Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć
Z Majeczką w kuchnibulionu wołowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ziarna jałowca świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy
R'n'G Kitchenzostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami
Smakowity Blog KulinarnyKarkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron na rumiano. 2. Pieczarki(...)żaroodpornym na dnie wyłożyłem połowę podsmażonej karkówki, na to połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone), następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone. 7. Przygotowałem sos: w tym celu wymieszałem szklankę przegotowanej wody, 190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego , 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu
R'n'G Kitchenpozostałą resztę zjeść na kanapkach. Do przygotowania mojej łopatki użyłam sosu z karkówki oraz musztardy samodzielnie zrobionej . Zachęcam Was właśnie do zrobienia musztardy samodzielnie, jej smak jest genialny, a musztarda pasuje do różnego rodzaju dań oraz sosów sałatkowych. Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 2 h 20 min Składniki: – kilka plastrów pieczonej łopatki
nietylkopasta.plpiekarnika i lekko podgrzać. Składniki: farsz 1/2 kg mięsa wieprzowego, np. karkówki 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego gałka muszkatołowa ciasto 450 g mąki (ja użyłam 350 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki) 1 opakowanie suszonych drożdży 1 całe jajko + 1 żółtko 180 ml mleka 75 g masła
Ugotowaćwyszukiwane przepisy na blogu. Na innych blogach też jest pełno takich przepisów. Ja jednak regularnie staram się robić tego typu wędliny i dopracowuję swoje przepisy. Przygotowywałam już wielokrotnie pyszną karkówkę, czy schaby z pończochy, a dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab dojrzewający przez 2 tygodnie w gazie. Dwa pierwsze etapy są podobne, ale w etapie doprawiania(...)już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć w suchym miejscu. Mój schab dojrzewał zawinięty w gazę na haczykach od weków zaczepiony o drążek. ten schab dojrzewał 2 tyg., ale już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji. Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny. Schab dojrzewający (schab surowy suszony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki). Dodaliśmy(...)Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo: Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka
OstryKęsdomowy, rodzinny obiad. Kotlety mielone przygotowuję także z dodatkiem tartych pieczarek lub suszonych grzybów, cukinią lub posiekaną drobno papryką. Każde urozmaicenie w mojej kuchni jest mile widziane i spotyka się z dużym apetycznym zainteresowaniem SKŁADNIKI: 500 g mielonej wieprzowiny, np. z szynki, łopatki lub karkówki 1 jajko 1 większa cebula 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia sól, pieprz, słodka
Zasmakuj KuchniKarkówka pieczona w keczupie i cebuli to bardzo delikatne, mięciutkie mięsko, które wymaga od nas bardzo niewielkiego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę pyszny. W dodatku można je przygotować od razu na dwa dni lub dla większej ilości osób, na przykład na niedzielny obiad, myślę że posmakuje każdemu(...)Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " Szefowa w swojej kuchni ") 1 kg karkówki 2 duże cebule ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka soli odrobina pieprzu 1/4 szklanki wody Mięso pokroić
Simply Foodgrilla najbardziej mi odpowiada. Szaszłyki wieprzowe Składniki: na 16 szaszłyków 1 kg karkówki 450 g wędzonego boczku 2 łyżeczki soli 2 łyżki natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Marynowane warzywa 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 bakłażan 2 cebule 2 łyżeczki
codojedzeniaNajlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka sól kamienna krople tabasco do smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco
Kuchnia DanusiKiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk:1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy2-3 łyżki zimnej wody4 łyżki oliwy1 łyżka octu winnego4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnkusól i pieprz do smakupatyczki do szaszłykówSkładniki czerwonej greckiej przyprawy:2 miarki suszonego oregano1 miarka suszonego tymianku1 miarka płatów chilliWykonanie:Mielone mięso mieszamy z oliwą
Kulinarne przygody GatityMoja Książka Kucharska Grzyby - sos grzybowy Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów Wbrew obiegowej opinii, przygotowanie sosu grzybowego wcale nie jest trudne. Do zrobienia sosu grzybowego można użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Należy jednak pamiętać, że sos przygotowany z grzybów suszonych ma bardziej intensywny smak oraz aromat a niżeli sos ze świeżych grzybów(...)Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, smardze) 1/2 szklanki śmietany 36% 2 cebule, drobno posiekane 1 listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego gałązka tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego cukier sól świeżo zmielony pieprz posiekana natka pietruszki do posypania 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Czyste, dokładnie opłukane grzyby suszone wkładamy do rondelka, zalewamy
Moja Książka Kucharska