415jest tradycyjnie w sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich.Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granataTu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formieWołowina w sosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki(...)czurczchela. Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser
Poezja smaku Projekty trnd - testowanie Jack Links Beef Jerky 168
Projekty trnd - testowanie Jack Links Beef Jerky 168Kolejne moje testowanie z trnd tym razem w mięsnym stylu :) Prawdziwa wołowina, prawdziwy smak! Jack Links Beef Jerky Delikatne kawałki najlepszej brazylijskiej wołowiny, przygotowanej według rodzinnej
W garach u Gosi Projekty trnd - testowanie Jack Links Beef Jerky 171
Projekty trnd - testowanie Jack Links Beef Jerky 171Kolejne moje testowanie z trnd tym razem w mięsnym stylu :) Prawdziwa wołowina, prawdziwy smak! Jack Links Beef Jerky Delikatne kawałki najlepszej brazylijskiej wołowiny, przygotowanej według rodzinnej
W garach u Gosi Steki z serem pleśniowym jako przekąska 132
Steki z serem pleśniowym jako przekąska 132Ten pomysł/przepis ma zupełnie dwa oddzielne elementy. Pierwszy z nich stanowi stek. Stek zawsze kojarzy Nam się z dużym grubym kawałkiem wołowiny. A tu będziemy
naRuszcie KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 252
KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 252jabłek. Pikantna wołowina w winie na 4 porcje. Kompozycja ta składa się z: tymianku, słodkiej papryki, imbiru,czosnku i płatków chili. Tymianek i sodka papryka doskonale wydobywają szlachetny smak wołowiny i wina. Czosnek,płatki chili i imbir nadadzą całości wyrazistego i orientalnego charakteru. Firma KAMIS w swojej bogatej ofercie posiada serię MŁYNKÓW SPECIALITE wymienię tylko niektóre(...)mg/kg soli) 70%, pieprz czarny 30% sól morska ziołowa: sól morska jodowana (zawartość jodanu potasu 39 +/- 13 mg/kg soli) 85,5%, gorczyca biała i czarna,cebula suszona,papryka czerwona,pieprz czarny,cząber,bazylia pieprz kolorowy ziarnisty: pieprz czarny, biały,zielony i różowy Ponadto polecam przyprawy z serii Specialite: pieprz młotkowany z kolendrą: Gruboziarnista struktura mieszanki
potrawyregionalne SUROWY CHLEBEK PEŁEN JODU (Z WODOROSTAMI DULSE I WAKAME) 198
SUROWY CHLEBEK PEŁEN JODU (Z WODOROSTAMI DULSE I WAKAME) 198Zawierają go 600 razy więcej niż ryby morskie . Jeśli brnąć w porównania, to wodorosty posiadają też 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie i 4 razy więcej żelaza niż wołowina . Poza tym wodorosty to wspaniałe źródło cynku, sodu, miedzi, witamin z grupy B (w tym B 12) oraz witamin: A, C, E, K, PP . Wodorosty alkalizują krew, są pomoce(...)ogóle go nie czuć. Chlebek jest pyszny chrupiący, wprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię
Jeść, by żyć w zdrowiu domowa kiełbasa - wędzona kiełbasa 204
domowa kiełbasa - wędzona kiełbasa 204swojej kiełbasy dałam: 5 kg łopatki 1,5 kg przerośniętego boczku 1,5 kg wołowiny przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie były to prawie 2 główki i opakowanie majeranku. dodatkowo: jelita cienkie sposób wykonania: Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek i wołowinkę na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem(...)następnie nabijam w jelita. Jelita muszą być dosc mocno ponapychane masą mięsną w przeciwnym razie wyjdą nam cieniutkie kiełbaski. Formujemy kiełbaski o długości 30 - 40 cm, przewiązujemy sznurkiem. Suszymy - u mnie wisi przewieszona na kiju przez całą noc. Wędzimy w temperaturze 60 - 80 stopni ,aż skórka stanie się ciemna. ( około 5 godzin ) Wyjmujemy z wędzarni i studzimy
Darcia w kuchni Gulasz myśliwski z wołowiną 195
Gulasz myśliwski z wołowiną 195Gulasz myśliwski z wołowiną Gęsty, rozgrzewający, bogaty w składniki, delikatnie pikantny i niezwykle aromatyczny gulasz, to idealny zimowy posiłek. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami
Blog z Apetytem Bitki wołowe 124
Bitki wołowe 124Dzisiaj propozycja na obiad, uwielbiam wołowinę, właściwie cała rodzina bardzo ją lubi. Robię ją z różnymi dodatkami i z każdym smakuje idealnie. Może być z ziemniakami
To co lubię - gotuję i polecam Pomidory faszerowane mięsem 213
Pomidory faszerowane mięsem 213warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się(...)postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól pieprz 200 g (1 filiżanka) brązowego ryżu 1 łyżka oliwy do smażenia Pomidory umyć
Pełny talerz Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 261
Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 261gulaszu zależy od warzywnego suszu i soczewicy. Używam zielonej soczewicy, choć naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem(...)gotowanie risotta. Gulasz musi być jednak gęsty i skoncentrowany w smaku. Gulasz z soczewicy Składniki: 220 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 50/50 1 łyżka garam masala 1 łyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego
codojedzenia Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 143
Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 143dziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena na półce była 5 zł, ale jak się okazało(...)Jajko 2 zł Dodatki Bułka tarta (1 szklanka) 1,5 zł Orzechy pistacjowe (garść) 2 zł Masło 2 łyżki 1 zł Przyprawy Tymianek Papryka słodka Czosnek granulowany Suszona cebula Liść laurowy Sos sojowy Sos worchester Mąka ziemniaczana Szklanka rosołu Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: około 90 zł Artykuł Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób pochodzi
Niedzielny kucharz Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 132
Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 132dziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena na półce była 5 zł, ale jak się okazało(...)Jajko 2 zł Dodatki Bułka tarta (1 szklanka) 1,5 zł Orzechy pistacjowe (garść) 2 zł Masło 2 łyżki 1 zł Przyprawy Tymianek Papryka słodka Czosnek granulowany Suszona cebula Liść laurowy Sos sojowy Sos worchester Mąka ziemniaczana Szklanka rosołu Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: około 90 zł Artykuł Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób pochodzi
Niedzielny kucharz Rosół drobiowo-wołowy 193
Rosół drobiowo-wołowy 193makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół zawsze znajdzie się głodny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur(...)łyżki vegety natur oraz mały pęczek natki. Powoli podgrzewaj tak, aby przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkakrotnie zdejmij łyżką cedzakową powstającą na powierzchni pianę. Wsyp łyżeczkę lubczyku suszonego. Rosół gotuj na maleńkim ogniu przez 3 do 5 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Zupę podawaj z makaronem. Smacznego Inspiracja: Książka Gotuję z Lewiatanem
Zasmakuj Kuchni Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 269
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 269przykładowe dania, które powinny odtąd znaleźć się w diecie osoby ćwiczącej: ŚNIADANIE owsianka z bananem i żurawiną, omlet z owocami, kanapki żytnie z twarożkiem i warzywami, jajka na twardo, suszone pomidory, zielone warzywa DRUGIE ŚNIADANIE twarożek z ziołami i ogórkiem, kanapka z warzywami, jogurt naturalny z miodem i owocami, koktajl owocowy, musli, owoce). Posiłki te powinny być zróżnicowane(...)bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej. Podwieczorek i kolacja
upichcona