suszona karkówka - 739 przepisów (strona:21/50)

Carnitas czyli szarpana wieprzowina po meksykańsku 92

umieścić wszystkie składniki w żeliwnym garnku i wolno piec w piekarniku. Porcję mięsa pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka. Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso. Na ogół wyjmuję mięso na głęboki(...)słodkiej papryki ma wiele zastosowań. Z carnitas na ogół przygotowuję wraps lub napełniam mięsem kanapki . Carnitas z karkówki 5 – 6 wraps Składniki: 1, 4 kg karkówki bez kości 400 g pokrojonych pomidorów 3 łyżki melasy 2 łyżki winnego octu 2 suszone chipotle 1 łyżeczka czarnego pieprzu ¾ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 lyżka sosu Worcestershire 1 czosnek solo 1 cebula

codojedzenia
Wtorek: Zapiekanka makaronowa z pieczonym mięsem 78

przyjemny, cytrusowy posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso delikatnie przetkane tłuszczem, który sprawia, że wysycha ono podczas długotrwałej obróbki cieplnej. Jeśli nigdy nie próbowaliście, nie robiliście carnitas, musicie koniecznie spróbować, gdyż jest to jeden(...)makaronowa z brokułem i mięsem carnitas. Tego nie można nie spróbować. Przepis na carnitas pochodzi z tasty.co Składniki: Carnitas 0,5 kg karkówki wieprzowej lub łopatki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki kuminu 1 liść laurowy 1 starty ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 łyżki oleju Sok z jednej małej

Niedzielny kucharz
Tuszonka z karkówki 184

SKŁADNIKI: -karkówka -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -peklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak na 0,5 cm dajemy pół plastra na dno słoika /puszki i pól plastra w części środkowej. WYKONANIE: Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczarkowe rolady z szynki 143

osób , może się ze mną nie zgodzić i twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem 144

ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g  mielonej karkówki pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 8 dużych listków świeżej bazylii sól pieprz 8 małych cukinii Przygotowanie farszu: Do wywaru warzywnego

Smak mojego domu
Bigos domowy 185

robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków

Apetyczna babeczka
Ktoś nam podłożył świnię! …. 161

norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) –  moje żeberka glazurowane  z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka z grilla marynowana w piwie 137

Karkówka jest smacznym mięsem  do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka(...)piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu ½ łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1 gałązka rozmarynu ½ łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Szczypta kminku szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry. Przygotowuję marynatę: Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę

Wanilia i Kardamon
Karkóweczka z grilla 105

pieprzu  1 łyżeczka soli  2 łyżki majeranku  2 łyżki roztarego suszonego lubczyku  1 łyżka ostrej musztardy  3 łyżki ketchupu  masło czosnkowe pół kostki masła  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka vegety/ soli  1/2 łyżeczki roztartego lubczyku Wykonanie: Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć, Pokroić w dość cienkie plastry, czosnek i cebulę

Kuchnia Beaty
Bigos z białej kapusty 68

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.  Składniki:  1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie:   Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę. Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez

R'n'G Kitchen
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 150

karkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog(...)wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin.  W dniu pieczenia, na dnie naczynia, w którym będzie pieczona karkówka ułożyć obrane cebule , pokrojone w ćwiartki

Codziennik Kuchenny
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 239

książki, robieniem kopytek, prasowaniem albo leżeniem do góry brzuchem i cieszymy się z zapachu domowego obiadu ;)Składniki: - 6 plastrów karkówki wieprzowej (ok. 600 g)- ok. 1 litr wody- kilka ziaren ziela angielskiego- kilka ziaren pieprzu- kilka kawałków suszonych grzybków- 2 liście laurowe- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- kilka kropel "maggi"- duża szczypta słodkiej papryki- sól- pieprz- 2 - 3 łyżki(...)się jakby pienić), cały czas mieszając podsmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.3. W rondelku zagotowujemy wodę z zielem angielskim, pieprzem, grzybkami, liśćmi laurowymi, "warzywkiem", papryką i maggi.4. Kawałki karkówki obtaczamy z obu stron w mące i smażymy krótko z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso (bez oleju!) do naczynia żaroodpornego i zalewamy zagotowaną wodą z przyprawami.5

Kraina Tysiąca Smaków
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 105

suszonymi grzybami Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach. Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami jest(...)łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku 30 g suszonych grzybów sól - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marynata - paprykę wędzoną, chili pieprz cayenne

WSZYSTKO SMACZNE
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 123

taki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,3 większe ząbki posiekanego czosnku,sól, pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
35 pomysłów na obiad z grzybami 125

Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Risotto z grzybami Pilaw z grzybami Kaszotto z grzybami Karkówka z grzybami Wieprzowina w grzybowym sosie Bitki z grzybami Grzyby leśne duszone z cebulą Grzyby duszone w śmietanie Galette z grzybami Tarta z kurkami Tarta z grzybami suszonymi Drożdżowe ślimaczki z grzybami leśnymi Makaron z pieczarkami Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Pieczarki faszerowane

Dorota Smakuje
Danie główne – Grillowane filety z kurczaka z suszonymi pomidorami w ziołach 198

Miękki, soczysty grillowany filet, marynowany w ziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania