diaboł -jabol O zgrozo , kosztowało więc szkoda chlupnąć do Wisły , ale jak najbardziej da się zużyć w kuchni ..i tak powstało coś na kształt wołowiny borginion , tyle że bez wołowiny ..ach kto by się czepiał szczegółów , szczególnie gdy danie okazało się mega pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Borginion czy nie , wyszło na to że się(...)średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu , liścia laurowego kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki
Ogrodnik w podróżyCzasami lubię kombinować z mięsem, które zazwyczaj omijamy w sklepie. Policzki wołowe wpadły mi w oko i pomyślałam o nich w sosie grzybowym. No i zrobiłam
LatosiowydomCzasem przychodzi mi wielka ochota na mięso z grilla. Jako, że mieszkamy w bloku, pakuję grillowanie urządzam u teściowej w ogródku. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem
Czerwień i błękitPastrami to nazwa przygotowanego w odpowiedni sposób kawałka wołowiny. Jednak możecie również w ten sposób przygotować zarówno wieprzowinę, drób, czy nawet łososia. Oryginalny przepis mówi jednak o wołowinie. Dawniej pastrami to po prostu sposób konserwowania mięsa przy pomocy soli. Jednak wykorzystywano gęsinę ze względu na to, iż była znacznie tańsza. Najlepszym mięsem do pastrami będzie mostek wieprzowy. Ale możecie wykorzystać(...)pięknie” czerwone. Tak więc zaczynamy… Składniki ok. 2kg mostka wołowego sól do peklowana liście laurowe ziele angielskie czosnek cebula kora cynamonu anyż goździki musztarda majeranek oregano gorczyca suszona cebula Marynowanie mięsa w solance Mięso wkładamy do letniej, przegotowanej wody. Powinno być całe zakryte przez wodę. Dodajemy sól do peklowania (wg. przepisu na opakowaniu). Następnie dodajemy cebulę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie
Czerwień i błękitbulionach i zupach oraz knife skills czyli o technikach posługiwania się nożem! Tej edycji Akademii to dopiero poczatek - nie mogę się doczekać owoców morza, ryb, dzieczyzny, jagnięciny czy choćby wołowiny - jeśli chcecie dołączyć - więcej informacji znajdziecie tutaj - http://cookup.pl/docs/akademia.pdf Makaronowe zajęcia prowadził Paweł Kibart, z pewnością każdy kto interesuje się kulinariami kojarzy to nazwisko! Brał udział(...)świat ciast makaronowych i makaronów. Mogliśmy dowiedzieć się o rodzaju ciast makaronowych - jajecznym, z semoliną, z pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów - świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta
Plate of JoyBaharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry(...)każdy przyrządza sam. Składniki 1 łyżka stołowa chili w proszku 1 , 5 łyżeczki zmielonego kminku 1 , 5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 , 5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć) 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzy może być coś lepszego niż delikatny i smaczny Filet Mignon. Filet Mignon jej wycinany z tylnej części polędwicy. To mięso jest bardzo delikatne i najlepsze
naRuszcieRewelacyjny , soczysty kotlet z grilla - lub jak ktos woli hamburger. Rozpływa się w ustach, nie jest suchy :) I świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto
Smaki Edytyetapami go przygotować.Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny, pełen smaku, a zapach ma się rozchodzić po całym domu. Używam przynajmniej trzech rodzajów mięsa. Dobre będzie połączenie wołowiny z indykiem i kaczką, zawsze dodaję również jakieś podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również(...)żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści ziela angielskiego-pieprz czarny ziarnisty mała garść-suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion)-por-kawałek kapusty włoskiej-pietruszka zielona-świeży lubczyk-białko jaja ubite -sól łyżkaMięso płuczemy, zalewamy zimną wodą do połowy garnka.Wstawiamy na najmniejszy ogień
BaRepasBrunch dla męża 🍅🥑🥓🥩 Przepis na ekspresowy sos BBQ bez gotowania, czyli potrzeba i łakomstwo matką wynalazku 😉 - 1 łyżeczka ostrej musztardy - 1 łyżeczka przecieru pomidorowego - 2 łyżki
Cytryna&Co.Jeśli lubicie potrawy z wołowiny w stylu orientalnym, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mięso wychodzi bardzo smaczne i dość delikatne. Taka wołowina najlepiej smakuje z
Smaki ArmineProsty gulasz wołowy z ogórkami / Simple Beef Stew with Polish Pickles Dzisiejszy gulasz wołowy z ogórkami to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego
Lekcje w kuchniTakie chipsy z wołowiny sprawdzą się na Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 50 ml sosu Teriyaki 50 ml sosu sojowego 1 łyżka pasty chilli 1 łyżka wasabi Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: polędwicę oczyścić i osuszyć następnie wyłożyć do zamrażarki(...)Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wkładamy do pojemnika, dobrze wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki na 2h. Następnie plastry mięsa wyłóż do suszarki (takiej jak suszymy owoce) i suszymy ok 6h co jakiś czas przekręcając. Jeżeli nie macie suszarki wyłóżcie mięso na kratkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w 70 C termoobieg
Niezły Młynekziemniakami z masłem. Dziś do mięsnej podstawy wykorzystuje się mięso mielone, a nawet zaczęto rozróżniać zapiekankę nazwą w zależności od tego, jakie mięso zostało użyte: Wiejska ( Cottage pie ) z wołowiną i Pasterska ( Shepherd's pie ) z jagnięciną, choć kiedyś używano tych nazw wymiennie. Moja wersja opiera się na mielonym mięsie z indyka, z dodatkiem pomidorów zamiast koncentratu i przepysznym, kremowym(...)łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto
Kuchnia w Słońcu Skąpana