pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko
Smak mojego domuBigos ma być pyszny…Przepis na bigos – składniki:3 kg kapusty kiszonejok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab)ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)ok. 0,5 kg boczku wędzonego3-4 cebulegarść suszonych grzybówok. 15 śliwek suszonychsól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminuoliwa1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać
UgotujmyTo.plcoś innego. Użyć całkiem innego mięsa. Kupiłem filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego. Zmieliłem mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego tymianku i rozmarynu suszonej ostrej papryki oraz bułki tartej aby dobrze skleiła wszystko, a także stworzyła chrupiącą skórkę. Patyczki szaszłykowe otoczyłem dobrze wyrobionym i uformowanym mięsem tak aby mięso podczas grillowania nie spadło(...)nasze kebaby. Cienkie rulony z mięsa nie potrzebują tyle czasu na ruszcie co karkówka czy żeberka. Po 10 minutach szaszłyki były gotowe, a ich smak nie do opisania. Składniki 2 gałązki rozmarynu (posiekane same listki) 4 gałązki tymianku 30 g. suszonej ostrej papryczki 100 g. bułki tartej sól pieprz 500 g. fileta z indyka Taka ilość produktów wystarcza
Full Smakudomową białą kiełbasę: 1 kg łopatki wieprzowej 700 g podgradla 500 g boczku surowego 500 g karkówki 400 g szynki 50 g soli 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 3-4 łyżki majeranku 4-7 ząbków czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu Dodatkowo: jelita 1000 g wody(...)lubię mielić mięsa w Thermomix więc użyłam maszynki. Maszynka i tak będzie nam potrzebna do nadziewania kiełbasy. Mięso mielimy wg gatunku mięso chudsze czyli szynka, łopatka i karkówka mielimy na oczkach najgrubszych a boczek i podgardle na najcieńszych otworach. W Thermomix robimy to samo – zwiększając lub zmniejszając obroty. Im wyższe obroty tym nam bardziej zmieli mięso. W celu
Themo przepisymąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 400 g mielonej karkówki wieprzowej 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonej szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz Ponadto: świeżo mielony(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę
MamaOskarkaTUTAJ *** *** Kotlety schabowe marynowane PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety Twardowskiego PRZEPIS TUTAJ *** *** Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ *** *** Rolady/zrazy z karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w maślance PRZEPIS TUTAJ *** *** Strogonow PRZEPIS TUTAJ *** *** Schabowe roladki z suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa(...)grzybowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Łopatka ziołowa pieczona w foliowym rękawie PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotleciki w panierce z płatków i orzeszków PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka pieczona w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ *** *** Ryba w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ *** DODATKI: *** KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI
Blog z Apetytemłopatki wieprzowej 500 g rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 1 łyżeczka kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dzień pierwszy: Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć(...)suchą patelnię, wytapiać tłuszcz na małym ogniu. Wyłowić skwarki, odlać smalec, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżek do obsmażenia mięsa. W czasie gdy słonina będzie się wytapiała, umyć karkówkę, łopatkę i rostbef, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Jako pierwsze na patelni obsmażyć na złoto mięso wołowe, przełożyć je do dużego garnka, wlać szklankę gorącej wody i rozpocząć duszenie
niecodziennikparySUROWIEC WIEPRZOWY -boczek 1 kg -karkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zwykłej kapusty. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia kapusta włoska 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku ol ej (kilka łyżek ) sól pieprz mielony 1 czubata łyżeczka majeranku 4 grzybki suszone (polecam Skworcu ) Ponadto: 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 2 listki laurowe około 3 szklanki wywaru warzywnego Wykonanie
Smak mojego domucukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej lub szklanej foremki,przykrywamy np.folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo
Swojskie jedzonkoryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata łyżeczka majeranku posiekany pęczek świeżej natki pietruszki sól pieprz 4 łyżki
Smak mojego domuPierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami można nazwać daniem dla leniwych. Wystarczy, że nadziejemy mięso, wkładamy do piekarnika i nic nas więcej nie obchodzi. Pierś pieczona w ten sposób jest bardzo soczysta, a także miękka i delikatna. Pomidory suszone nadają mięsu z kurczaka wyrazistości, a zioła doskonale współgrają z mozzarellą. Wszystko tworzy przepyszną całość. Przygotujcie takie danie(...)użyciem nieco innych składników Smacznego! Zobacz też: Przepisy na pierś z kurczaka Karkówka z pieczarkami Cukinie faszerowane mięsem mielonym Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka 2 opakowania sera mozzarella pół słoika suszonych pomidorów w zalewie suszona bazylia sól i pieprz natka pietruszki do podania
Kuchnia Bazyliibyły przesuszone. Znalazłam katsu sos, a że miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny! Katsu sos Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 90 g suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 100 ml wody 60 ml balsamicznego octu 60 ml ryżowego octu 50 g pomidorowego przecieru 3 łyżki sojowego sosu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu(...)rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje do wieprzowiny. Karkówka nadziewana śliwką jest wspaniała! Sos jest bardzo aromatyczny, słodko kwaśny i gęsty. Przypomina w smaku BBQ sos ale jest mniej słodki mimo tak dużej ilości suszonych śliwek. Nie zawiera też tyle soi co BBQ sos. The post Katsu – japoński sos śliwkowy
codojedzeniapanchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić, że pierś kacza suszona to wspaniała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.skworcu.com.pl/202,czosnek-niedzwiedzi-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka papryki mielonej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/316,papryka-mielona-ostra-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Pieprz i sól do smaku 1 łyżka suszonej papryki płatki Skworcu https://www.skworcu.com.pl/318,papryka-platki-czerwona-50g-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki ketchupu np.ostrego 4 łyżki suszonej cebuli Skworcu https://www.skworcu.com.pl/181,cebula-suszona-platki-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Ziemniaki: 1.5 kg Młodych Ziemniaków 2 Łyżki przyprawy do ziemniaków Skworcu(...)pieprzu Przygotowanie : 1. Mięso myjemy,krokmy na.kotlety grubości ok 0.5 cm Dokładnie rozbijamy. 2. Składniki marynaty łączymy ze sobą a następnie dokładnie obtaczamy mięso. Karkówkę pozostawiamy w lodowce pod przykryciem ok 10 min. 3. Ziemniaki myjemy. (Ja nie obieram skórki). Kroimy na plastry (nie za grube). Skladniki marynaty łączymy ze sobą a następnie mieszamy
Gotowanie Patki