 kabanos z domowej wędzarni 273
kabanos z domowej wędzarni 273kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra
Miód i pieprz Zestawienie Wielkanocnych pyszności 377
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 377Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze
karmelowy Mięso ze słoika 225
Mięso ze słoika 225laurowy kilka ziaren pieprzu kolorowego 2 ziarna jałowca Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy
Marder&Marder Manufacture Bitki wieprzowe w sosie czosnkowym 173
Bitki wieprzowe w sosie czosnkowym 173Kupiłam ostatnio kawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam co z nim zrobić. Początkowo chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym. Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek 3 łyżki mąki + do obtoczenia 2 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia
Na słodko lub wytrawnie KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 213
KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 213świąteczna Składniki: 1-1,2 kg karkówki 60 g smalcu 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/4 łyżeczki startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 1 ząbek wyciśniętego czosnku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki papryki(...)minut. Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku. Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp. Smacznego — BTW 100 g surowej karkówki: 205 kcal, B 19 g, T 14 g, W 0 g. Artykuł
Ola la LCHF Bigos staropolski 235
Bigos staropolski 235wołowiny na gulasz 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Szynka gotowana pikantna 409
Szynka gotowana pikantna 409polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Wędlina suszona dojrzewająca a'la salami 334
Wędlina suszona dojrzewająca a'la salami 334Robiłam już różne wędliny suszone dojrzewające i wszystkie były genialne.Tym razem zrobiłam mieloną troszkę przypominającą salami i znowu się nie zawiodłam-wyszła przepyszna i bardzo fajnie się kroi ,gorąco polecam....Przepis pochodzi ze strony straga.pl na którą serdecznie zapraszam Składniki: 1,5 kg karkówki ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli, Opakowanie pieprzu młotkowanego z kolendrą i gorczycą
Swojskie jedzonko Gulasz z karkówki 416
Gulasz z karkówki 416były bardzo smaczne :) Składniki: (inspiracja: " Ulubione przepisy ") 800 g karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 2 średnie zielone papryki 400 g pieczarek 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki suszonego majeranku 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta chilli
Simply Food Szisz kebab: wołowina na grilla! 523
Szisz kebab: wołowina na grilla! 523Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa
MarcinChef Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 206
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 206odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki(...)kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula.Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości
bastalena Kiełbasa krucha podpiekana 214
Kiełbasa krucha podpiekana 214boczek bez skóry 2 kg /10 mm -2 kl karkówka 2 kg / 10 mm -podgardle bez skóry,gruczołów 0,5 kg 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -prklosól 17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -papryka słodka 2 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prask 5 g/kg -cebula prażona 5 g/kg -szczypiorek suszony 0,5 g/kg -gorczyca ziarno 2 g/kg -koper
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 200
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 200owocami :) 8. Jakie jest Wasze ulubione danie grillowe? Karkówka :D 9. Ja uwielbiam gotować przy muzyce, a Wy? Owszem, też bardzo lubię. Jednak gdy muszę się nad czymś szczególnie skupić wolę pichcenie w ciszy :) 10. Czy jest jakaś kuchnia, którą chcielibyście spróbować? Hm..może tajska?;) 11. Zioła świeże czy suszone? Świeże
My simple kitchen Pasztet z cielęciny z żurawiną 163
Pasztet z cielęciny z żurawiną 163cielęciny – karkówka, łopatka, 400 g wieprzowiny, 900 g podgardla, 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilkanaście listków szałwii, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej, 200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki, 180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika
królestwo garów Grillowanie 159
Grillowanie 159duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych przez praskę) oregano suszone bazylia suszona musztarda Ilość składników dobieramy wedle uznania
ClauditteMissCooking Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 246
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 246tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu
DefinicjaSmaku Kartacze 221
Kartacze 221łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony do okraszenia cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: FARSZ Mięso zemleć w maszynce. Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz. Cebulę obrać
Kuchnia Danusi