suszona karkówka - 739 przepisów (strona:20/50)

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 142

Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz  tutaj  ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany

Qchnia po prostu
Pasztet tradycyjny 187

koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki: – 500 g karkówki lub łopatki – 30 dag boczku – 30 dag podgardla – 30 dag wątróbki drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka

nietylkopasta.pl
Karczek z grilla w sosie chiimichurri 129

Składniki: 700 g karkówki  Sos chimichurri: 1/2 szklanki liści zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta płatków chilli 50 g octu winnego 50 g oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu połączyć za pomocą blendera i natrzeć nim pokrojone w plastry mięso. Tak przygotowane odstawić do lodówki na 24 godziny

Gosia gotuje
Zapiekanka z karkówki, bardzo proste danie. 619

Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka

Kuchnia Pokoleń
Grillowana karkówka w marynacie barbecue FolWark. 124

rewelacyjnymi sosami firmy FolWark.   Pyszna sycąca grilowana karkówka w marynacie barbecue. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki: około 8 ładnych plastrów karkówki umytych i osuszonych 2 świeże gałązki rozmarynu   1 gałązka świeżego tymianku  1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki papryki 1,5 łyżki sosu barbecue FolWark   1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka dobrej oliwy 1/2 łyżeczki ziół

Sama słodycz i szczypta chili
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 127

wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy

Smak mojego domu
Karkówka z grilla 124

karkówkę z grilla, którą ja przygotowałam z podwójnej porcji. Podałam tradycyjnie, z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone

Czerwień i błękit
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 118

boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy

Bajeczna Kuchnia
Karkówka po cygańsku / Gypsy Pork Neck 62

Karkówka po cygańsku  Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi(...)kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu cygańskiego tradycyjnie dodaje się pieczarki, ale możecie pominąć je w daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi leśnymi grzybami. Jeśli chcielibyście dorzucić do mięsa więcej

Lekcje w kuchni
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy 49

Jedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też 🙂 Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Jeśli szukacie przepisu na Sałatkę z surowego brokuła polecam również(...)pyszną “ Sałatkę z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności “. Sałatka z surowego brokuła – Składniki: 1 surowy brokuł 50 g – 100 g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta cukru Sól morska, świeżo mielony pieprz Sałatka z surowego brokuła – Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki

Moja Delicja
bigos 158

pełni nas zadowala :-)  składniki: 1 1/2 kg białej kapusty 1 1/2 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki 1/2 kg karkówki 1/2 kg żeberek 3 liście laurowe 10 owoców ziela angielskiego 5 jagód jałowca sól, pieprz 20 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł wykonanie: Kiszoną kapustę włożyłam do garnka, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości. Ponieważ(...)bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko zostawiłam w całości. Mięso dołożyłam (bez podsmażania) do kapusty i dusiłam wszystko do miękkości. Następnego dnia połączyłam obie kapusty (wcześniej obrałam żeberko z kości), dodałam wszystkie przyprawy

babka w formie
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 261

miałam, pominęłam jedynie ziarna kopru z prostej przyczyny akurat tych ziaren nie miałam i do tego jakoś do mnie nie przemawiał koper w kiełbasie. Przewidziany był też długi okres suszenia chorizo, bo 8 tygodniowy. Chorizo zostało zrobione. Kiełbasa sobie wisiała, a ja co drugi dzień ją obwąchiwałam, czy przypadkiem nic się z nią nie dzieje złego.  Kiełbasa podsychała w dosyć(...)papryki Kotanyi 1/2 łyżki słodkiej papryki Kotanyi 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 1/2 szkl. brandy 1/5 szkl. czerwonego octu winnego 1 łyżka stołowa posiekanego czosnku lub granulowanego Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowana kapusta kiszona z grzybami 72

kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jajko dodatek do mięs np. schabowego czy pieczonej karkówki. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapusta kiszona z grzybami Składniki na kapustę kiszoną z grzybami. 2 dkg suszonych grzybów leśnych np. borowików 50 dkg kapusty kiszonej (odciśniętej z soku) 200 ml zimnej wody + dodatkowa woda

MeCooks
Kapusta kiszona z grzybami 63

kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jajko dodatek do mięs np. schabowego czy pieczonej karkówki. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapusta kiszona z grzybami Składniki na kapustę kiszoną z grzybami. 2 dkg suszonych grzybów leśnych np. borowików 50 dkg kapusty kiszonej (odciśniętej z soku) 200 ml zimnej wody + dodatkowa woda

MeCooks
Staropolski bigos mojej Mamy 4719

domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto(...)Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku

Mia Cucina Sofieta
Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 135

obaw możemy je podać dzieciom - po prostu wiem co jem :) Solanka peklowa na 1 kilogram karkówki: - 1 litr wody - 4 łyżki soli - 1 łyżka soli peklowej* - 1 łyżka cukru - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżka rozmarynu suszonego Składniki zaprawy zagotować. Wystudzić. Mięso umieścić w wysokim a wąskim garze - tak, aby mięso było dobrze ułożone. Wyjąć ząbek(...)czosnku i zalać zimną peklą ** Mięso można parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda

kawawszklance
Karkówka w sosie grzybowym 110

pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy

Piekielna Kuchnia Pati
Carnitas czyli szarpana wieprzowina po meksykańsku 92

umieścić wszystkie składniki w żeliwnym garnku i wolno piec w piekarniku. Porcję mięsa pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka. Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso. Na ogół wyjmuję mięso na głęboki(...)słodkiej papryki ma wiele zastosowań. Z carnitas na ogół przygotowuję wraps lub napełniam mięsem kanapki . Carnitas z karkówki 5 – 6 wraps Składniki: 1, 4 kg karkówki bez kości 400 g pokrojonych pomidorów 3 łyżki melasy 2 łyżki winnego octu 2 suszone chipotle 1 łyżeczka czarnego pieprzu ¾ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 lyżka sosu Worcestershire 1 czosnek solo 1 cebula

codojedzenia
Wtorek: Zapiekanka makaronowa z pieczonym mięsem 78

przyjemny, cytrusowy posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso delikatnie przetkane tłuszczem, który sprawia, że wysycha ono podczas długotrwałej obróbki cieplnej. Jeśli nigdy nie próbowaliście, nie robiliście carnitas, musicie koniecznie spróbować, gdyż jest to jeden(...)makaronowa z brokułem i mięsem carnitas. Tego nie można nie spróbować. Przepis na carnitas pochodzi z tasty.co Składniki: Carnitas 0,5 kg karkówki wieprzowej lub łopatki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki kuminu 1 liść laurowy 1 starty ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 łyżki oleju Sok z jednej małej

Niedzielny kucharz
Tuszonka z karkówki 184

SKŁADNIKI: -karkówka -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -peklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak na 0,5 cm dajemy pół plastra na dno słoika /puszki i pól plastra w części środkowej. WYKONANIE: Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczarkowe rolady z szynki 143

osób , może się ze mną nie zgodzić i twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem 144

ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g  mielonej karkówki pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 8 dużych listków świeżej bazylii sól pieprz 8 małych cukinii Przygotowanie farszu: Do wywaru warzywnego

Smak mojego domu
Bigos domowy 185

robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków

Apetyczna babeczka
Ktoś nam podłożył świnię! …. 161

norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) –  moje żeberka glazurowane  z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania